Connect with us

Spuž

Proslavljena slava crkve Svetog Petra Cetinjskog u Spužu

Danas je u crkvi Svetog Petra Cetinjskog u Spužu, povodom hramovne slave, služena Liturgija.

-Nakon svetog sabranja, sveštenstvo i vjerni narod u parohijskom domu ugostili su domaćin ovogodišnje slave g. Novak Radulović sa porodicom, kao i članovi bratstva Sv. Petra Cetinjskog, a tom prilikom je i priređen kulturno-umjetnički program u kom su učestvovali polaznici škole vjeronauke “Sveti Petar Cetinjski” predvođeni vjeroučiteljicom popadijom Sofijom Tatić, stoji u objavi Crkvene opštine Danilovgrad.

Ekonomija

U mjestu Grbe gradiće se solarna elektrana snage 1,8 MW

solar plant

U Grbama, Spužu, planirana je gradnja solarne elektrane snage 1,8 MW.

Agencija za zaštitu životne sredine obavjestila je javnost da je investitor Boban Šaranović iz Danilovgrada podnio zahtjev za odlučivanje o potrebi izrade elaborata o procjeni uticaja na životnu sredinu ovog projekta.

Kako se vidi iz dokumenta koji je izradio Institut Sigurnost iz Podgorice, planira gradnju solarne elektrane na površini od 23.989m², a površina koju će zauzeti objekat je 9396.8m².

Fotonaponski on-grid sistem uključuje fotonaponske panele (module), montažnu podkonstrukciju za potrebe postavljanja fotonaponskih panela, invertore, kablovske razvode za povezivanje i rad fotonaponskog sistema, zaštitnu
opremu i sistem nadzora/monitoringa nad fotonaponskim sistemom.

NASTAVI SA ČITANJEM

Spuž

Otvoreni Spuž: Đe nastaje novi zvuk

Ekipa Normalizuj.me u posjeti “Stivi studiju” i muzičaru Stefanu Pantoviću koji vrijedno radi udaljen od gradske buke

Izvor Normalizuj.me

Stefan Pantović ne radi u fancy staklenom penthausu u Siti kvartu, već u staroj kuću u Spužu. Pantovićev “Stivi Studio” adaptirani je sprat okružen voćnjacima, rijekom i baštama… Baš na tom mjestu nastaju neki od najprogresivnijih miksova crnogorskih i regionalnih urbanih muzičara.

Kao bitna tačka crnogorske rok ali i albanske rep produkcije, ovaj nezavisni prostor zaživio je pod naletima Stefanovog entuzijazma ali i ekipe okupljene oko bendova Parampaščad i Bubnjivi.

Odvojenost od grada za muziku može da bude i korisna, kaže Stefan. U razgovoru za Normalizuj on podvlači da je umrežavanje i solidarnost nešto što lokalni muzičari često ne shvataju. Kao član uprave svoje mjesne zajednice, ovaj muzičar i producent pokušaće da muziku još dublje uvede u lokalnu zajednicu koja po pravilu reaguje blagonaklono

“Mnogi ljudi zavoljeli su ćevape tu u restoranima, mnogi su zavoljeli plaže u Spužu. Mnogi su upoznali moje komšiije, postali su prijatelji. Moje komšije su počele da igraju u spotovima tih bendova. Znači, dešavaju se neka baš zanimljive stvari”

Izvor Normalizuj.me

NASTAVI SA ČITANJEM

Facebook

Najčitanije