Connect with us

Ekonomija

Očekuju 486 GWh viška

Objavljeno

dana

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Energetskim bilansom za narednu godinu, koji je usvojen na jučerašnjoj sjednici Vlade, planiranje višak električne energije od 486 gigavatsati (GWh).

“Planirana je potrošnja električne energije od 3.112 GWh, a proizvodnja od 3.598 GWh, što je za 12,83 odsto više od procjene ostvarenja u ovoj godini, pa se projektuju viškovi od 486 gigavatsati”, kazao je na sjednici Vlade državni sekretar u Ministarstvu kapitalnih investicija Admir Sahmanović.

Naveo je daje Rudnik uglja planirao prozvodnju od dva miliona tona, od čega 87 odsto za pljevaljsku termoelektranu. Ukupan promet naftnih derivata planiran je na 394.783 tone, 7,1 odsto više od procjene potrošnje u ovoj godini.

“Iz energetskog bilansa se može zaključiti da od ukupnih potreba za energijom Crnoj Gori u ovoj godini nedostaje 40,14 odsto, a u narednoj godini se planira 35,79 odsto”, rekao je Sahmanović i dodao da najveći uticaj na ukupni deficit energije imaju naftni derivati i prirodni gas, koji po planu za2023. godinu čine 46,59 odsto ukupne potrošnje energenata, koji se u potpunosti uvoze.

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović naveo je da Crna Gora mora da krene u izgradnju energetskih objekata, jer je to jedini način da umanjimo zavisnost od uvoza energenata. Kazao je da su pokrenuti “ozbiljni razgovori” da se u Luci Bar izgradi LNG terminal (terminal za tečni prirodni gas).

“To je dugoročno razmišljanje o ekonomskoj nezavisnosti naše zemlje i dovođenja još j ednog energenta koj i može u nekom narednom periodu da stvori mogućnost da građani osjećaju veću sigurnost”, rekao je Abazović.

Vlada je prihvatila da kondo hotel R u blizini ski staze, koj i treba dabude završen 2025. godine u Kolašinu, bude uvršten na listu objekata čiji vlasnici mogu da prodaju apartmane zainteresovanim za crnogorsko državljanstvo. Ne pominje se koja kompanija gradi hotel, ali se navodi da će imati 4 zvjezdice i 107 apartmana, te da će izgradnja koštati 6,4 miliona eura i da je Adriatik banka dala garanciju od milion eura.

Kvota za strance 21,45 hiljada

Vlada je utvrdila godišnju kvotu od 21,45 hiljada dozvola za privremeni boravak i rad stranaca u narednoj godini. Ministar rada i socijalnog staranja Admir Adrović je na sjednici Vlade kazao da se od tog broja izdvaja 5,5 hiljada dozvola za privremeni boravak i rad stranaca koje Ministarstvo može dodatno raspodijeliti na pojedine namjene, u skladu sa potrebama tržišta rada, a na zahtjev Zavoda za zapošljavanje.

“Za zapošljavanje stranaca utvrđuje se 13,53 hiljada dozvola, a za sezonsko zapošljavanje 2,4 hiljada, odnosno iz ukupno utvrđenog broja raspoređeno je 15,95 hiljada dozvola”, precizirao je Adrović.

Najviše dozvola je opredijeljeno za građevinarstvo i usluge smještaja i ishrane. Adrović je objasnio da su zahtjevi poslodavaca bili veći, ali da je Ministarstvo, vođeno stanjem na tržištu rada, pokušalo da dođe do optimuma kako ne bi došlo do problema u navedenim sektorima.

“Apelujem na ZZZ i poslodavce da u pripremama za narednu sezonu i pokušaju sa prekvalifikacijama domaće radne snage”, dodao je Adrović.

Izvor: Pobjeda

Ostavite komentar

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Required fields are marked *

Ekonomija

Gorivo skuplje do sedam centi

Objavljeno

dana

By

Refueling a car with gasoline or diesel fuel at a gas station.

