Predstavnici opštine Danilovgrad i Glavnog grada potpisali Inicijativu za očuvanje Donje Zete

Danilovgrad, PR pres servis – Predsjednica Opštine Danilovgrad Zorica Kovačević i gradonačelnik Glavnog grada Ivan Vuković potpisali su danas Inicijativu za očuvanje rijeke Donje Zete i izradu Studije zaštite za proglašavanje zaštićenog prirodnog dobra tog područja.

Kovačević je kazala da je današnji dan veliki za Opštinu Danilovgrad.

„Ovo je primjer dobre saradnje i zajedničkim snagama, podrškom nadležnih državnih organa, ćemo uraditi jedan veliki posao i vrlo brzo, do 9. decembra, ćemo imati urađenu Studiju, u skladu sa dogovorom sa direktorom iz Agencije za zaštitu prirode i životne sredine, sa kojom ćemo se na svečanoj sjednici Skupštine Opštine dičiti“, istakla je Kovačević.

Ona je kazala da, rijeka pruža čovjeku brojne usluge – vodu za piće, vodu za navodnjavanje, hranu, građevinski materijal, obezbjeđuje prostor za odmor i turizam.

„Zato je rijeka Zeta, rijeka od životnog značaja za naše lokalne zajednice. Ona je bila i jeste jedan od osnova za razvoj privrede, poljoprivrede, turizma i kulturnog razvoja Danilovgrada. Da bi se Danilovgrad dugoročno razvijao, rijeka Zeta mora biti zaštićena“, poručila je Kovačević.

To znači da, kako je kazala, čovjek treba da služi rijeci, ništa manje nego rijeka čovjeku.

„Ovo su osnovni razlozi za potpisivanje inicijative za proglašenje Zete prirodnim dobrom, gdje akcenat stavljamo na građanina, kao nosioca korisnika rijeke Zete. Zaštitom Zete stvorićemo predulove za upravljanje ovim prostorom u korist svih, a najviše onih koji žive na njenim obalama. Ispuštanje otpadnih voda, krivolov na rijeci Zeti će postati prošlost“, navela je Kovačević.

Gradonačelnik Glavnog grada, Ivan Vuković, ocijenio je da, potpisivanjem inicijative za očuvanje rijeke donje Zete i izradu Studije zaštite za proglašenje zaštićenog prirodnog dobra, Glavni Grad i Opština Danilovgrad pokazuju „najviši stepen odgovornosti prema održivom razvoju i prirodnim bogatstvima sa kojima ta dva grada raspolažu“.

„Ovo je, prije svega, svojevrstan ugovor sa građanima. Naša je obaveza, kao lokalnih uprava da ne zanemarujući prisustvo brojnih privrednih subjekata na obalama Zete, stvorimo formalno-pravne uslove da zaštitimo Zetu i da njenu okolinu razvijamo u skladu sa inicijativom održivog razvoja“, istakao je Vuković.

On je pozvao građane, „prije svega zaštitare prirode, bez obzira na sektor iz kojeg dolaze, da skupa u praksi učinimo sve kako bi rijeka Zeta i dalje bila jedinstveno prirodno blago koje nas povezuje“.

„Iznad svega, ovo je značajan korak koji zajedno sa nadležnim državnim institucijama činimo kako bismo Zetu sačuvali za buduće generacije“, rekao je Vuković.

Generalna direktorica Direktorata za životnu sredinu, Ivana Vojinović, ocijenila je da Opština Danilovgrad i Glavni grad Podgorica, potpisivanjem današnje Inicijative, prave veliki iskorak i iskazuju, kako je navela, punu odgovornost i spremnost za suprotstavljanjem brojnim izazovima i prijetnjama sa kojima se suočavaju zaštićena područja.

„Sa ovoga mjesta, danas šaljem jasnu sliku i posvećenost Crne Gore da dostigne balans između zaštite prirode i održivog socijalno-ekonomskog razvoja“, istakla je Vojinović.

Ona smatra da je, sinhronizovanom i kontinuiranom akcijom na svim nivoima uz, kako je dodala, uključenje Vladinih, nevladinih, stručnih, naučnih institucija i svih dobronamjernih pojedinaca, kojima je prirodna i kulturna baština Crne Gore bliska, moguće postići da Crna Gora bude supješan model suživota ljudi i prirode.

„Time na direktan način doprinosimo nastavku viševjekovne tradicije razvoja lokalnih zajednica uz očuvanje autentičnih prirodnih i kulturnih vrijednosti“, kazala je Vojinović.

Potpredsjednik Opštine Danilovgrad, Ilija Grgurović, rekao je da društvene zajednice nekad nisu svjesne potencijala sa kojima raspolažu.

„Na sreću, mi danas znamo i svjesni smo potencijala sa kojim raspolaže rijeka Zeta i sa njenim mogućnostima. Zato je danas veliki dan za sve nas koji volimo prirodu, veliki dan za Danilovgrad i za Glavni grad, za Crnu Goru jer danas počinjemo projekat zaštite rijeke Zete, kojim ćemo je zaštiti od zagađenja, od krivolova i od devastacije njenih obala“, istakao je Grgurović.

Tim projektom će, kako je ocijenio, predstaviti rijeku Zetu svijetu „u svoj njenoj veličanstvenoj ljepoti“.

„Možda je zadnji trenutak da zaštitimo ovu veliku rijeku kako bi ona u budućnosti nastavila nas da čuva. Ovo nije lak zadatak, i dugotrajan je proces. Uvjeravam vas da imamo znanje, političku volju, dovoljno entuzijazma i dobar plan koji ćemo sigurno ostvariti“, kazao je Grgurović.

Direktor Agencije za zaštitu prirode i životne sredine, Nikola Medenica, rekao je da dolina rijeke Zete i sama rijeka predstavlja važan ekosistem za Crnu Goru, koji je, kako je rekao, na osnovu raspoloživih podataka i parametara, još uvijek očuvan ekosistem.

„U prilog toj konstataciji možemo da iznesemo činjenicu da od 352 registrovane vrste ptica u Crnoj Gori, 20 odsto od ukupnog broja predstavljaju ptice koje su očuvanog staništa, a sve te vrste su prisutne na ovom području“, naveo je Medenica.

On je poručio da će Agencija da bude aktivan partner u inicijativi i nastaviti da pruža naučnu, stručnu i edukativnu podršku Opštini Danilovgrad i Glavnom gradu.

„Agencija za zaštitu prirode i životne sredine će u narednih nekoliko dana završiti sve neophodne pripreme kako bi se terenska istraživanja, koja su neophodna za izradu Studije zaštite, što prije počela“, istakao je Medenica.

Takođe pogledajte

Ambasador Italije Luka Zelioli posjetio opštinu Danilovgrad

Tokom radne posjete Danilovgradu ambasador Italije u Crnoj Gori Luka Zelioli  obišao preduzeće „Mermer“, čiji je …

Risto Lakić direktor Iskre

Danilovgradski klub jača organizaciono i polako se sprema za vjerovatni nastup u Evropi tokom ljeta …

Оставите одговор

%d bloggers like this: