Connect with us

Sport

LE: Iskra se plasirala u 1. kolo

Fudbaleri Iskre plasirali su se u 1. kolo kvalifikacija za Ligu evrope.

Oni su večeras, nakon boljeg izvođenja penala savladali Santa Kolomu u Andori 3:4.

Domaćin se tokom cijelog meča branio, dok naš tim nije izgledao na terenu onako kako smo očekivali, obzirom da je skoro cijelu utakmicu imao igrača više…

Sve u svemu, najvažnije je da su „crveni“ izborili plasman u 1. kolo gdje ih očekuje Lokomotiva iz Plovdiva…

Reklama
Ostavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Sport

Otvorene prijave za Ostroški polumaraton – „Trka za dušu“

Prije sedam godina organizovana je prva zvanična sportska manifestacija Ostroški polumaraton koja je, slava Bogu, već zaživjela kao tradicija jednog od najtežih i najprivlačnijih međunarodnih atletskih takmičenja.

Ideja Ostroškog polumaratona sazrijevala je dugo i njen razvojni put može se pratiti godinama unazad. Na dan Svetog Vasilija Ostorškog Čudotvorca koji se slavi 12. maja, grupa maratonaca i ljubitelja trčanja iz Nikšića pune 25 godine je trčala od Sabornog hrama u Nikšiću do Manastira Ostrog, proslavljajući na svoj način praznik velikog Svetitelja. Nijesu ni slutili da su sve te godine, kao svojevrsna matica „jedine rijeke na svijetu koja teče uzbrdo – rijeke ljudi“, ostroških hodočasnika i poklonika, bili prethodnica Ostoroškog polumaratona, stoji u pozivu za prijavu na društvenoj mreži Facebook.

Blagoslovom tadašnjeg episkopa budimljansko-nikšićkog gospodina Joanikija, a današnjeg Mitropolita Crnogorskog, ideja Ostroškog polumaratona konačno je osveštana, ozvaničena i uspješno organizovana kao međunarodna trka takmičarskog karaktera i kao rekreativno-turistička manifestacija.

Prvi izdanak Ostroškog polumaratona nikao je 8. aprila 2017. godine, upravo na praznik Cvijeti koji se obilježava nedjelju dana prije Vaskrsa, uoči strasne sedmice, i kojim se proslavlja Hristov ulazak u Jerusalim kao najava njegove krsno-vaskrsne pobjede nad smrću. Ta pobjeda ljubavi, života i radosti nad smrću daje smisao svim istinskim ljudskim pregnućima i pobjedama, pa tako i sportskim atletskim poduhvatima, napokon bogonosci i bogotražitelji su i sami duhovne atlete koje hitaju svom Božijem prvoliku. Vodeći ka visinama velike svetinje, atletska staza polumaratona na nesvakidašnji način dočarava put uspona ljudske duše ka svetosti kao najvišem idealu i cilju ljudskoga života.

A „cilj je tamo odakle smo krenuli“, prema riječima velikog pjesnika Tomasa Sternsa Eliota koje sažimaju suštinu i smisao ljudskog života. Njegovo je uzorno ispunjenje u nebozemnom životu Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca, jednog od najvećih svetitelja pravoslavnog hrišćanstva, duboko poštovanog i od pripadnika drugih vjera i nacija.

(Manastir Ostrog, sa crkvicom posvećenom Časnom i Životvornom Krstu, gradio je sam Sveti Vasilije Ostroški, gradeći tako svjetionik vjere, spasonosno pribježište, duhovno utočište, tjelesnoduševno liječilište i odredište pokloničkih putovanja bogotražitelja iz svih krajeva svijeta. Sveti Vasilije Ostroški se otisnuo na jevanđelski put iz hercegovačkih manastira Zavala i Tvrdoš, gdje je pohađao školu, primio sveštenički i monaški čin. Još za njegovog ovozemaljskog života smatran je svetim i bogonosnim, zbog neobične podvižničke revnosti i neprestanog molitvenog bdijenja nad svojim narodom, sa kojim je u najtežim istorijskim trenucima sastradavao i davao mu snagu u vjeri i trpljenju. Nakon godina provedenih u duhovnom, prosvjetiteljskom i ktitorskom radu, tokom kojih je obnovio mnoge crkve, sagradio više škola i zbrinuo nebrojene nevoljnike širom Hercegovine, vinuo se naš svetitelj i čudotvorac u duhovne visine ostroške planine.)

Sportisti odavno spadaju u poseban soj poklonika ostroške svetinje

Onaj ko za nečim traga dobija putokaz na svom tragalačkom putu od onoga što traži. Zato pjesnički slogan „cilj je tamo odakle smo krenuli“ pogađa suštinu i smisao međunarodne atletske trke Ostroški polumaraton – „Trke za dušu“.

O STAZI

Trkačka staza Ostroškog polumaratona jedna je od najtežih polumaratonskih staza. Slikovito rečeno, ona kao da na momente lebdi u vremenu i prostoru, razapeta između Nikšića (nadmorska visina 647m) i Ostoroga (nadmorska visina 639m). Trka kreće sa Trga Šaka Petrovića, u podnožju Petrove glavice na kojoj je podignut velelepni Saborni hram Svetog Vasilija Ostroškog, a ispred impozantne skulpture Bogorodice rad vajara Vjačeslava Klikova iz Rusije, koju je Sveti Vasilije volio i pohodio.

Atletska staza prolazi kroz samo gradsko jezgro, simbolično opisujući put svetovasilijevske litije (12. maj), jedne od najvećih svetkovina u hrišćanskoj vaseljeni. Staza dalje vodi kroz naselje Kličevo, prelazi preko 18 spektakularno lijepih lukova Carevog mosta na rijeci Zeti, potom prevaljuje brdo Panduricu i kamenitu Poviju, da bi se završila ispred Donjeg manastira Ostrog, gdje se ovjenčavaju pobjednici i finišeri polumaratona.

Ova zahtjevna staza mala je ikona ljudskog duhovnog uspona i samoprevazilaženja. U sportskom nadmetanju odnose pobjedu oni koji ovladaju sobom i pobijede sebe. Svi koji se u ovoj jedinstvenoj takmičarskoj i sportsko-rekreativnoj „trci za dušu“ domognu cilja – pobjednici su.

Oni koji se nađu na pobjedničkom tronu Ostroškog polumaratona prešavši najbrže stazu koja ih je zadihala i nadahnula na pobjedu, i sami će nadahnuti buduće atletske poduhvate.

Imamo posebnu radost što možemo da vas pozovemo na ovogodišnje izdanje međunarodne trke Ostroški polumaraton – „Trke za dušu”

PRIJAVE NA LINKU:

https://trka.rs/events/467/

NASTAVI SA ČITANJEM

Sport

Tri zlata za Plesni klub “Play” sa “Dalmatin Dance Trophy”

Naše sugrađanke, članice plesnog kluba”Play” ostvarile su vrhunske rezultate na takmičenju “Dalmatin Dance Trophy”, koje je održano u Splitu.

Na ovom takmičenju učestvovalo je četrdeset takmičara, a Plesni klub “Play” vratio se sa čak 3 zlata.

Medalje su osvojene za street formaciju kids,  hip hop formaciju mini kids i 1.mjesto za mini kids street formaciju mini kids članova koja kluba “Play” cija je lokacija u Budvi.

 

NASTAVI SA ČITANJEM

Facebook

Najčitanije