Omaž Milanu Dugu Krivokapiću kojim je obilježeno 11 godina od smrti pjesnika, novinara-hroničara nikšićke svakodnevice, prepoznatljivog aforističara i boema organizovali su Društvo crnogorskih novinara i KIC „Bijeli Pavle“, Danilovgrad.

Milan Dugo Krivokapić bogatim i raznovrsnim opusom: tri zbirke poezije („Do đavola“, „Živim tako“ i „Nikako te nema“) i knjigama aforizama („Daleko se kazalo“, „Afo(k)rizmi“, „Ima majmuna, biće ljudi“), kultnom emisijom Taksimetar koju je uređivao i vodio 26 godina, potom brojnim rubrikama u „Nikšićkim novinama“ i drugim radio i TV formama, uvijek je bio u službi malog – običnog čovjeka. Osoben novinar i melanholičan, životan i izuzetan pjesnik slovio je za urbanog, harizmatičnog usamljenika i šarmera.

„U svemu častan i pravoljubljivi, nezlobiv, hrabar autor koji nije birao vrijeme kada će se oglasiti. Raskošnom duhovitošću, katkad crnim humorom i dosjetkom remetio je dekor malograđanske svakodnevice, kažnjavao je sve i svakoga koji su to zasluživali. Bio je glas naroda, autentičan svjedok duha vremena, naše životne zbilje. Maštovito i bistro, lucidno je ismijevao palanački mentalitet, a pri tom nije bio ni prema sebi nježan, još manje sujetan i hvalisav. Produktivnije pero nikšićko i crnogorsko novinarstvo nije imalo
U Spomen sobi nikšićke kulture koje će Društvo prijatelja i poštovalaca Nikšića otvoriti tokom iduće godine, svoje mjesto naći će bar reljef sa njegovim likom, kao i nekoliko predmeta iz Dugove ostavštine“, kazao je njegov prijatelj, publicista Maksim Vujačić.

Krivokapić je bio romantik koji je liriku žrtvovao zarad humora, nerijetko gorkih, istinitih nota koji obiluje zdravim anegdotama, aforizmima i pošalicama.

„Jedini je humorista iz Crne Gore koji je bio pozvan na „Ježev“ jubilej. Bilježim nedavno, prije 15-ak ljeta zašli u vremešne godine, pogledali bi se, kao u mladosti, čudeći se kako su mnoge životvorije, brže i drugačije – ostavljajući nas vremešne, ljepoti samoće i stvaralaštva. Ostali smo vjerni u drugarstvu poezije, žara mladosti i nesanice. To sve imali smo na početku, u Bistričkom naselju, Grebicama, Kočanima i Straševini. Nikšić, grad pisaca, bio nam je i ostao topli dom – prepoznatljiv poodavno, obnovoljen novim idejama. Uzdam se da će Dugovi anđeli lepršati nad suncekretima svih mladih stvaralaca“, istakao je njegov dugogodišnji pjesnički sabrat i prijatelj Dušan Govedarica.

Dugo je na svoj – autentičan i duhovit način, obilježio jedno boemsko vrijeme, a u svojoj kultnoj emisiji „Taksimetar“ doziranim crnim humorom, hrabro se oglašavao, ismijavao sebe i druge.

„Pjesnik i aforističar Dugo Krivokapić bio je probuđeni glas naroda, progovarao je iz usta svih nas. Nekada je Radio bio centar svih naših okupljanja, a „Taksimetar“, emisija koja se čekala svake nedjelje, praćena je sa velikom radoznalošću jer je Dugo umio da se oglasi na sebi svojstven način. I upravo kroz svoje aforizme vodio je računa o stepenu ljudskosti, da se niko ne nađe povrijeđen, a da svi istovremeno kažu – jeste tako je“, kazao je prof. dr Dragan Koprivica.

U poetici posvećenoj majci, Krivokapić urođeni melanholik, kondenzovao je svu svoju ljubav, nježnost i brižnost. Motiv majke s oreolom svetice, patnice i mučenice, bila je pjesnička riječ u kojoj stanuju sve boje, sva godišnja doba, svi pjesnikovi vremeplovi i nezaboravi…

„U jednom Dugovom životnom i pjesničkom ciklusu nazvane „Topline“ kao vječna straža ljubavi, zaštite, bezbrižnosti i mira izranja slika majke, tog mitotvorenog bića s kojim je sve obasjano suncem, s kojim je svaki dan smisleno bitisanje, pripadanje i postojanje nekada nedostojno života.

U srce ovog emotivnog gorostasa pohranjene su i različite ljubavi čiji su odrazi tvorili sjajne pjesme posvećene prijateljima Momu Kljajiću, Ratku Careviću, Vitu Nikoliću, Duški Vujičić, Ljubu Pekiću, Miru Nikoliću, Draganu Raduloviću, Belom Boškoviću, Sretu Mitroviću, Colu Janjuševiću i drugima“, kazala je pjesnikinja u osvrtu na poetsko stvaralaštvo Duga Krivokapića, mr Ana Pejović.

Domaćin večeri, novinar Dragan Mitov Đurović čitao je aforizme i pjesme Milana Duga Krivokapića, dok je svoje aforizme čitala Radojka Draganić. Jedan od Dugovih aforizama,: Nekada je narod dizao ustanke, a sad digne, ko šta stigne“ uvršten je u antologiju crnogorskih aforizama „Rijetke čestice“.

Milan Dugo Krivokapić dobitnik je prve nagrade na Jugoslovenskom festivalu homora i satire u Kraljevu, osnivač je i prvi pobjednik Festivala „Bijeli Pavle“, laureat novinarske nagrade „Branko Drašković“ i najvećeg priznanja grada Nikšića – Nagrada „18. septembar“. Omaž Milanu Dugu Krivokapiću organizovali su Društvo crnogorskih novinara i KIC „Bijeli Pavle“ Danilovgrad.

Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •