Connect with us

Ekonomija

Odložiti potpisivanje Opšteg kolektivnog ugovora

Upravni odbor Privredne komore Crne Gore, u proširenom sastavu sa predsjednicima odbora udruženja i članovima Skupštine, sa vanredne sjednice, uputio je apel da se odloži najavljeno potpisivanje Opšteg kolektivnog ugovora i produži važenje aktuelnog, kako bi se poslovna zajednica upoznala sa sadržinom ovog važnog dokumenta i došlo do najboljeg rješenja u interesu poslodavaca i zaposlenih.

U radu sjednice koju je vodila predsjednica Komore Nina Drakić, pored članova UO, učestvovali su ministar rada i socijalnog staranja Admir Adrović, predsjednik Skupštine PKCG Vojo Banović i predsjednici granskih odbora udruženja.

Drakić je istakla da su o novom OKU privrednici informisani iz neformalnih izvora, te da predloženja rješenja obiluju nepoznanicama, kao što su povećanje dnevnice za prekovremeni i rad nedjeljom, koji će sektori iz toga biti izuzeti, kada će radnici imati slobodne dane, koliki će biti njihov broj tokom mjeseca…

“Svjedoci smo da se privreda suočava sa brojnim poteškoćema u poslovanju usljed Kovid i krize u Ukrajini, inflacije, rasta kamatnih stopa i drugog što dodatno opterećuje poslovanje privrede, pa je pitanje kako će ona uspjeti da se izbori sa povećanjem troškova koje proizilazi iz OKU . Iz tog razloga, jako je važno da imamo šire konsultacije kako bi privreda mogla pravovremeno da reaguje. Tu smo da vidimo sa ministrom da li se može odložiti potpisivanje OKU ako stavovi nijesu do kraja usaglašeni”, kazala je Drakić.

Ministar Admir Adrović je kazao da je predlog OKU stigao od socijalnih partnera prethodne sedmice i da je proslijeđen na mišljenje nadležnoj direkciji.

“Dalja je procedura da tekst dobije zeleno svijetlo Sekretarijata za zakonodavstvo, Ministarstva finansija i Ministarstva prosvjete. Od izuzetnog značaja je dobijemo OKU jer se o njemu pregovara preko dve godine. Aktuelni OKU je važeći do kraja godine i za državu je bitno da da dođemo do prihvatljivog teksta kako ne bismo napravili određene probleme, odnosno zastoj u pregovorima sa EU jer njegovo usvajanje predstavja završno mjerilo za poglavlje 19. Od krucijalnog značaja je da dobijemo OKU”, rekao je Adrović.

On je spreman da sasluša sve zainteresovane subjekte kako bi se došlo do prihvatljivog teksta za sve subjekte.

Ministar Adrović istakao je činjenicu da Unija poslodavaca ima jedina formalnu reprezentativnost da učestvuje u socijalnom dijalogu, ali da je započet proces utvrđivanja izmjena Pravilnika o reprezentativnosti, te da se nada da će se on ubrzo završiti.

“Iako formalno Privredna komora nema pravo da učestvuje u pregovaranju o OKU, njeno mišljenje kao ozbiljne institucije se mora čuti i uvažiti. Želim da ovaj proces učinim inkluzivnim i računam da možemo doći do zajedničkog rješenja u predviđenom roku. Bićete uskoro obavješteni o konačnom stavu Ministarstva”, kazao je ministar, koji je saglasan sa privrednicima da bez zadovoljnih poslodavaca i zaposlenih i uspješne ekonomije država ne može da funkcioniše.

Učesnici u diskusiji su ocijenili da ne treba donijeti ishitreno rješenje koje može prouzrokovati brojne probleme za funkcionisanje privrede. Smatraju da potpisivanje OKU treba odložiti, te produžiti važenje postojećeg na godinu dana.

“Ako kreatori ekonomskog ambijenta potpišu destimulativan OKU dodatno će ugroziti uslove poslovanja privrede”, poručeno je sa sjednice Upravnog odbora Privredne komore.

Reklama
Ostavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ekonomija

Počela isplata penzija po programu Evropa sad 2

Savings. Nest egg of grandmother saving money, economizing pension, mortgage loan at home

Iz Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore (PIO) saopšteno je da danas počinje isplata penzija.

Iz Fonda PIO napomenuli su da je u skladu sa članom 5 stav 2 Zakona o izmjenama i dopunama zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju izvršen obračun najniže penzije u iznosu od 450 eura za 43.867 korisnika.

“Pored navedenog, za korisnike prava na starosnu, invalidsku i porodičnu penziju, u skladu sa stavom 3 navedenog člana, izvršen je obračun razlike penzije u visini između najnižeg iznosa penzije na dan 1. septembar 2023. godine i najnižeg iznosa penzije utvrđen članom 29 stav 3. Zakona o PIo (razlika za iznos penzije od 302,51 do 450 eura). Na ovaj način izvršen je obračun razlike za 28.237 korisnika”, stoji u saopštenju.

Shodno odluci Upravnog odbora, za sve korisnike prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja izvršeno je redovno usklađivanje od 2,08 odsto, osim za korisnike najniže penzije iz člana 29 st. 3 i 4 Zakona o PIO na koje se ova odredba ne odnosi i koje se neće usklađivati naredne dvije godine. U skladu sa navedenim izvršeno je usklađivanje penzija u iznosu od 2,08 odsto za 37.155 korisnika.

Prosječna penzija izračunata na osnovu iznosa penzije za januar (bez obračunate razlike) iznosi 487,98 eura, i u odnosu na prosječnu penziju za decembar 2023. godine (424,82 eura) ve6a je za 74,87 odsto.

Napominjemo da prosječna isplaćena penzija sa obračunatim razlikama za januar iznosi 509,30 eura i u odnosu na prosječnu penziju za decembar (424,82 eura) veća je za oko 20 odsto.

NASTAVI SA ČITANJEM

Ekonomija

Lovćen banka za penzionere

Kredit za penzionere bez žiranata, sa besplatnom polisom osiguranja

Lovćen banka kontinuirano širi svoju ponudu proizvoda pa penzionerima, uz brojne druge usluge, nudi dva tipa kredita po izboru.

Posljednji u nizu je penzionerski kredit sa besplatnom polisom osiguranja koji banka odobrava u iznosima do 12.000€ i uz rok otplate do 96 mjeseci. Kredit se odobrava penzionerima Fonda PIO Crne Gore, bez žiranata kao i bez uvida u zdravstveni karton a banka snosi troškove polise osiguranja umjesto klijenta.

Starost korisnika kredita na dan isteka ugovorenog roka otplate može biti do 78 godina.

Penzionerima su na usluzi sve filijale banke širom Crne Gore kao i nova filijala u Bulevaru knjaza Danila Petrovića, Business Tower Montenegro u Podgorici.

Više informacija potražite na https://www.lovcenbanka.me/stanovnistvo/kredit/kredit-za-penzionere ili pozovite Kontakt centar banke 19993.

Lovćen banka ove godine slavi 10 godina uspješnog rada, pa su u pripremi brojne pogodnosti za klijente.

Reprezentativni primjer:

“Za iznos kredita od 5.000 EUR i rokom otplate 60 mjeseci, kamatne stope na godišnjem nivou iznose: nominalna kamatna stopa (NKS) je 9,95% (fiksna), efektivna kamatna stopa (EKS) 10,64 %. U obračun efektivne kamatne stope (EKS) uključena je nominalna kamatna stopa, jednokratna naknada za obradu kredita od 1% iznosa kredita (50 EUR), naknada za 1 mjenicu (2 EUR) i naknada za upit u Kreditni registar CBCG (RKB) (3 EUR). Ukupan iznos koji klijent treba da plati je 6422,20 EUR, dok je iznos mjesečnog anuiteta 106,12 EUR. Ukupan iznos koji klijent plaća predstavlja zbir glavnice, ukupne kamate, naknada u vezi sa odobrenjem kredita I troškova mjenice i upita u Kreditni registar. Polisu osiguranja života plaća banka i zbog toga je nema u obračunu EKS. Obavezno sredstvo obezbjeđenja je mjenica i mjenično ovlašćenje korisnika kredita. “

NASTAVI SA ČITANJEM

Facebook

Najčitanije