Naslovna - Danilovgrađani - Promovisana zbirka ,,Zmajevi dolaze”, najboljima uručene nagrade ,,Zmajevo jaje”
Izvor: refesticon.com

Promovisana zbirka ,,Zmajevi dolaze”, najboljima uručene nagrade ,,Zmajevo jaje”

Zbirka kratkih priča crnogorskih osnovaca i srednjoškolaca ,,Zmjevi dolaze”, promovisana je danas na VII Regionalnom festivalu fantastične književnosti. Strahinja Bajović iz Danilovgrada je osvojio treće mjesto na Regionalnom festivalu fantastične književnosti, REFESTICON 2019, u Bijelom Polju, u kategoriji VII-IX razreda osnovnih škola na konkursu za zbirku kratkih priča “Zmajevi dolaze” (mentor Nada Bajović).

U cilju podsticanja stvaralaštva i popularizacije književne fantastike, organizacioni Odbor sedmog REFESTICON-a odlučio je da ove godine po prvi put raspiše konkurs za mlade, na koji je pristiglo čak 89 priča iz Cijele Crne Gore.

Strahinja Bajović i Nada Bajović

Nakon ocjenjivanja, stručni žiri u sastavu Slobodan Zoran Obradović iz Bijelog Polja, Radmila Knežević iz Budve, Nađa Durković iz Podgorice i Blagoje Vujisić iz Bijelog Polja odlučio je da se u zbirci ,,Zmajevi dolaze” nađe 40 najboljih priča.

07 06 dodjela2

Odabrane priče podijeljene su u tri kategorije, a upravo najboljima danas su uručene i Refestikonske nagrade ,,Zmajevo jaje”.

Članovi žirija Radmila Knežević i Slobodan Zoran Obradović kazali su da je bilo teško izabrati one koje će se naći u prvoj Refestikonskoj zbirci za djecu.

,,Fantastične priče su nešto gdje djeca mogu da daju sebe i gdje njihova mašta najviše može da dođe do izražaja. Riječ je o jako kvalitetnim pričama koje su oduševile sve članove žirija, a mislim da bi se čak i neki afirmisani pisci postidjeli kada bi ih pročitali. To nas zapravo i ne čudi, jer znamo da dječja mašta ne poznaje granice”, kazala je Radmila Knežević.

Slobodan Zoran Obradović kazao je da zbirka ,,Zmajevi dolaze” zapravo predstavlja jedan magični svijet koji su stvorili mališani.

07 06 dodjela3

,,Brojnost radova koji su prstigli na konkurs svjedoči koliko će ovo podneblje i u budućnosti darivati ljepotom književnog stvaralaštva planetu, rekao je Obradović, koji je napisao pjesmu kou je posvetio djeci čije su price objavljene.

Prvu nagradu u kategoriji srednjih škola osvojila je Anđela Vučetić, a kako je kazala za Radio Bijelo Polje, veliki je uspjeh i naći među autorima čije su priče objavljene, a još veća čast osvojiti prvo mjesto.

,,S obzirom da je na konkurs pristiglo čak 89 priča djece iz svih crnogorskih gradova, zaista nijesam očekivala da će prvo mjesto pripasti upravo meni. Zadivljena sam organizacijom i nadam se da će i naredne godine biti raspisan konkurs za nas mlade”, istakla je Anđela.

 07 06 dodjela4

 Za najbolju priču u kategoriji 7, 8, i 9. razreda osnovnih škola pripala je Ajli Šabović.

,,Zaista sam jako srećna i ponosna, a naročito zbog toga što neki nijesu vjerovali u mene, a ja sam uspjela da im dokažem da mogu”, dodaje Ajla.

 07 06 dodjela5

Nini Doljanica pripala je druga nagrada u kategoriji 4, 5 i 6. razreda, a kako je kazala za Radio Bijelo Polje, ponosno će čuvati srebrno Zmajevo jaje.

Na današnjoj svečanosti posebno priznanje ,,Vatreno jaje” uručeno je petogodišnjem Novaku Lakčeviću, kao najmlađem učesniku ovogodišjeg REFESTICON-a.

 07 06 dodjela6

Nagrađeni:

Anđela Vučetić – Prva nagrada

Nemanja Đurić – Druga nagrada

Vasilije Vuksanović – Druga nagrada

Vuk Đorđević – Treća nagrada

Luka Tapušković – Treća nagrada

Maja Ćatović – Treća nagrada

Kategorija 7, 8 i 9 razred osnovnih škola

Ajla Šabović – Prva nagrada

Anđela Pavićević – Druga nagrada

Vasil Musić – Treća nagrada

Strahinja Bajović – Treća nagrada

Nikolina Nikolić – Treća nagrada

Kategorija 4, 5 i 6 razred osnovnih škola

Radmila Korać – Prva nagrada

Ksenija Đurović – Druga nagrada

Jovana Bugarin – Druga nagrada

Nina Doljanica – Druga nagrada

Staša Obradović – Druga nagrada

Miloš Đukanović – Treća nagrada

Autorke: Sanja Čujović, Eldina Bećirović

Foto: Vladimir Jelić

Takođe pogledajte

Odluka o dodjeli Nagrada ,,Deveti decembar“ u 2019. godini

Žiri za dodjelu nagrade ,,Deveti decembar“ u sastavu: prof. dr Đorđije Šaranović, predsjednik;  Zorica Pavićević, …

Razvoj infrastrukture uz podršku Norveške za ostanak mladih u Crnoj Gori

Kraljevina Norveška, koja finansira sa 250.000 evra javni poziv za razvoj infrastrukture u manje razvijenim …

Оставите одговор

%d bloggers like this: