Liste dobitnika vaučera u okviru Projekta “1000 plus” biće utvrđene u najkraćem roku - Volim Danilovgrad
Connect with us

Ekonomija

Liste dobitnika vaučera u okviru Projekta “1000 plus” biće utvrđene u najkraćem roku

Pratite portal Volim Danilovgrad na Instagramu Klikom ovdje

Liste dobitnika vaučera u okviru Projekta “1000 plus” biće utvrđene u najkraćem roku i dostupne na internet stranicihttps://www.1000plus.me/. Nakon toga će se organizovati dodjele vaučera, prvo za prioritetne ciljne grupe, a zatim i za druge ciljne grupe, najavio je u razgovoru za Portal Analitika generalni direktor Direktorata za razvoj stanovanja u Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Marko Čanović.

On je istakao da je u aktuelnoj, četvrtoj fazi Projekta “1000 plus” podnijet značajan broj nepotpunih zahtjeva, te je od podnosilaca tražena dopuna dokumentacije.

“Najveći dio podataka je dostavljen i u toku je finalna provjera svakog pojedinačnog zahtjeva od strane Projektnog odbora i Jedinice za implementaciju projekta. S tim u vezi, planirano je da se ovaj proces završi u najkraćem mogućem roku, kada će se objaviti liste dobitnika vaučera i organizovati dodjela vaučera za prioritetne ciljne grupe”, naveo je Čanović.

Čanović je precizirao da je u ponudi 409 stambenih jedinica u izgradnji. Što se tiče izgrađenih stambenih objekata, do sada je ukupno ponuđeno 38 stambenih jedinica.

ANALITIKA: Građani su u propisanom roku predali 772 aplikacije bankama za projekat Hiljadu plus. Da li je Projektni odbor sastavio listu dobitnika vaučera, odnosno listu prioriteta?

ČANOVIĆ: U prethodnom periodu, odnosno nakon završetka roka za podnošenje zahtjeva i dokumentacije po Javnom pozivu za dodjelu vaučera u Projektu „1000 plus“ izvršena je evaluacija svih podnijetih zahtjeva. Takođe, podnijet je značajan broj nepotpunih zahtjeva te je od podnosilaca tražena dopuna dokumentacije.

Upućeni su dopisi Upravi za nekretnine radi dobijanja podataka o svojini podnosilaca zahtjeva koji su dostavili saglasnost i izjavu za korišćenje podataka u cilju provjere da li podnosioci ili članovi njihovog porodičnog domaćinstva posjeduju stambeni objekat na teritoriji Crne Gore. Kako je u pitanju provjera preko 1000 lica, te imajući u vidu situaciju sa pandemijom Covid19 i odsustvo velikog broja ljudu sa posla, ali i organizacionim promjenama u tom organu, posao ide sporije.

Takođe, moramo imati u vidu i činjenicu da je pojedinim članovima Projektnog odbora dodijeljeno rješenje o samoizolaciji zbog postojeće epidemiološke situacije.

Liste dobitnika vaučera nije moguće utvrditi bez ovog podatka za svakog podnosioca zahtjeva i članove njegovog porodičnog domaćinstva pojedinačno.

Najveći dio podataka je dostavljen i u toku je finalna provjera svakog pojedinačnog zahtjeva od strane Projektnog odbora i Jedinice za implementaciju projekta. S tim u vezi, planirano je da se ovaj proces završi u najkraćem mogućem roku, kada će se objaviti liste dobitnika vaučera i organizovati dodjela vaučera za prioritetne ciljne grupe.

ANALITIKA: Najavljeno je da će se nakon toga vaučeri dodjeljivati ciljnim grupama i to: 40 odsto korisnicima čiji je član porodičnog domaćinstva zaposlen u javnom sektoru; 30 odsto bračnim supružnicima kod kojih oba supružnika imaju do 35 godina života i 30 odsto ostalim korisnicima. Kad očekujete dodjelu prvog ili prvih vaučera?

ČANOVIĆ: Liste dobitnika vaučera će biti utvrđene u najkraćem roku i iste će biti dostupne na internet stranici projekta: https://www.1000plus.me/. Nakon toga će se organizovati dodjele vaučera, prvo za prioritetne ciljne grupe, a zatim i za druge ciljne grupe.

ANALITIKA: Koja domaćinstva imaju prioritet u ovom projektu?

ČANOVIĆ: Prioritet u ostvarivanju prava na rješavanje stambene potrebe dodjelom vaučera za kupovinu stambenog objekta, naročito imaju: samohrani roditelji, odnosno staratelji; lica sa invaliditetom; porodična domaćinstva čiji je član lice sa invaliditetom; porodična domaćinstva sa djecom sa smetnjama u razvoju; mladi koji su bili djeca bez roditeljskog staranja; zaposleni u ustanovama koje obavljaju zdravstvenu djelatnost u javnom sektoru, i žrtve nasilja u porodici.

