Connect with us

Ekonomija

Odložiti potpisivanje Opšteg kolektivnog ugovora

Upravni odbor Privredne komore Crne Gore, u proširenom sastavu sa predsjednicima odbora udruženja i članovima Skupštine, sa vanredne sjednice, uputio je apel da se odloži najavljeno potpisivanje Opšteg kolektivnog ugovora i produži važenje aktuelnog, kako bi se poslovna zajednica upoznala sa sadržinom ovog važnog dokumenta i došlo do najboljeg rješenja u interesu poslodavaca i zaposlenih.

Objavljeno

dana

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


U radu sjednice koju je vodila predsjednica Komore Nina Drakić, pored članova UO, učestvovali su ministar rada i socijalnog staranja Admir Adrović, predsjednik Skupštine PKCG Vojo Banović i predsjednici granskih odbora udruženja.

Drakić je istakla da su o novom OKU privrednici informisani iz neformalnih izvora, te da predloženja rješenja obiluju nepoznanicama, kao što su povećanje dnevnice za prekovremeni i rad nedjeljom, koji će sektori iz toga biti izuzeti, kada će radnici imati slobodne dane, koliki će biti njihov broj tokom mjeseca…

“Svjedoci smo da se privreda suočava sa brojnim poteškoćema u poslovanju usljed Kovid i krize u Ukrajini, inflacije, rasta kamatnih stopa i drugog što dodatno opterećuje poslovanje privrede, pa je pitanje kako će ona uspjeti da se izbori sa povećanjem troškova koje proizilazi iz OKU . Iz tog razloga, jako je važno da imamo šire konsultacije kako bi privreda mogla pravovremeno da reaguje. Tu smo da vidimo sa ministrom da li se može odložiti potpisivanje OKU ako stavovi nijesu do kraja usaglašeni”, kazala je Drakić.

Ministar Admir Adrović je kazao da je predlog OKU stigao od socijalnih partnera prethodne sedmice i da je proslijeđen na mišljenje nadležnoj direkciji.

“Dalja je procedura da tekst dobije zeleno svijetlo Sekretarijata za zakonodavstvo, Ministarstva finansija i Ministarstva prosvjete. Od izuzetnog značaja je dobijemo OKU jer se o njemu pregovara preko dve godine. Aktuelni OKU je važeći do kraja godine i za državu je bitno da da dođemo do prihvatljivog teksta kako ne bismo napravili određene probleme, odnosno zastoj u pregovorima sa EU jer njegovo usvajanje predstavja završno mjerilo za poglavlje 19. Od krucijalnog značaja je da dobijemo OKU”, rekao je Adrović.

On je spreman da sasluša sve zainteresovane subjekte kako bi se došlo do prihvatljivog teksta za sve subjekte.

Ministar Adrović istakao je činjenicu da Unija poslodavaca ima jedina formalnu reprezentativnost da učestvuje u socijalnom dijalogu, ali da je započet proces utvrđivanja izmjena Pravilnika o reprezentativnosti, te da se nada da će se on ubrzo završiti.

“Iako formalno Privredna komora nema pravo da učestvuje u pregovaranju o OKU, njeno mišljenje kao ozbiljne institucije se mora čuti i uvažiti. Želim da ovaj proces učinim inkluzivnim i računam da možemo doći do zajedničkog rješenja u predviđenom roku. Bićete uskoro obavješteni o konačnom stavu Ministarstva”, kazao je ministar, koji je saglasan sa privrednicima da bez zadovoljnih poslodavaca i zaposlenih i uspješne ekonomije država ne može da funkcioniše.

Učesnici u diskusiji su ocijenili da ne treba donijeti ishitreno rješenje koje može prouzrokovati brojne probleme za funkcionisanje privrede. Smatraju da potpisivanje OKU treba odložiti, te produžiti važenje postojećeg na godinu dana.

“Ako kreatori ekonomskog ambijenta potpišu destimulativan OKU dodatno će ugroziti uslove poslovanja privrede”, poručeno je sa sjednice Upravnog odbora Privredne komore.