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Cijene naftnih derivata od sjutra, 31. januara, biće za nekoliko centi skuplje. Kako obavještavaju u Ministarstvu kapitalnih investicija, litar eurosupera 95 će koštati 1,48 centi, a eurosupera 98, 1,52 eura. Eurodizel će biti 1,53 eura po litru, a lož ulje 1,56.

U odnosu na prošlu sedmicu eurosuper 95 i 98 će u narednih 15 dana biti skuplji za sedam centi, lož ulje za četiri, a eurodizel za šest centi.

NASTAVI SA ČITANJEM

Ekonomija

U HE Perućica do kraja godine počeće ugradnja novog agregata

Objavljeno

dana

By

HE Perućica (Foto: EPCG )

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Prepune akumulacije koje omogućavaju maksimalnu proizvodnju struje u najstarijoj crnogorskoj elektrani, još jedan su pokazatelj neophodnosti ugradnje A8 agregata u Hidroelektranu Perćica. U toku je priprema tehničke dokumentacije za objavu poziva za izbor projektanta i izvođača radova, koji će se raspisati do kraja godine, a vrijednost radova je procijenjena na oko 24 miliona eura. Ugradnja agregata, vjerovatno će se finansirati uz podršku njemačke KFW banke.

Hidroelektrana Perućica danima radi maksimalnom snagom i tržištu isporučuje 7,2 GWh električne energije, ali nažalost, ogromna količina vode iz akumulacija otiče neiskorišćena. Kako bi na bolji način valorizovali postojeći hidrološki potencijal, pored modernizacije i rekonstrukcije Perućice, koja se od 2005. godine realizuje fazno, u Elektroprivredi su prepoznali potrebu povećanja instalisane snage, što bi omogućila ugradnja A8 agregata.

Da je taj značajan posao izvjestan, potvrdio je Radiju Crne Gore, direktor Funkcionalne cjeline Proizvodnja Bojan Đordan, koji kaže da je u toku priprema dokumentacije za objavu poziva za izbor projektanta i izvođača radova.

“Taj posao se realizuje u saradnji sa njemačkom KFW bankom u trenutnoj fazi, a očekujemo da će se realizovati i u samoj izgradnji izvođenja radova i ugovaranja projektovanja. Očekujemo da do kraja godine bude spremna sva dokumentacija, kao i tehnička specifikacija i da se objavi javni poziv za izbor glavnog projektanta i izvođača radova, u skladu sa pravilima glavnog finansijera, KFW banke”, ističe Đordan.

Instalisana snaga A8 agregata trebalo bi da bude 58,5 MW, a zavisno od hidrologije i režima rada elektroenergetskom sistemu godišnje će isporučivati oko 50 Gwh električne energije. Pored povećanja obima proizvodnje, povećaće se i mogućnost što bolje optimizacije proizvodnje na svim nivoima, naglašava Đordan.

“To će umnogome doprinijeti povećanju kapaciteta Hidroelektrane u smislu raspoloživosti i povećanju obima sekundarne i tercijalne rezerve, kao i za pružanje ovih usluga okolnim energetskim sistemima. A imajući u vidu sve veće potrebe za balansnom energijom usljed energetske tranzicije i sve većeg broja solarnih i vjetroelektrana, ugradnja A8 agregata će doprinijeti mnogo boljem pozicioniranju Elektroprivrede u ovom segmentu, kako na regionalnom, tako i na širem tržištu”, smatra Đordan.

Vrijednost projekta procijenjena je na oko 24 miliona eura, a predviđeni su radovi u zoni kompezacionog bazena, ugradnja agregata, generatora, bloktransformatora i ostale hidromašinske i elektro opreme.

NASTAVI SA ČITANJEM

Danilovgrad
Ведро
06:5716:56 CET
Осећај: -2°C
Ветар: 6km/h NNW
Влажност: 67%
Притисак: 1023.03mbar
УВ индекс: 0
ЧетПетСуб
12/2°C
13/3°C
12/-1°C

Facebook

Najčitanije