Connect with us

Društvo

Omaž Baju Šaranoviću i Zdravku Velimiroviću u Danilovgradu

Veče posvećeno filmskim stvaraocima Radomiru Baju Šaranoviću i Zdravku Velimiroviću biće upriličeno u srijedu 7. decembra u 18 sati u Hotelu „Zeta“ u Danilovgradu.

Objavljeno

on

Program posvećen dvojici istaknutih filmskih stvaralaca porijeklom iz danilovgradskog kraja organizuje Ogranak Matice crnogorske u tom gradu povodom 9. Decembra – Dana oslobođenja i Dana Opštine Danilovgrad.

Govoriće reditelji Branko Baletić i Andro Martinović, publicista Dragan Mitov Đurović i Veselin Popović, predsjednik Ogranka Matice crnogorske Danilovgrad.

Podsjetimo, Radomir Bajo Šaranović, (Kosovi Lug, Danilovgrad, 1937–2001) diplomirao je režiju na FDU u Beogradu, na kojem je bio i redovni profesor. Bavio se filmskom i pozorišnom režijom. Režirao više dokumentarnih i igranih filmova, pozorišnih predstava. Dobitnik je Trinaestojulske nagrade i drugih priznanja. Njegovi najpoznatiji filmovi su Svadba (1973) i 13. jul (1982), a reditelj je i zapaženih pozorišnih predstava Don Kihot i Sančo Pansa, Hvalisavi vojnik (1966), Ratna sreća (1975).

Režiser Zdravko Velimirović, (Cetinje, 1930 – Beograd, 2005) gimnaziju je završio u Kotoru, a diplomirao na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu i na Institutu visokih filmskih studija u Parizu. Bio je Redovni profesor Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu. Pored igranih filmova, radio je i dokumentarne filmove, radio drame, a bavio se i publicistikom. Izabran je i za redovnog člana CANU. Dobitnik Trinaestojulske nagrade SR Crne Gore (1949. i 1969), Zlatne arene u Puli za režiju filma Derviš i smrt i drugih priznanja.

Njegovi najpoznatiji filmovi su Lelejska gora (1968), Derviši smrt(1974) i Vrhovi Zelengore (1976).

Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Društvo

Alarmantno stanje vodosnabdijevanja i elektrodistribucije u Danilovgradu

Potrebne hitne mjere

Objavljeno

on

By

Water bottles on dry soil with dry and cracked soil,global warming

Stanovnici Danilovgrada suočavaju se sa ozbiljnim problemima u vodosnabdijevanju i snabdijevanju električnom energijom, što dodatno pogoršava već tešku situaciju izazvanu ekstremnim vrućinama. Crveni meteoalarm na snazi je danima, sa temperaturama koje prelaze 40 stepeni Celzijusa, čineći životne uslove izuzetno teškim. Mnoge porodice u Danilovgradu i okolnim naseljima danima su bez vode ili imaju ograničen pristup vodi, dok su problemi sa strujom učestali zbog radova koje sprovodi kompanija CEDIS.

Uzroci problema vodosnabdijevanja

Pojedini građani prekomjerno koriste vodu za piće za navodnjavanje polja i bašti, što značajno smanjuje dostupnost vode za osnovne potrebe. Zastarela i neodržavana mreža vodovoda uzrokuje česte kvarove i prekide u snabdijevanju vodom. Procjenjuje se da značajan procenat vode nestaje zbog curenja i oštećenja cjevovoda ili ista biva ukradena od strane nelegalnih priključaka. rojni nelegalni priključci dodatno opterećuju vodovodnu mrežu, smanjujući količinu vode koja stiže do legalnih korisnika.

Stanovnici Danilovgrada su izrazito nezadovoljni trenutnom situacijom. Nedostatak vode, posebno u ovako ekstremnim vremenskim uslovima, stvara velike probleme u svakodnevnom životu i zdravlju građana. Slično je i sa problemima u snabdijevanju strujom, što dodatno otežava situaciju.

Opština Danilovgrad i preduzeće Vodovod Danilovgrad moraju hitno reagovati na ovu krizu. Preporučuje se formiranje kriznih štabova koji će raditi na rješavanju problema sa vodosnabdijevanjem. Ovi štabovi bi trebali uključivati predstavnike lokalne vlasti, stručnjake za vodovodne sisteme, kao i predstavnike građana.

Potrebno je imati bolju komunikaciju sa građanima na način da se stanovništvo redovno informiše stanovništva o stanju vodosnabdijevanja, planiranim radovima i mjerama koje se preduzimaju. Timovi koji su na terenu moraju ozbiljno sprovoditi mjere za kontrolu i smanjenje prekomjerne upotrebe vode za navodnjavanje.

Popravka i modernizacija vodovodnih cjevovoda kako bi se smanjili gubici i obezbijedilo kontinuirano snabdijevanje vodom.

Identifikacija i uklanjanje nelegalnih priključaka kako bi se smanjilo opterećenje na vodovodnu mrežu.

Kao jedna od mjera bi bila i uvođenje cisterni sa pijaćom vodom u najugroženijim područjima dok se problemi sa mrežom ne riješe.

U skladu sa zakonskim okvirima Crne Gore, opštine imaju obavezu da osiguraju redovno snabdijevanje vodom i strujom za svoje građane. Zakoni o vodama i komunalnim djelatnostima omogućavaju lokalnim samoupravama da preduzimaju hitne mjere u situacijama kriznog snabdijevanja, uključujući formiranje kriznih štabova i uvođenje privremenih rješenja.

U ovako teškim uslovima, neophodno je da svi nadležni organi, uz aktivno učešće građana, zajednički rade na rješavanju problema i poboljšanju kvaliteta života u Danilovgradu. Bliska saradnja, transparentnost i efikasnost u sprovođenju mjera ključni su za prevazilaženje trenutne krize i osiguranje osnovnih životnih uslova za sve stanovnike opštine.

Zabrana nenamjenske potrošnje vode na teritoriji opštine Danilovgrad

Nastavite čitanje

Društvo

Akademija povodom 80 godina od strijeljanja antifašista na Lazinama

Objavljeno

on

By

Povodom obilježavanja 80 godina od strijeljanja mladih antifašista na Lazinama, na Lazinama će se 22. jula u 20 časova održati akademija.

Govor će održati predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, predstavnik potomaka nastradalih Tanja Pavličić i predsjednik Opštine Danilovgrad Aleksandar Grgurović.

Proslavljeni glumac Vojislav Voja Brajović recitovaće prigodne stihove, a nastupiće horovi „Zahumlje“ iz Nikšića i JPU „Irena Radović“ iz Danilovgrada.

Nastavite čitanje

Facebook

Najčitanije