Connect with us

Društvo

Milica Žižić, mlada operska nada iz Danilovgrada

Objavljeno

on

Milica Žižić je mlada Danilovgrađanka koja je već u ranom djetinjstvu pokazala izvanredan muzički talent. Svoj muzički put je započela već sa pet godina pjevanjem u horu, dok je sa osam godina svirala klavir. Danas, Milica je uspješan student na Muzičkoj akademiji u Beogradu. Iza sebe već ima značajne nastupe , a sa nama dijeli svoja iskustva i planove za budućnost.

Milica Žižić, Foto Privatna arhiva

U kom trenutku je bio prepoznat tvoj muzički talenat i da li se neko u tvojoj porodici bavio njome prije tebe?

Talenat se uvijek prepozna još od najranijeg djetinjstva i tako je bilo u mom slučaju. Sa pet godina sam počela da pjevam u horu a od osme godine sviram klavir. Zanimljivo je da se niko iz porodice nikad profesionalno nije bavio muzikom ali talenata ima sa obje strane.

Zašto baš opersko pjevanje?

Privukla me svestrasnost koju operska umjetnost pruža. Nije opera samo stati i pjevati kao što možda izgleda. Iza jedne uloge stoji ozbiljan rad i tu se zapavo vidi koliki profesionalci moramo biti. To je dubinsko – psihološko tumačenje lika, višemjesečni rad na muzičkom tekstu, jezičkom akcentu, konstantne režijske probe, rad sa dirigentima, rediteljima… Glas je najsavršeniji muzički instrument, ta tehnika uči se cijelog života koliko god otpjevanih uloga i godina iskustva imali.

Milica Žižić, Foto Privatna arhiva

Da li nam možeš reći nešto više o svojim nastupima i koji bi izdvojila kao najznačajniji?

Nakon dolaska u Beograd i konstantnog rada na sebi i svom javnom nastupu, broj koncerta i predstava se sve više povećava. Svaki od tih javnih izlazaka bio je posebna priča za sebe, ali ako bih morala da izdvojim jedan onda bi to definitivno moj prvi izlazak na Veliku scenu Narodnog pozorišta u Beogradu, kada sam debitovala u ulozi Ide u opereti “Slepi miš”. Takođe, prvi koncert sa orkestrom u Domu vojske ostaće u posebnom sjećanju kao i nastup na Svetosavskom balu u Beču koji se ove godine održao u Palati Hofburg.

Da li je postojala neka alternativa u odabiru fakulteta? Da si se odlučila za studiranje u Crnoj Gori, za koji bi se fakultet odlučila?

Nikad, ja sam još od osnovne škole znala da će to biti muzika. Nakon završene srednje škole akademija u Beogradu došla je kao logičan sled događaja s obzirom na to da smjer za solo pjevanje ne postoji na Muzičkoj akademiji na Cetinju.

Kakvi su tvoji dalji planovi na polju obrazovanja i karijere?

Nakon osnovnih i master studija planiram da znanja i iskustva nastavim da unapređujem na scenama u zemlji i regionu i da otpjevam mnogo uloga. Vjerujem da će to jednog dana biti ozbiljne svjetske scene i produkcije i radujem se tome.

Da li smatraš da su umjetnici u Crnoj Gori dovoljno podržani od strane društva?

Teško pitanje. Crna Gora je zemlja sjajnih umjetnika sa velikim svjetskim karijerama koji su imena stvarali upravo van nje što je sami pokazatelj da možda i nismo podržani na nekom zavidnom nivou. Vjerujem da će se jednog dana to promijeniti i da će mladi umjetnici imati želju da svoje karijere grade upravo u Crnoj Gori.

Koja je tvoja prva asocijacija na Danilovgrad i koji ti njegov kutak najviše nedostaje?

Prva asocijacija porodica i predivno djetinjstvo koje sam tu proživjela. Najviše nedostaje toplota doma.

Da li svoju budućnost vidiš u Crnoj Gori?

Mnogo volim Crnu Goru i uvijek ću joj se rado vraćati, ali nažalost svoju budućnost vidim van njenih granica. Crna Gora je i dalje država koja u 21.vijeku nema zgradu Drzavne Opere.

Foto Privatna arhiva

Šta bi poručila mladim talentovanim – Danilovgrađanima koji trenutno biraju svoj obrazovni put i razmišljaju da li njegovati svoj talenat ili se ipak orjentisati ka perspektivnim zanimanjima sadašnjice?

