Connect with us

Ekonomija

Pripravnicima za avgust i septembar po 450 eura

Female Business Intern at Workplace

Poslanici su se juče saglasili na sjednici Skupštine da će podržati prijedlog Socijaldemokrata da se pripravnicima povećaju naknade. Oni traže da budu 450 eura, sada su 266. Do kraja sedmice se očekuje da glasaju o tome, a kada se usvoji zakon važiće i za aktuelne korisnike – dobiće uvećanu platu za avgust i septembar, kada im se završava program stručnog osposobljavanja.

Predložene izmjene zakona su još prije dva i po mjeseca bile u skupštinskoj proceduri, ali nijesu dolazile na dnevni red. Da jesu, aktuelnim korisnicima bi bilo omogućeno da primaju četiri uvećane naknade.

Socijaldemokrate smatraju da je učinjena velika nepravda ovoj kategoriji zaposlenih, jer je od januara uvećana minimalna zarada na 450 eura, a njima je naknada ostala ista. Poslanik Damir Šehović (SD) rekao je da su svi saglasni da ne može da ima nižu zaradu neko ko je završio fakultet od onog ko ima samo osnovnu školu i da se ta diskriminacija briše usvajanjem predloženog zakona.

Poslanik Nikola Rakočević (DPS) predložio je da se sada usvoji povećanje za aktuelne korisnike, koje bi imali za avgust i septembar, a onda da zastanu i da koncipiraju novi program stručnog osposobljavanja. Kazao je da nije dobro da država ima nova izdvajanja, da se sagleda i da poslodavci participiraju u ovom projektu, a ne samo država, kao što je sada slučaj, da učestvuju makar 30 odsto. Smatra da bi tada bili motivisani da pripravnike zaista osposobe za rad.

Inženjeri radili kao kuriri, profesori bili vozači…
Da su poslodavci izrabljivali pripravnike, govorio je kroz primjere poslanik Demokrata Danilo Šaranović. Kazao je da su inženjeri mašinstva radili kao kuriri, da su pravnici prenosili pakete u magacin, profesori književnosti su bili vozači. Nudili su im, prema njegovim riječima, čak da ne dolaze na posao ako se odreknu jednog dijela nadoknade.

Izvor: Pobjeda

Reklama
Ostavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ekonomija

Novo poskupljenje goriva: Benzin skuplji za tri, eurodizel za sedam centi

Refueling a car with gasoline or diesel fuel at a gas station.

Gorivo će od utorka ponovo poskupjeti, 12. put od početka godine.

Prema saopštenju Ministarstva kapitalnih investicija, maloprodajne cijene goriva za naredne dvije sedmice će biti više i to obje vrste benzina za po tri centa, a eurodizel za sedam centi.

Nova cijena benzina BMB 95 će iznositi 1,69 eura po litru, a BMB 98 će koštati 1,73 eura.

Nova cijena eurodizela iznosi 1,65 eura po litru a šest centi će poskupjeti i lož ulje, koje će u narednih 14 dana koštati 1,61 eura po litru.

NASTAVI SA ČITANJEM

Ekonomija

Damjanović: Penzije uvećane pet odsto, sačuvati Fond PIO

Vlada je na današnjoj sjednici donijela odluku da se sve penzije uvećaju za pet odsto, nakon čega će minimalna penzija od sada iznositi skoro 300 eura.

Aleksandar Damjanović (Foto: gov.me), Izvor RTCG

Ministar finansija Aleksandar Damjanović objasnio je da shodno formuli koja je definisana zakonom redovno usklađivanje obuhvata drugi kvartal i u odnosu na njega se dobija povećanje od 2,5 odsto. Međutim, imajući u vidu zakonsku neusklađenost, po inicijativi Fonda PIO i inicirano je dodatno vanredno usklađivanje oko dva i po procenta, tako da je Vlada donijela odluku da se penzije ukupno povećaju pet odsto.

“Na ovaj način će minimalna penzija biti oko 297 eura, što je tačno dvije trećine minimalne zarade od 450 eura. To je bilo i naše obećanje da ćemo dostići taj nivo, što smo smatrali da je minimum”, kazao je on.

Istakao je da je želja da Fond Pio kroz sopstvene prihode finansira sve obaveze, što znači da je, kako je rekao, svaka priča o ukidanju Fonda katastrofalna.

“Jer se pokazalo da je Fond u najvećem dijelu finansirao sam sebe, da se može, ozbiljnom politikom doći do te situacije. Biće poželjno i da zažive dobrovoljni penzioni fondovi. Mi moramo imati Fond PIO sa obaveznim doprinosima i ne želim ni da pomislim šta bi se desilo da se ukine”, kazao je on.

On je kazao da je cilj da se stvore uslovi da prosječna i minimalna penzija imaju svoj rast u nivou inflacije.

„Vlada daje saglasnost ministarstvu da pripremi dokumentaciju, mislim da će ona biti brzo spremna. Dakle ovo je pet posto za sve penzije u Crnoj Gori. Neko će možda reći da je malo, ali kad se gleda na opšto usklađivanje 43. Vlade, ukupno ispada 17 odsto svih usklađivanja. Slažem se da treba dodatno poboljšati materijalni status, mi činimo sve što možemo da im unaprijedimo živtoni standard“, istakao je Abazović

NASTAVI SA ČITANJEM

Facebook

Najčitanije