Intenzivne kontrole, kroz koje će se obaviti uzorkovanje i laboratorijska analiza proizvoda na gazdinstavima, počeće naredne sedmice, saopšteno je iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

Iz Uprave su kazali da su, u susret pojačanom plasmanu roda iz ovogodišnje sezone, u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja, prethodnih dana organizovali sastanke sa kompanijama koje se bave otkupom voća i povrća.

Kako su naveli, cilj je da se osigura sistem samokontrole i da na tržište, bilo domaće ili inostrano, bude ponuđeno samo bezbjedno voće i povrće.

„U narednoj sedmici počeće intenzivne kontrole, kroz koje će inspektori i ovlašćene osobe iz Uprave izvršiti uzorkovanje i laboratorijsku analizu svih proizvoda na gazdinstavima, kojih ima oko 300, prema dostavljenim spiskovima od otkupljivača“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je kontrola dio monitoringa Uprave i u skladu sa tim biće finansirana kroz obezbijeđena sredstva iz budžeta Uprave za bezbjednost hrane, a za proizvođače će analize proizvoda biti besplatne.

„U slučajevima gdje se utvrde nepravilnosti, biće zabranjeno stavljanje na tržište takvih, nebezbjednih proizvoda“, kaže se u saopštenju.

Iz Uprave su kazali da je osnovno da domaći proizvodi zadovoljavaju parametre bezbjednosti hrane, bez obzira što nose kvalitet više kada je riječ o plasmanu na domaćem tržištu, “samim tim što su svježiji i imaju kraći lanac distribucije do potrošača”.

„Crnogorska hrana sa pravom ima reputaciju izuzetnog kvaliteta. U cilju zaštite zdravlja ljudi, ali i stečene reputacije, nećemo dozvoliti da pojedini proizvođači neodgovorni u korišenju pesticida naruše takvu reputaciju i rezultate crnogorskog sistema bezbjednosti hrane“, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da će Uprava, kao i do sada, kroz redovne izvještaje, informisati javnost i o rezultatima tih kontrola.

Iz Uprave su podsjetili da su, u periodu od juna 2017. godine do danas, kroz kontrole hrane iz uvoza, zabranili stavljanje na tržište Crne Gore oko četiri hiljade tona hrane.

„Od početka ove godine, kontrolama hrane namijenjene uvozu, do sada, zabranjeno je stavljanje na tržište blizu 400 tona hrane, dominantno voća i povrća zbog visokog sadržaja rezidua pesticida“, kaže se u saopštenju.

Iz Uprave su kazali da kontinuirano sprovode aktivnosti u cilju zaštite zdravlja građana Crne Gore, osiguravanjem da se na tržištu nađu samo bezbjedni proizvodi, i da se kontrola sprovodi u svim okolnostima, pa i u vanrednim, tokom trajanja epidemije.

Kako su naveli, bezbjedna hrana na tržištu obezbjeđuje se kroz brojne mehanizme.

„Kroz mjere veterinarskih i fitosanitarnih programa obezbjeđuje se zdravlje životinja i bilja, odnosno zdrava sirovina za proizvodnju hrane. Kroz kontrole inspekcije prilikom uvoza vrši se nadzor hrane koja se uvozi, a kroz program bezbjednosti hrane, vrši se nadzor, odnosno monitoring nad bezbjednošću hrane”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da se sve te aktivnosti sprovode samo sa jednim krajnjim ciljem, zaštitom zdravlja ljudi.

Iz Uprave su kazali da se, osim kontrole hrane iz uvoza, kroz mehanizme monitoringa bezbjednosti hrane, intenzivno kontroliše i hrana iz domaće proizvodnje.

„Redovnim kontrolama ove godine, uočeni su rizici od nedozvoljenog prisustva rezidua pesticida u povrću proizvedenom kod pojedinih proizvođača u Crnoj Gori“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da se aktivnosti iz Plana održive upotrebe pesticida, koji je Vlada donijela 2016. godine, sprovode planiranom dinamikom.

„Na bazi sprovedenih monitoringa, uočeno je da i dalje jedan broj proizvođača nema dovoljan nivo svijesti o važnosti adekvatne upotrebe pesticida i posljedicama koje mogu imati, jer su prema propisima odgovorni za bezbjednost svojih proizvoda i obavezni da sprovedu samokontrolu i dokaze o sledljivosti hrane“, kaže se u saopštenju.