Samo da rade to što vole, slijede to i budu uporni. Ja sam uvijek za talenat, ali sam isto tako naučila da on nije dovoljan. U umjetnosti talenat je preduslov za bavljenje njom a za uspijeh je potrebno mnogo rada. Jeste teško i možda “malo plaćeno” u odnosu na zanimanja koja su danas aktuelna ali sreća koju doživljavam svakodnevno i nakon napornog rada je za mene daleko važnija.

Intervju radila Maša Đurović

Društvo

Saopštenje za javnost : Vodosnabdijevanje u Danilovgradu u ljetnjim mjesecima

Objavljeno

on

By

Saopštenje Danilovgradskog Vodovoda prenosimo integralno u nastavku

Povodom sve češćeg akcentovanja teme  vodosnabdijevanja u Danilovgradu u ljetnjem periodu želimo objektivno ukazati na sve njegove uzroke, ali i realno sagledati ko je sve odgovoran za takvo stanje.

Problem slabijeg vodosnabdijevanja u ljetnjem periodu nije problem samo Danilovgrada i on je uslovljen velikim pritiskom na vodne resusrse zbog prekomjerne upotrebe vode usljed sve češćih dugotrajnih toplotnih talasa i suše.

Trenutno se zahvataju višestruko veće količine vode od onih koje su potrebne stanovništvu, privredi i ustanovama u našoj opštini. Nesavjesnim, a često i nasilnim korišćenjem od dijela potrošača ugroženo je vodosnabdijevanje pojedinih djelova opštine, zbog toga i potrošači snose svoj dio odgovornosti za trenutno funkcionisanje vodovoda.

Jedno od takvih područja su upravo Martinići. Ovdje moramo ukazati na podatak da se ovo područje u zimskom periodu stabilno snabdijeva sa 8 – 10 litara vode u sekundi, a u noćnim satima se  nekada čak i pumpa na “Žarića jami” isključuje jer ima dovoljno vode pod pritiskom u sistemu. Ovih dana kada sva vodoizvorišta rade u punom kapacitetu ni 45 l/s sa vodoizvorišta nije dovoljno da pokrije potrebe stanovništva tog područja. Ključni razlog je nenamjenska i neracionalna potrošnja korisnika koji su na nižim kotama, pa do potrošača na visočijim pozicijama dolazi malo ili nimalo vode.

VIK Danilovgrad razumije potrebe potrošača i činjenicu da se u Bjelopavlićima veliki procenat stanovništva bavi poljoprivredom,te da je voda u sušnom periodu vrednija od bilo kog drugog resursa, ali podsjetićemo da je vodosnabdijevanje pojedinih područja na koje se I sada ukazuje višedecenijski problem . Moramo biti svjesni da je naš vodovodni sistem veoma veliki i razuđen, da novo vodoizvorište nije uključeno u sistem još od 2003. da imamo značajno naseljavanje određenih područja, a time i povećanje broja priključaka na postojeću infrastrukturu što utiče na njene kapacitete. Ovo je karakteristično upravo za martinićka sela, Novo Selo, Daljam, Klikovače i sl.

DOO “Vodovod i kanalizacija” Danilovgrad ulaže maksimalne napore kako bi obezbijedilo stabilno i nesmetano vodosnabdijevanje. Prije početka ljetnje sezone uveden je rad terenskih službi u dvije smjene od 7 do 22 časa. Od početka jula stupila je na snagu Odluka o zabrani nenamjenske potrošnje i ekipe VIK-a su svakodnevno na terenu radi kontrole i suzbijanja ovakve potrošnje. U prvoj fazi potrošači koji prekomjerno troše vodu biće opomenuti, a ubrzo će VIK Danilovgrad u saradnji sa Komunalnom policijom početi sa procesuiranjem i kažnjavanjem nesavjesnih potrošača.

Kada je u pitanju brzina intervencija odnosno otklanjanja kvarova ukazujemo da su u ovom periodu angažovani svi raspoloživi ljudski i materijani resursi Društva.  Uveden je i novi telefonski broj na koji građani mogu prijaviti kvar van radnog vremena i  vikendom.

Ekipe Službe vodovod dnevno otklanjaju po više od 10 kvarova na različitim mjestima, a imajući u vidu da VIK ne posjeduje bilo kakvu mehanizaciju, najčešće je potrebno vrijeme kako bi se eksterno obezbijedile mašine neophodne za otklanjanje kvara.

