Connect with us

Društvo

Klimatske promjene i uticaj čovjeka uzrok prenamnožavanja gusjenica

Objavljeno

on

Tokom ove godine zbog povoljnih uslova – tople zime (posljedica klimatskih promjena) i smanjene brojnosti prirodnih neprijatelja (posljedica antropogenih uticaja) došlo je do prenamnožavanja gusjenice leptira Gubara, napisao je na svom Facebook profilu biolog Bogić Gligorović.

Gusjenice su polifagne – hrane se lišćem različitog listopadnog drveća, kod nas najčešće hrasta, a takođe se hrane lišćem voćaka, objašnjava Gligorović navodeći da kada se pojave u velikom broju, što je slučaj u ovoj godini izazivaju defolijaciju – pojedu većinu listova na biljci izazivajući njeno slabljenje, a često i uginuće i na taj način nanose velike štete šumama i voćnjacima.

Prirodni regulatori brojnosti gubara su ptice i tvrdokrilci iz roda Calosoma.

Smanjena brojnost ptica i drugih predatora dovodi do narušavanja prirodne ravnoteže, što izaziva prenamnožavanje posebno ukoliko su uslovi povoljni. Ova dešavanja imaju ,,domino efekat,, i ostavljaju dugoročne posljedice na područja zahvaćena najezdom ovih insekata.

Leptir Gubar

Gusjenice se kreću sporo, a obično vise na tankim svilenim nitima koje ispredaju. Uslijed djelovanja vetra i svoje male mase one bivaju odnesene na veće udaljenosti, pa se na taj način lako prebace sa jednog stabla na drugo. One se počinju hraniti tek otvorenim pupoljcima i mladim lišćem, a na voćkama nagrizaju cvijetne latice.

Pošto brzo rastu, tako im se povećava apetit. Na kraju, one više ne biraju šta jedu i zbog svoje proždrljivosti one su u stanju da cio list pojedu tako da od njega ostanu samo nervi. Ukoliko se radi o pojačanom napadu, moguće je čuti rad njihovih vilica, šum kretanja i padanje izmeta na listove i zemlju.

Mjere zaštite i suzbijanje

Fizičko uništavanje

Pošto je gubar jedna od najštetnijih vrsta insekata, za njegovo suzbijanje potrebno je posvetiti posebnu i dugu pažnju. Kao prvu mjeru zaštite voćnjaka potrebno je primijeniti uništavanje legla ovog leptira ručnim uklanjanjem. Ovo je najbolje raditi od kraja avgusta do početka aprila, odnosno u vrijeme kad je ovaj moljac u fazi mirovanja. Jajna legla se mogu skinuti sa drveta i spaliti van voćnjaka, a efikasno je prskanje ovih bijelih gomilica naftom.

U voćnjacima u kojima su posađene mlade voćke, jednostavnim stresanjem ovih stabljika gusjenice padaju na zemlju. Tada se gaženjem mogu uništiti sve jedinke koje su pale sa drveta i na taj način uspješno smanjiti njihova populacija. Odrasle jedinke (ženke) se lako mogu uništiti ako se zgnječe dlanovima dok stoje na stablu preko dana.

Suzbijanje gubara insekticidima

Za eliminisanje gubara odnosno njegovih gusjenica, moguće je primeniti bioinsekticide. Ono što je važno jeste da su ova sredstva neškodljiva po druge insekte, kao i po ptice i životinje. Osim toga, ne zagađuju životnu sredinu, jer se brzo razgrađuju.

Starije forme larvi se mogu uništiti premazivanjem stabala ljepljivim namazima. U tom slučaju gusjenice se neće moći kretati dalje, ostaće u mjestu i uginuti. Od mehaničkih metoda suzbijanja efikasno je okopavanje kanala oko voćnjaka, koji treba biti dubok oko 40 cm. Njegovo dno je potrebno posuti kontaktnim insekticidom.

Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Društvo

Opština Danilovgrad: Aktivno radimo na rješavanju problema vodosnabdijevanja

Objavljeno

on

By

Opština Danilovgrad prepoznala je ozbiljnost problema vodosnabdijevanja koji pogađa mnoge stanovnike naše opštine. U cilju rješavanja ovog višedecenijskog problema, lokalne vlasti su preduzele konkretne korake, uspostavljajući blisku saradnju sa preduzećem Vodovod i kanalizacija Danilovgrad, kao i sa brojnim partnerima koji mogu olakšati ovaj višedecenijski problem, stoji u objavi na zvaničnoj facebook stranici Opštine Danilovgrad iako nije tačno navedeno koji su to koraci preduzeti.

Uvidjevši složenost situacije, kako dalje stoji u objavi, Opština je hitno organizovala neprestano snabdijevanje vodom. Vatrogasna služba i Komunalno preduzeće angažovani su u dostavljanju vode cistjernama, čime se, kako ističu, osigurava da svi građani imaju pristup neophodnim količinama vode, naročito u ovim najtoplijim danima.

Zahvaljujući ovim naporima, situacija je znatno poboljšana u odnosu na prethodne dane ističu iz Opštine naglašavajući da ulažu dodatne  napore kako bi se stanje dodatno stabilizovalo i olakšalo građanima.

Posebno je istaknuto rješenje problema prašine na Martinićkom putu, koji je uspješno riješen. Građanima se zahvaljuje na razumijevanju i strpljenju tokom perioda rekonstrukcije puta, koji je neophodan za dugoročno poboljšanje infrastrukture.

Opština Danilovgrad, kako ističu, ostaje posvećena kontinuiranom radu na unapređenju kvaliteta života svih svojih stanovnika i apeluje na građane da i dalje budu strpljivi i saradljivi dok traju radovi na unapređenju vodosnabdijevanja.

 

Nastavite čitanje

Društvo

Alarmantno stanje vodosnabdijevanja i elektrodistribucije u Danilovgradu

Potrebne hitne mjere

Objavljeno

on

By

Water bottles on dry soil with dry and cracked soil,global warming

Stanovnici Danilovgrada suočavaju se sa ozbiljnim problemima u vodosnabdijevanju i snabdijevanju električnom energijom, što dodatno pogoršava već tešku situaciju izazvanu ekstremnim vrućinama. Crveni meteoalarm na snazi je danima, sa temperaturama koje prelaze 40 stepeni Celzijusa, čineći životne uslove izuzetno teškim. Mnoge porodice u Danilovgradu i okolnim naseljima danima su bez vode ili imaju ograničen pristup vodi, dok su problemi sa strujom učestali zbog radova koje sprovodi kompanija CEDIS.

Uzroci problema vodosnabdijevanja

Pojedini građani prekomjerno koriste vodu za piće za navodnjavanje polja i bašti, što značajno smanjuje dostupnost vode za osnovne potrebe. Zastarela i neodržavana mreža vodovoda uzrokuje česte kvarove i prekide u snabdijevanju vodom. Procjenjuje se da značajan procenat vode nestaje zbog curenja i oštećenja cjevovoda ili ista biva ukradena od strane nelegalnih priključaka. rojni nelegalni priključci dodatno opterećuju vodovodnu mrežu, smanjujući količinu vode koja stiže do legalnih korisnika.

Stanovnici Danilovgrada su izrazito nezadovoljni trenutnom situacijom. Nedostatak vode, posebno u ovako ekstremnim vremenskim uslovima, stvara velike probleme u svakodnevnom životu i zdravlju građana. Slično je i sa problemima u snabdijevanju strujom, što dodatno otežava situaciju.

Opština Danilovgrad i preduzeće Vodovod Danilovgrad moraju hitno reagovati na ovu krizu. Preporučuje se formiranje kriznih štabova koji će raditi na rješavanju problema sa vodosnabdijevanjem. Ovi štabovi bi trebali uključivati predstavnike lokalne vlasti, stručnjake za vodovodne sisteme, kao i predstavnike građana.

Potrebno je imati bolju komunikaciju sa građanima na način da se stanovništvo redovno informiše stanovništva o stanju vodosnabdijevanja, planiranim radovima i mjerama koje se preduzimaju. Timovi koji su na terenu moraju ozbiljno sprovoditi mjere za kontrolu i smanjenje prekomjerne upotrebe vode za navodnjavanje.

Popravka i modernizacija vodovodnih cjevovoda kako bi se smanjili gubici i obezbijedilo kontinuirano snabdijevanje vodom.

Identifikacija i uklanjanje nelegalnih priključaka kako bi se smanjilo opterećenje na vodovodnu mrežu.

Kao jedna od mjera bi bila i uvođenje cisterni sa pijaćom vodom u najugroženijim područjima dok se problemi sa mrežom ne riješe.

U skladu sa zakonskim okvirima Crne Gore, opštine imaju obavezu da osiguraju redovno snabdijevanje vodom i strujom za svoje građane. Zakoni o vodama i komunalnim djelatnostima omogućavaju lokalnim samoupravama da preduzimaju hitne mjere u situacijama kriznog snabdijevanja, uključujući formiranje kriznih štabova i uvođenje privremenih rješenja.

U ovako teškim uslovima, neophodno je da svi nadležni organi, uz aktivno učešće građana, zajednički rade na rješavanju problema i poboljšanju kvaliteta života u Danilovgradu. Bliska saradnja, transparentnost i efikasnost u sprovođenju mjera ključni su za prevazilaženje trenutne krize i osiguranje osnovnih životnih uslova za sve stanovnike opštine.

Zabrana nenamjenske potrošnje vode na teritoriji opštine Danilovgrad

Nastavite čitanje

Facebook

Najčitanije