Ostavite komentar

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Required fields are marked *

Ekonomija

Gorivo skuplje do sedam centi

Objavljeno

dana

By

Refueling a car with gasoline or diesel fuel at a gas station.

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Cijene naftnih derivata od sjutra, 31. januara, biće za nekoliko centi skuplje. Kako obavještavaju u Ministarstvu kapitalnih investicija, litar eurosupera 95 će koštati 1,48 centi, a eurosupera 98, 1,52 eura. Eurodizel će biti 1,53 eura po litru, a lož ulje 1,56.

U odnosu na prošlu sedmicu eurosuper 95 i 98 će u narednih 15 dana biti skuplji za sedam centi, lož ulje za četiri, a eurodizel za šest centi.

NASTAVI SA ČITANJEM

Ekonomija

U HE Perućica do kraja godine počeće ugradnja novog agregata

Objavljeno

dana

By

HE Perućica (Foto: EPCG )

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Prepune akumulacije koje omogućavaju maksimalnu proizvodnju struje u najstarijoj crnogorskoj elektrani, još jedan su pokazatelj neophodnosti ugradnje A8 agregata u Hidroelektranu Perćica. U toku je priprema tehničke dokumentacije za objavu poziva za izbor projektanta i izvođača radova, koji će se raspisati do kraja godine, a vrijednost radova je procijenjena na oko 24 miliona eura. Ugradnja agregata, vjerovatno će se finansirati uz podršku njemačke KFW banke.

Hidroelektrana Perućica danima radi maksimalnom snagom i tržištu isporučuje 7,2 GWh električne energije, ali nažalost, ogromna količina vode iz akumulacija otiče neiskorišćena. Kako bi na bolji način valorizovali postojeći hidrološki potencijal, pored modernizacije i rekonstrukcije Perućice, koja se od 2005. godine realizuje fazno, u Elektroprivredi su prepoznali potrebu povećanja instalisane snage, što bi omogućila ugradnja A8 agregata.

Da je taj značajan posao izvjestan, potvrdio je Radiju Crne Gore, direktor Funkcionalne cjeline Proizvodnja Bojan Đordan, koji kaže da je u toku priprema dokumentacije za objavu poziva za izbor projektanta i izvođača radova.

“Taj posao se realizuje u saradnji sa njemačkom KFW bankom u trenutnoj fazi, a očekujemo da će se realizovati i u samoj izgradnji izvođenja radova i ugovaranja projektovanja. Očekujemo da do kraja godine bude spremna sva dokumentacija, kao i tehnička specifikacija i da se objavi javni poziv za izbor glavnog projektanta i izvođača radova, u skladu sa pravilima glavnog finansijera, KFW banke”, ističe Đordan.

Instalisana snaga A8 agregata trebalo bi da bude 58,5 MW, a zavisno od hidrologije i režima rada elektroenergetskom sistemu godišnje će isporučivati oko 50 Gwh električne energije. Pored povećanja obima proizvodnje, povećaće se i mogućnost što bolje optimizacije proizvodnje na svim nivoima, naglašava Đordan.

“To će umnogome doprinijeti povećanju kapaciteta Hidroelektrane u smislu raspoloživosti i povećanju obima sekundarne i tercijalne rezerve, kao i za pružanje ovih usluga okolnim energetskim sistemima. A imajući u vidu sve veće potrebe za balansnom energijom usljed energetske tranzicije i sve većeg broja solarnih i vjetroelektrana, ugradnja A8 agregata će doprinijeti mnogo boljem pozicioniranju Elektroprivrede u ovom segmentu, kako na regionalnom, tako i na širem tržištu”, smatra Đordan.

Vrijednost projekta procijenjena je na oko 24 miliona eura, a predviđeni su radovi u zoni kompezacionog bazena, ugradnja agregata, generatora, bloktransformatora i ostale hidromašinske i elektro opreme.

NASTAVI SA ČITANJEM

Danilovgrad
Ведро
06:5716:56 CET
Осећај: -2°C
Ветар: 6km/h NNW
Влажност: 67%
Притисак: 1023.03mbar
УВ индекс: 0
ЧетПетСуб
12/2°C
13/3°C
12/-1°C

Facebook

Najčitanije