U svakom slučaju radnici VIK-a su na ovim visokim temperaturama stalno na terenu,na više mjesta istovremeno, sve kvarove koji se mogu otkloniti ručno i za kratko vrijeme rješavaju odmah ,a često pomažu i u rješavanu problema na privatnim instalacijama korisnika kako bi svi građani u ovom sušnom periodu imali vodu.

Prethodne nedjelje ugradnjom frekventnog regulatora riješen je problem nedostatika vode u  martinićkim selima Luke i Sige. Takođe je ugradnjom prekidnog ventila riješen problem vodosnbdijevanja u dijelu Novog Sela. Ostali kratkotrajni prekidi vodosnabdijevanja u dijelu  Martinića i Spuža, naselja Burum, Ciglana i ostalih koji gravitiraju martinićkom putu uzrokovani su najčešće oštećenjima infrastrukuture tokom radova na putu i ovi kvarovi se otklanjaju čim dobijemo informaciju o njima.

Voda iz sistema opštinskog vodovoda, u ovom periodu, prvenstveno se mora koristiti za piće, pripremanje hrane, kao i za održavanje lične i higijene domaćinstva.

Vodovod Danilovgrad ima razumijevanja za povećanu potrebu potrošača za vodom tokom ljeta, ali aktivnosti kao što su: navodnjavanje poljoprivrednih i zalivanje zelenih površina, punjenje individualnih rezervoara, bunara i bazena, polivanje i hlađenje pločnika, terasa i dvorišta, pranje vozila, zloupotreba hidranata, predstavljaju nenamjensku i neracionalnu potrošnju vode za piće.

Ukoliko aktuelna kontrola prekomjerne potrošnje ne doprinese poboljšanu stanje VIK Danilovgrad će ne mjestima gdje je to tehnički izvodljivo vršiti ugradnju prekidnih ventila koji smanjuju pritisak i time umanjuju prekomjernu potrošnju. Kao krajnju mjeru planiramo regulacije I preusmjeravanja protoka kako bi voda dolazla I do onih potrošača koji je zbog prekomjerne upotrebe drugih nemaju.

Za dobro finkcionisanje vodovodnog sistema neophodna je saradnja građana i preduzeća koje njime upravlja, odnosno Opštine, jer jedna strana kolike god napore da uloži ne mogu biti dovoljni. Iz ovog razloga još jednom apelujem na građane da namjenski i umjereno troše vodu kako bi njihove komšije i sugrađani, u ovim vrelim ljetnjim danima, imali dovoljno vode za osnovne potrebe.

„Vodovod i kanalizacija” Danilovgrad

Nastavite čitanje

Društvo

Opština Danilovgrad: Aktivno radimo na rješavanju problema vodosnabdijevanja

Objavljeno

on

By

Opština Danilovgrad prepoznala je ozbiljnost problema vodosnabdijevanja koji pogađa mnoge stanovnike naše opštine. U cilju rješavanja ovog višedecenijskog problema, lokalne vlasti su preduzele konkretne korake, uspostavljajući blisku saradnju sa preduzećem Vodovod i kanalizacija Danilovgrad, kao i sa brojnim partnerima koji mogu olakšati ovaj višedecenijski problem, stoji u objavi na zvaničnoj facebook stranici Opštine Danilovgrad iako nije tačno navedeno koji su to koraci preduzeti.

Uvidjevši složenost situacije, kako dalje stoji u objavi, Opština je hitno organizovala neprestano snabdijevanje vodom. Vatrogasna služba i Komunalno preduzeće angažovani su u dostavljanju vode cistjernama, čime se, kako ističu, osigurava da svi građani imaju pristup neophodnim količinama vode, naročito u ovim najtoplijim danima.

Zahvaljujući ovim naporima, situacija je znatno poboljšana u odnosu na prethodne dane ističu iz Opštine naglašavajući da ulažu dodatne  napore kako bi se stanje dodatno stabilizovalo i olakšalo građanima.

Posebno je istaknuto rješenje problema prašine na Martinićkom putu, koji je uspješno riješen. Građanima se zahvaljuje na razumijevanju i strpljenju tokom perioda rekonstrukcije puta, koji je neophodan za dugoročno poboljšanje infrastrukture.

Opština Danilovgrad, kako ističu, ostaje posvećena kontinuiranom radu na unapređenju kvaliteta života svih svojih stanovnika i apeluje na građane da i dalje budu strpljivi i saradljivi dok traju radovi na unapređenju vodosnabdijevanja.

 

Nastavite čitanje

Najčitanije