Connect with us

NVO Sektor

Projekat “KompostirajDG” privukao veliko interesovanje: Preko 200 domaćinstava se prijavilo za učešće

Objavljeno

on

A woman's hands pour compost into a new pot. Gardening work.

Nakon uspešne prve faze projekta “KompostirajDG”, Organizacija Zero Waste Montenegro objavljuje javni poziv za učešće u drugoj fazi ovog inovativnog programa. Već se prijavilo preko 200 domaćinstava koja su izrazila interesovanje za ovu sjajnu praksu koja se širi među građanima opštine Danilovgrad.

Ovaj poziv otvoren je za sve zainteresovane građane i građanke opštine Danilovgrad, koji žele da doprinesu očuvanju životne sredine i promovišu održivu praksu u svom domaćinstvu. U okviru projekta, svako domaćinstvo će dobiti kantu od 9 litara sa karbonskim filterom za odlaganje otpada od hrane u kuhinji, kao i tečni preparat sa efektivnim mikroorganizmima – “Eko EM Plus”.

Ova inicijativa omogućava korisnicima da na efikasan način kompostiraju otpad od hrane u sopstvenom domaćinstvu, stvarajući bogat kompost koji može biti korišćen za đubrenje bašti i biljaka. Korišćenjem efektivnih mikroorganizama, proces kompostiranja postaje brži i efikasniji, a kuhinjski otpad se održava bez neprijatnih mirisa.

Prijave su otvorene do 1. maja 2024. godine, a zainteresovani građani mogu se prijaviti putem online obrasca dostupnog na sledećem linku: LINK ZA PRIJAVU

Ovaj projekat sprovodi NVO Zero Waste Montenegro u okviru programa “Smanjenje emisije metana iz gradova – Fork to Farm”, koji finansiraju Globalni centar za metan i UMI Fond. Prvu fazu projekta, čija realizacija i dalje teče, sprovode partneri u realizaciji projekta NVO „KOD“, portal Volim Danilovgrad i Efektivni mikroorganizmi Crna Gora (EMCG), uz podršku Ministarstva turizma, ekologije i prostornog planiranja Crne Gore.

Kompostiranje predstavlja prirodni reciklirajući mehanizam koji koristi moć mikroorganizama da razlože organsku materiju u hranljivo zemljište. Ova praksa ne samo što doprinosi očuvanju životne sredine, već i podstiče svest o važnosti recikliranja i održivog korišćenja resursa.

Pridružite nam se u ovom važnom koraku ka održivijoj budućnosti!

 

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Zero Waste Montenegro (@zero.waste.montenegro)

NVO Sektor

Zeleni ambasadori organizuju akciju sadnje u Danilovgradu

Objavljeno

on

By

NVO Gnijezdo sa zadovoljstvom najavljuje predstojeću akciju Zelenih ambasadora, koja će se održati u utorak, 18. juna u 11 časova, u dvorištu JU OŠ “Vuko Jovović” u Danilovgradu.

Ova inicijativa uključuje sadnju drveća i uređenje školskog dvorišta, sa ciljem očuvanja životne sredine i podizanja ekološke svijesti među mladima. Zeleni ambasadori, mladi ekološki aktivisti, predano rade na promociji ekoloških vrijednosti u svojoj zajednici, a ova akcija predstavlja korak ka zelenijoj i održivijoj budućnosti, stoji u najav ove nevladine organizacije

„Pozivamo sve građane i građanke, organizacije civilnog društva i mlade ljude da se pridruže ovoj akciji i podrže napore Zelenih ambasadora. Ova inicijativa nije samo prilika za zajednički rad na očuvanju prirode, već i za edukaciju i osnaživanje mladih ljudi da preuzmu aktivnu ulogu u zaštiti životne sredine,“  istakli  su iz NVO Gnijezdo.

Akciji će se pridružiti i predstavnici Komunalnog preduzeća Danilovgrad, koje pruža tehničku podršku, čime dodatno potvrđuju važnost zajedničkog delovanja u cilju stvaranja zelenijeg okruženja.

Svi koji su zainteresovani da se podrže ovakve aktivnosti ili imaju neka pitanja mogu pisati na  društvenim mrežama NVO Gnijezdo ili putem mejla [email protected]

Nastavite čitanje

NVO Sektor

KompostirajDG: Danilovgrad pokazao put ka održivom odlaganju otpada

Projekat KompostirajDG, čiji je glavni cilj promovisanje održivog odlaganja otpada, uspješno je završen, ostavljajući trajni pečat u lokalnoj zajednici i postavljajući primjer koji bi mogao nadahnuti druge gradove širom Crne Gore. Marija Iković, koordinatorka projekta, ističe da je inicijativa privukla pažnju ne samo stanovnika Danilovgrada već i šire javnosti, te da je postala prepoznatljiva i na nacionalnom nivou.

Objavljeno

on

By

“KompostirajDG nije bio samo projekat, već pokret koji je aktivno uključivao građane, škole i preduzetnike u procese smanjenja organskog otpada ali i edukaciju o značaju reciklaže organskog otpada”, istakla je Iković.

Jedan od elemenata projekta bila je edukacija, posebno mladih. Kroz organizaciju radionica u Osnovnoj školi “Vuko Jovović” i Gimnaziji “Petar I Petrović Njegoš”, te podršku lokalne zajednice, učenici su upoznati s procesom kompostiranja i važnošću reciklaže, pružajući im alate i znanja za buduće aktivno učešće u očuvanju životne sredine.

“Od najmlađih kreće talas ekoloških vrijednosti i pozitivnih promjena u društvu”, naglašava Iković. “Zbog toga je važno da se edukacija počne od najranijih uzrasta, jer na taj način oblikujemo buduće generacije svjesnih građana i lidera koji će se brinuti o okolini u kojoj žive.”

Jedan od najistaknutijih rezultata projekta jeste inicijativa započeta u Osnovnoj školi “Vuko Jovović”, gdje će proces kompostiranja postati redovna praksa, zahvaljujući podršci direktorice Mirjane Keković i organizacije KOD.

“Kompostiranje će postati sastavni dio života Danilovgrađana”, optimistično predviđa Iković. “Ovaj projekat nije samo pokazao kako se može efikasno upravljati organskim otpadom, već je i inspiracija za buduće planove razvoja grada i šire zajednice.”

“Glavni cilj nam je bio temu održivog odlaganja otpada staviti u fokus, a sve kroz konkretne aktivnosti smanjenja komunalnog otpada pojedinačnih domaćinstava i edukaciju učenika, građana i privrednih društva o značaju i benefitima reciklaže organskog otpada i u krajnjem razviti ekološku svijest kod šire javnosti o potrebi reciklaže.

Kroz projekat KompostirajDG uspjeli smo da podijelimo 40 kompleta za kompostiranje građanima opštine Danilovgrad i predstavimo novu, efikasniju metodu kompostiranja uz primjenu efektivnih mikroorganizama japanske EM tehnologije, održimo dvije radionice o procesu kompostiranja učenicima Osnovne škole Vuko Jovovic i Gimnazije Petar I Petrović Njegoš.

Pored toga, realizovali smo i radionice za preduzetnike a jedan od rezultata je taj što će privredno društvo NEMESIS grupe, proces kompostiranja uvrsisti u svoje poslovanje i sav organski otpad koji proizvedu, reciklirati.

Kompostiraj.DG zajednica je u toku predhodnih mjeseci sakupila više od 200 kanti organskog otpada iz domaćinstva, odnosno preko 2 i po hiljade kilograma otpada, koji je pomiješan sa zemljom dao preko 7 hiljada kilograma hranjivog đubriva.”, istakla je Iković.

Nastavite čitanje

Facebook

Najčitanije