ANALITIKA: Koliko građevinskih firmi se prijavilo na javni poziv za ponuđače stanova?

ČANOVIĆ: Po završenom Javnom pozivu prijavilo se 16 građevinskih firmi, od čega 14 za stanove u izgradnji. Projektni odbor je utvrdio da je od 14 investitora koji su ponudili stanove u izgradnji, 11 ponuđača kompletiralo dokumentaciju, dok su dva investitora odbijena zbog neispunjavanja uslova po Javnom pozivu, što ukupno čini 11 investitora sa ponuđenim stambenim jedinicama u izgradnji.

ANALITIKA: Koliko u ponudi imate stambenih jedinica u izgradnji koje su ponudile građevinske firme, a koliko je već izgrađenih stanova? Da li je javni poziv za izgrađene stanove i dalje otvoren?

ČANOVIĆ: U ponudi je 409 stambenih jedinica u izgradnji. Kada je riječ o izgrađenim stambenim objektima, do sada je ukupno ponuđeno 38 stambenih jedinica.

Javni poziv za izgrađene stambene objekte je otvoren do kraja realizacije projekta, te će se lista sa ponuđenim izgrađenim stambenim objektima kontinuirano ažurirati, u skladu sa odlukama Projektnog odbora.

 

ANALITIKA: Da bi izgrađeni stambeni objekat bio predmet kupovine u Projektu „1000 plus“ koje uslove mora ispunjavati?

ČANOVIĆ: Da bi izgrađeni stambeni objekat bio predmet kupovine u Projektu „1000 plus“ treba da bude upisan u list nepokretnosti bez sljedećih tereta i ograničenja – “izgrađen bez građevinske dozvole”, odnosno “nema prijavu građenja, ili “nema upotrebnu dozvolu”, odnosno “nema konačni izvještaj o stručnom nadzoru”.

Izgrađeni objekat za koji je građevinska dozvola izdata prije 16. oktobra 2013. godine može se ponuditi tokom trajanja realizacije projekta, uz izrađen izvještaj ovlašćenog lica da stambeni objekat ispunjava minimalne zahtjeve energetske efikasnosti koji su utvrđeni u skladu sa Pravilnikom o minimalnim zahtjevima energetske efikasnosti zgrada (“Službeni list CG”, broj 75/15).

ANALITIKA: Koliko je do sada, kroz prethodne tri faze, lica riješilo stambeno pitanje?

ČANOVIĆ: Ukupno, kroz prethodne tri faze, do sada je 1.186 porodica riješilo stambeno pitanje, odnosno više od tri hiljade (3.055) građana.

Ekonomija

Svaki peti građanin bez posla

U četvrtom kvartalu, odnosno krajem prošle godine došlo je do pada broja zaposlenih za 16,4 odsto u odnosu na isti period u prethodnoj godini, pokazuju najnoviji podaci Uprave za statistiku (Monstat), piše Dan.

Pratite portal Volim Danilovgrad na Instagramu Klikom ovdje

Kako navode u Monstatu, u četvrtom kvartalu 2020. godine u Crnoj Gori, aktivnog stanovništva bilo je 252,6 hiljada od kojih je 199,1 hiljada ili 78,8 odsto zaposlenih i 53,5 hiljada ili 21,2 odsto nezaposlenih lica. To znači da je oko 30.000 zaposlenih manje bilo na kraju 2020. u odnosu na godinu ranije.

Podaci Monstata pokazuju da je nezaposlen svaki peti radno sposobni građanin.

Broj zaposlenih u odnosu na prethodni kvartal je smanjen za 7,6 odsto, i u odnosu na isti kvartal prethodne godine bilježi pad od 16,4 odsto.

Broj nezaposlenih u odnosu na prethodni kvartal je povećan za 5,7 odsto, i u odnosu na isti kvartal prethodne godine bilježi rast od 18,9 odsto.

Neaktivno stanovništvo čini 248,4 hiljada lica. Broj neaktivnog stanovništva u odnosu na prethodni kvartal je povećan za 5,7 odsto, i u odnosu na isti kvartal prethodne godine bilježi rast od 14,7 odsto.

Stopa aktivnosti za četvrti kvartal 2020. godine je 50,4 odsto, stopa zaposlenosti je 39,7 odsto, stopa nezaposlenosti je 21,2 odsto i stopa neaktivnosti je 49,6 odsto navode u Monstatu.

Monstatu pojašnjavaju da su u pitanju podaci dobijeni putem Ankete o radnoj snazi, koja je sprovedena u četvrtom kvartalu 2020. godine, u periodu od oktobra do decembra.

Anketirana su 2.041 domaćinstva na teritoriji Crne Gore. Prikupljeni su podaci o demografskim obilježjima za sve članove domaćinstava (5.559 lica), a za lica stara 15 i više godina i podaci o njihovoj radnoj aktivnosti (4.907 lica).

Predsjednik Udruženog sindikata državnih institucija Veselin Vujanović ocjenjuje za Dan da je lako zaključiti gdje je došlo do smanjenja broja zaposlenih, a to su turizam, ugostiteljstvo, taksi i autobuski prevoz.

Ističe da je jedini način da se oporavimo i koliko-toliko vratimo na staro da se vakcinišemo, kako bi bili zdravstveno bezbjedniji.

“Projekcije su da se u ovoj godini očekuje oko 50 do 60 odsto prihoda od turizma od onoga što smo imali 2019. godine. Da bi to postigli moramo biti prije svega zdravstveno bezbjedna destinacija, stoga je vakcinacija nužnost da se zaštiti zdravlje, ali i ekonomija i sa njom radna mjesta”, smatra Vujanović.

Generalni sekretar Saveza sindikata Duško Zarubica kaže da ni državi ni poslodavcima ne može korona biti izgovor za sve.

“Država i poslodavci moraju učiniti sve da sačuvaju radnike i radna mjesta, jer kad korona prođe, bojim se da će se suočiti sa problemom da obezbijede radnu snagu. Mi već imamo problem da radna snaga odlazi iz Crne Gore što zbog loših zarada, što zbog nesigurnosti radnih mjesta. Ova država ne smije doći ni u situaciju da zaposleni ostaju bez posla i onda postaju socijalni slučajevi pa se onda mora brinuti i o njima”, upozorava u izjavi za Dan Zarubica.

Najviše zaposlenih od 25 do 49 godina

Najveći broj aktivnog stanovništva čine lica u starosnoj grupi od 25 do 49 godina i to 161,1 hiljada.

Starosna grupa u kojoj je najveći broj neaktivnih lica je grupa od 65 i više godina, što čini 74,8 hiljada neaktivnih lica.

Najveći broj zaposlenih čine lica u starosnoj fupi od 25 do 49 godina i to 127,7 hiljada zaposlenih lica.

Takođe, najveći broj nezaposlenih čine lica u istoj starosnoj grupi, odnosno 33,4 hiljade nezaposlenih lica.

Od ukupnog broja aktivnog stanovništva 142,3 hiljade ili 56,3 odsto čine muškarci, a 110,4 hiljada ili 43,7 odsto čine žene, dok ukupan broj neaktivnih čine žene 146,0 hiljada ili 58,8 odsto, a muškarci 102,3 hiljade ili 41,2 odsto.

Od ukupnog broja zaposlenih 113,1 hiljada ili 56,8 odsto čine muškarci, a 86,0 hiljada ili 43,2 odsto čine žene, a od ukupnog broja nezaposlenih 29,2 hiljada ili 54,6 odsto čine muškarci, a 24,3 hiljade ili 45,4 odsto čine žene.

NASTAVI SA ČITANJEM

Ekonomija

Opština objavila Javnu licitaciju, prodaju dvorište i zgradu

Pratite portal Volim Danilovgrad na Instagramu Klikom ovdje

Opština Danilovgrad objavila je javnu licitaciju za prodaju dvorišta površine 17.405 kvadrata i poslovne zgrade u privredi od 217 kvadrata. Te dvije nepokretnosti nude se za 573.260 eura.

– Ugovor o kupoprodaji se zaključuje sa najpovoljnijim ponuđačem u roku od 30 dana od dana održavanja licitacije, a cjelokupni iznos ponuđač će uplatiti najkasnije 15 dana od dana zaključenja ugovora. U suprotnom, gubi pravo na uloženu kauciju i kupovinu – piše u dokumentu. Licitacija je zakazana za 23. april.

Ovo je treća po redu javna licitacija za predmetne nepokretnosti. Prethodne dvije su bile bezuspješne.

NASTAVI SA ČITANJEM

Sponzorisano

Sponzorisano

Seljak.me i VD

Danilovgrad
14°
Углавном облачно
06:0119:25 CEST
Осећај: 14°C
Ветар: 8km/h S
Влажност: 33%
Притисак: 1018.96mbar
УВ индекс: 4
ПетСубНед
18/8°C
14/8°C
14/7°C

Facebook

Instagram

Najčitanije