Principi održivog razvoja i zaštita životne sredine ne bi smjeli da imaju alternativu u jedinoj ekološkoj državi na svijetu, a to je Crna Gora. Stoga navodi načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore (VCG), Dragutina Dakića, koji kaže da ne postoji alternativa gradnji poligona na Sinjajevini izazivaju zabrinutost i ogorčenje, ali i kršenje Ustavne definicije Crne Gore.

Istina je da je država vlasnik prostora na Sinjajevini, ali je još veća istina da su građani vlasnici države, pa samim tim i Sinjajevine. Obzirom da su građani protiv uništavanja jednog prirodnog rezervata onda alternativa uništavanju Sinjajevine svakako da postoji. U krajnjem pozivamo Ministarstvo odbrane, odnosno Vladu, da organizuje referendum i da vidimo da li građani žele uništenu ili Sinjajevinu kakva je sada, čistu i netaknutu.

Podsjetićemo da Arhuska konvencija garantuje gradjanima odlučivanje o pitanjima żivotne sredine, a ovo je upravo takva situacija.

Sinjajevina je netaknuta priroda, odlično tlo za razvoj turizma i poljoprivrede koji su strateški pravci ekonomskog razvoja naše države.

Priča o gradnji putne infrastrukture je samo još jedno obećanje koje vjerovatno neće biti ispunjeno. Davno ste nam obećali i puteve i struju, ali niste ništa uradili. Zašto bi vam vjerovali sada?

Takođe, šta će nam putevi u uništeno i razoreno područje? Da vidimo kratere od bombi umjesto zelenih površina? Ne, mještani Sinjajevine to ne žele. A vjerovatno to nije atraktivno ni turistima.

Priča o gradnji poligona je začuđujuća obzirom da nemamo analizu uticaja na životnu sredinu, trovanje vode, uništavanje endemskih vrsta.

Jedino zaštićena priroda na Sinjajevini nema alternativu, a sve drugo je okupacija.

Mi našu Vojsku poštujemo, finansiramo, pa ćemo platiti i te obuke van Crne Gore. Neće nam biti prvi put.

Pozivamo Ministarstvo odbrane da ne pokušava da priču o Sinjajevini povuče na politički teren. Zdrava i očuvana Sinjajevina je iznad bilo koje partije i ideologije.

Građanska inicijativa Sačuvajmo Sinjajevinu