Izvršni direktor Pfizera: Moraćemo da se vakcinišemo protiv korone svake godine - Volim Danilovgrad
Connect with us

Društvo

Izvršni direktor Pfizera: Moraćemo da se vakcinišemo protiv korone svake godine

Pratite portal Volim Danilovgrad na Instagramu Klikom ovdje

Vjerujemo da će treća doza pojačati imunološku reakciju za 10 do 20 puta”, kazao je Bourla.

Novo istraživanje nadgledaće sigurnost i učinkovitost treće doze u dvije dobne grupe. U jednoj skupini učestvovaće će osobe u dobi od 18 do 55 godina, a u drugoj osobe u dobi od 65 do 85 godina. Oni su učestvovali i u Pfizerovom početnom kliničkom ispitivanju.

Tokom tog ispitivanja učesnici su primili dvije doze vakcine u razmaku od tri nedjelje. Isti interval doze je ono što se trenutno preporučuje.

Pfizer takođe planira da započne ispitivanje kako bi utvrdili djeluje li modifikovana verzija vakcine protiv južnoafričke varijante koronavirusa. Kako koronavirus mutira, tako će se vjerovatno i vakcina morati mijenjati.

Isto se događa i s gripom koja se mijenja iz godine u godinu pa se tako redovno unaprjeđuju i vakcine protiv gripe kako bi bila učinkovita.

“Svake se godine morate vakcinisati protiv gripe, a tako će biti i s covidom, Za godinu dana moraćete se vakcinisati protiv covida kako bi se zaštitili na godinu dana”, rekao je Bourla.

Njegove izjave sugerišu da će covid-19 ostati među nama čak i kad pandemije završi. Uz to će biti potrebno sprovoditi i dodatne studije kako bi se ustanovili kada je najbolji trenutak za ponovno vakcinisanje protiv koronavirusa.

[ads1]

Dosadašnji dokazi sugerišu da je cjepivo Pfizer-BioNTech učinkovito protiv varijanti koronavirusa u Velikoj Britaniji, Brazilu i Južnoj Africi. Bourla je istakao da je cilj kompanije da u slučaju pojave nove varijante, modifikovana vakcina bude spremna u roku od sto dana, prenosi NBC news.

(SEEbiz)

Ostavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Društvo

Na Policijskoj akademiji postavljena skulptura “Čvor” akademskog vajara Ištvana Balinda

Foto: Umjetnička kolonija Danilovgrad

Pratite portal Volim Danilovgrad na Instagramu Klikom ovdje

Posredstvom saradnje između dvije institucije kulture i prosvjete, iz Danilovgrada, Umjetničke kolonije i Policijske akademije , u dvorišnom ambijentu Akademije postavljena je skulptura “Čvor”akademskog vajara Ištvana Balinda.

Autor je skulpturu u mermeru “Maljat”, dimenzija 200 x 80x 80cm, realizovao 2009. godine u oviru Internacionalnog simpozijuma skulpture u Umjetničkoj koloniji Danilovgrad. Tokom boravka i umjetničkog rada od mjesec dana u Umjetničkoj kolonoji Balind je ovako opisao svoje utiske: “Prostor gdje radimo je veoma blizu Zete, tako da imamo jedan stari most, planine oko nas i to je jedna krajnje specifična atmosfera za rad. Nijesam još vidio ovako nešto i baš sam bio pozitivno iznenađen u svakom smislu.Idila u sprezi sa gostoljubivim mještanima dovoljna je da natjera i kamen da progovori.”

Smatram da će ovakav vid saradnje još više doprinijeti prezentovanju umjetničkih djela realizovanih u našoj instituciji i produbiti saradnju ove dvije institucije, navela je Vesna Jovović, poslovni direktor JU Umjetnička kolonija Danilovgrad.

“Veoma nas raduje što je skulptura postavljena u dvorištu Policijske akademije. Na ovaj način promovišemo i podržavamo kulturno stvaralaštvo, što je i uloga Akademije kao javne ustanove koja se bavi obrazovanjem” izjavio je v.d. direktora Policijske akademije Svetomir Knežević.

NASTAVI SA ČITANJEM

Društvo

42 godine od najrazornijeg zemljotresa koji je pogodio Crnu Goru

Crna Gora danas obilježava 42. godina od najrazornijeg zemljotresa, koji je na današnji dan 1979. pogodio našu zemlju.

Pratite portal Volim Danilovgrad na Instagramu Klikom ovdje

7 sati, 19 minuta i 50 sekundi, Crnu Goru je pogodio katastrofalan zemljotres, jačine 7,2 stepena Rihterove skale u epicentru.

Potres je izazvao ogromna razaranja na cijelom Crnogorskom primorju, na dužini od preko 100 kilometara.

Epicentar zemljotresa bio je u Jadranskom moru, između Ulcinja i Bara, na udaljenosti od 15 kilometara od obale. U tom zemljotresu stradala je 101 osoba u Crnoj Gori i 35 u Albaniji.

Oko 100 hiljada ljudi ostalo je bez krova nad glavom.

Najviše su stradali gradovi Ulcinj, Bar, Petrovac, Budva, Tivat, Kotor, Risan i Herceg Novi, uništen je veliki broj modernih hotelskih kapaciteta, oštećena 53 zdravstvena objekta, 570 objekata socijalne i dječije zaštite i 240 škola.

Posebno su stradali kulturno-istorijski spomenici, a oštećeno je oko 350 kilometara magistralnih i 200 kilometara regionalnih puteva.

Šteta je procijenjena na više od 4,5 milijarde dolara. Ali zemljotres 1979. će se pamtiti, prema riječima svjedoka, pamtiti po požrtvovanosti i solidarnosti.

NASTAVI SA ČITANJEM

Sponzorisano

Sponzorisano

Seljak.me i VD

Danilovgrad
14°
Углавном облачно
06:0119:25 CEST
Осећај: 14°C
Ветар: 8km/h S
Влажност: 33%
Притисак: 1018.96mbar
УВ индекс: 4
ПетСубНед
18/8°C
14/8°C
14/7°C

Facebook

Instagram

Najčitanije