Connect with us

NVO Sektor

Potpisani ugovori sa NVO iz Danilovgrada u okviru ReLOaD2 programa

Ugovori u ukupnoj vrijednosti od 110.000 eura za projekte nevladinih organizacija iz klastera ‘Središnji region” potpisani su danas, čime počinju njihove aktivnosti u okviru ReLOaD2 inicijative.

Nakon javnog konkursa koji je bio otvoren od 16. marta do 15. aprila ove godine, Komisija je odabrala dvanaest najboljih ideja, u skladu s ciljevima Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu – ReLOaD2, koji finansira Evropska unija, a sprovodi UNDP u saradnji s petnaest opština u Crnoj Gori.

Iz klastera koji čine Glavni grad Podgorica, Prijestonica Cetinje, Opština Danilovgrad i Opština u okviru Glavnog grada – Golubovci odabrani su sljedeći projekti.

 

 

Hor Luča

Muzika sa crnogorskog dvoraIstraživanjem i revitalizacijom muzičke građe nastale na crnogorskom dvoru krajem 19. vijeka, hor Luča čuva tradiciju Prijestonice ali i štiti kulturno nasljeđe cijele zemlje.
Organizacija slijepih za Podgoricu i

Danilovgrad

 

Pravo na informisanje za sve

Ovaj projekat unapređuje pravo na pristup informacijama osobama sa oštećenjem vida, na način što kreira ‘Vodič kroz administraciju Glavnog grada na Brajevom pismu’.
 

Sigurna ženska kuća

 

Veza mora biti zdrava

Specifični ciljevi projekta su unaprijeđene lične sposobnosti mladih za ostvarivanje zdravih emotivnih odnosa, kao i jačanje vještina zaposlenih u pedagoškim službama Glavnog grada, kako bi radili na prevenciji nasilja.
 

 

Aktivna zona

Znanje i vještine za preduzetničke potencijale mladihOpšti cilj projekta je povećanje nivoa zaposlenosti mladih na Cetinju, s posebnim akcentom na omogućavanje uslova za ekonomsku nezavisnost i stabilnost.
 

 

Psiho-vodič

Kulturna reaktivacija – Vranjinom kroz istoriju i kulturuPromovisanje korišćenja prirodnih i stvorenih resursa, kao i povećanje turističkih i privrednih potencijala na prostoru Vranjine cilj je ovog projekta kroz uređenje novih šetačkih staza.
 

Mreža zaštićenih područja Dinarida – Parkovi Dinarida

 

Za očuvanu Goricu

Kroz kampanju o važnosti zaštite park-šume Gorica, kao i uvođenje građanskog nadzora, opšti cilj projekta je očuvanje brda budući da ovaj spomenik prirode predstavlja autentičnu biodiverzitetsku riznicu Glavnog grada.
 

Ansambl ORO

Unapređenje kulturnog sadržaja kroz folklorne djelatnostiRealizacijom ovog projekta teži se  unapređenju kulturno-umjetničkih sadržaja u Danilovgradu, na način što će se poboljšati stručni, organizacioni i tehnički kapaciteti folklornog društva.
 

 

Za napredak Zagarča

Podrška u sanaciji ilegalnog otpada u selu Zagarač i podizanje svijesti o važnosti zaštite životne sredineOvaj projekat sprovodi konkretne aktivnosti za smanjenje negativnih uticaja naglog razvoja turizma i edukuje o mjerama upravljanja biodiverzitetom uz definisanje funkcionalnih instrumenta za upravljanje otpadom u Zagaraču.
 

Sociološki centar Crne Gore – SOCEN

Saradnjom i vještinama za 21. vijek do zapošljavanja mladih u PodgoriciKroz umrežavanje zainteresovanih strana te praktične radionice koje će omogućiti mladima da steknu vještine koje tržište traži, ovaj projekat doprinosi unapređenju biznis ambijenta u Glavnom gradu.
 

 

Mali prst

 

Kreativno druženje mladih sa Zabjela

 Kreativno druženje mladih sa Zabjela će biti kamen temeljac za formiranje Omladinskog kulturnog centra Zabjelo što će podstaći lokalnu zajednicu na društveno angažovanje  i volonterizam.
Posjetite DanilovgradUnapređenje turističke valorizacije parka prirode „Rijeka Zeta“Nove manifestacije u Parku prirode Rijeka Zeta, kao i vodič za investitore stvoriće osnovu za turističku valorizaciju, a sljedstveno i pokrenuti ekonomski razvoj Danilovgrada.
Eco TeamMladi i klimatske promjeneCilj je podići svijest  javnosti o klimatskim promjenama, a pogotovu mladih kako bi   promijenili ponašanje i bili aktivni pokretači promjena u svojim lokalnim zajednicama.

Nakon svečanog potpisivanja ugovora u prostorijama UN Eko zgrade u Podgorici, ReLOaD2 projektni tim održao je radionicu s detaljnim uputstvima za implementaciju projekata. U ime Opštine Danilovgrad prisustvovao je Ivan Lakić, rukovodilac Sektora za društvene djelatnosti, a u ime UNDP-a Dženana Šćekić, Tamara Čirgić, Luka Kostić i Zerina Ćatović.

Reklama
Ostavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

NVO Sektor

Upitnik: Sliv Skadarskog jezera – prekogranični rezervat biosfere

Projekat ima za cilj da donese pozitivan uticaj na važan prekogranični ekosistem koji dijele Abanija i Crna Gora kako bi se održivo i kolaborativno upravljalo ovim područjem za dobrobit zajednica i same prirode, u skladu sa uslovima UNESCO-ovog programa Čovjek i biosfera.

„Sliv Skadarskog jezera – prekogranični rezervat biosfere“ je projekat finansiran od strane EU kroz Program prekogranične saradnje Crna Gora – Albanija, i kog sprovode partnerske organizacije EDEN Centar iz Albanije i EnvPro iz Crne Gore, Nacionalna agencija za zaštićena područja Albanije i Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore.

Program za životnu sredinu (ENVPRO) SPROVODI  javnu anketu sa građanima koji žive u slivu Skadarskog jezera vezano za razvoj njihovog područja

Anketa će vam oduzeti 10 minuta i ima dvije glavne sekcije:

1) Da popričamo o životu u vašoj zoni i koliko je bogata!

2) Da popričamo o mogućnostima za razvoj vaše zone?

Anketa je anonimna i podaci koje ENVPRO dobije od ispitanika će biti prezentovani u zbirnoj formi.

Upitnik se može popuniti na sledećem linku 

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScp-wkQVIdte-6AzFMeOvGrX4PomCVUuIGnvWTqek1XJovD8w/viewform 

NASTAVI SA ČITANJEM

NVO Sektor

Održana prezentacija Poljoprivrednog klastera Crne Gore

U sali SO Danilovgrad, juče je održana promocija Poljoprivrednog klastera Crne Gore.

„Uz vidnu zainteresovanost i dobro raspoloženje danilovgradskih poljoprivrednika, još jednom smo dokazali značaj sektora poljoprivrede u Crnoj Gori i da zajedno možemo više i bolje. Idemo dalje!“, stoji u saopštenju Poljoprivrednog klastera Crne Gore.

Iz ovog Udruženja su se zahvalili Opštini Danilovgrad na ustupanju sale za održavanje promocije i Altermodusu koji je podržao ovu prezentaciju.

NASTAVI SA ČITANJEM

Facebook

Najčitanije