Psihološka analiza pjesme „Luda za tobom“

Izvor: Humanesssay.wordpress.com

Ova pjesma se „naručuje“ u dva slučaja. Jedan je kad se gori od zaljubljenosti, pa treba dosuti malo benzina na plamen, a drugi je kad se pokušava preboljeti ljubav i slomljeno srce, to jest kad smo ostavljeni. Moje je lično mišljenje da je naručivanje češće iz prvog razloga, but that’s just me. Ima u njoj nešto što tangira slomljeno, ali i zaljubljeno srce. Imajmo to na umu nadalje.

Prije nego krenemo u analizu teksta pjesme, da pružimo par psiholoških napomena. Džon Bolbi je davnih 50-ih godina prošlog vijeka formulisao teoriju afektivnog vezivanja. Prema toj teoriji, između djeteta i majke nastaje veoma jaka psihološka povezanost.

Majka djetetu služi, od kad može da baulja, kao objekat ljubavi i baza sigurnosti kojoj se vraća kada mu se nešto učini strašno. Naravno, kako dijete odrasta, sve više odlazi u istraživanje okoline, jer je i više pokretno, i sve rjeđe traži majčinu zaštitu. Evo kako je ova veza ispitivana, i kakve sve vrste vezanosti postoje.

Majka i dijete dolaze i jednu sobu, u kojoj se nalazi jedna odrasla nepoznata osoba. Majka spušta dijete i sjeda. Poslije nekog vremena dijete odlazi od majke i kreće da se igra sa igračkama. Nakon određenog perioda majka odlazi, nepoznata osoba ostaje, i poslije malo vremena, majka se vraća. Kako dijete reaguje na ovu situaciju kada je na kratko ostavljeno od majke, i kako se ponaša kad se majka vrati, zavisiće od afektivne vezanosti za majku, a zbog toga i koje će narodne pjesme voljeti, to jest da li će naručivati pjesmu od Lepe Brene „Luda za tobom“.

[ads1]

Veći broj djece će istraživati okolinu dok je majka tu, plakati kad majka ode, stranac neće moći da utješi dijete, i kada se majka vrati, djeca će joj hrliti u zagrljaj i bliskost. To je sigurna vezanost, i posjeduje je oko 50% djece. Svako četvrto dijete neće istraživati okolinu, iako je majka tu, plakaće kada majka ode, ali kada se majka vrati, ta djeca su ambivalentna prema majci i to je ambivalentno- anksiozna vezanost. Neće joj hrliti u zagrljaj, a mogu biti i agresivna prema majci jer ih je napustila. Određena djeca će istraživati okolinu dok je majka tu, ali i kad ode, neće plakati kada majka nije u prostoriji, igraće se opušteno sa strancem, neće primjetiti kada se majka vratila, i neće joj hrliti u zagrljaj, a mogu zaplakati kada ih majka uzme u naručje, pošto se vrati. Takvo je otprilike svako četvrto dijete i taj obrazac vezanosti se naziva izbjegavajući.

Postoji velika vjerovatnoća da će se obrasci vezanosti za majku prenijeti u romantične odnose u odraslom dobu. Dakle sigurno vezani će se tako ponašati i u romantičnoj vezi. Željeće da budu sa svojim partnerom, ali će imati puno hobija i interesovanja (istraživaće okolinu). Kada budu ostavljeni (na kraće ili duže), biće im teško, ali će se relativno brzo psihološki „posložiti“ i nastaviti dalje.

[ads1]

Određen broj odraslih neće imati puno interesovanja kada su u romantičnoj vezi (ne istražuju okolinu), svaki rastanak (i kraći i duži) im teško pada, i tada ih ništa ne može utješiti osim partnera. Ovaj obrazac vezanosti odgovara onom anksioznom kod djece, s tim što se kod odraslih naziva – preokupiranim obrascem. Dakle, takve osobe iznad svega cijene vezu, osjetljivi su na znake psihološkog udaljavanja partnera, i tada oni pokreću svoje mehanizme kojim pokušavaju da „vrate“ partnera. To su često iskazi ljubavi, odanosti, spremanje poklona, upitivanje partnera „šta mu je“ i slično. Kao i djeca, kada su ostavljena pa ponovo dođu kontakt sa majkom, tako i ove osobe mogu pokazati upravo suprotne znake – odbijanje partnera – tako njemu pružajuči znake da žele da se oko njih partner potrudi i ponovo im se psihološki približi.

Treća grupa osoba, iako iskazuje privrženost prema partneru, kod njih se ne događa sigurna vezanost, i oni odgovaraju izbjegavajućem obrascu. Na znake psihološkog udaljavanja partnera ne reaguju, ne trude se da saznaju šta nije u redu. Štaviše, na znake pribiližavanja partnera, produbljivanja veze, reaguju suprotno, udaljavajući se i, recimo, pozivajući se na svoj mir, teže da se psihološki udalje od partnera. Dakle, kao i djeca koja plaču kada se majka vrati i pokaže znake privrženosti, dako i ovi ljudi, na znake privrženosti partnera reaguju izbjegavanjem.

Da vidimo sada kako obrasce vezanosti sagledava Lepa Brena. U ovoj pjesmi imamo čest problem koji postoji u romantičnim vezama. Sa jedne strane imamo osobu koja ima preokupirajući obrazas vezivanja. Visoko vrednuje vezu, i čini sve da je održi, i na svaki znak udaljavanja partnera reaguje tako što pokušava da se ponovo poveže sa partnerom, kako zna i umije. Sa druge strane imamo izbjegavajući obrazac vezanosti, koji čini da osoba ne može da bude u dubokoj vezanosti za partnera, i na znake psihološke intime reaguje udaljavanje od partnera. Onda partner sa preokupiranim stilom pojačava približavanje, pa onaj sa izbjegavajućim pojačava udaljavanje i tako nastaju svađe, i eventualni raskidi.

maxresdefault

Dolaze divlji dani u tisini
a ti treperis negde u daljini
k’o sjajna zvezda, hladna i daleka
jos si mi preka potreba

Ti raskidi su za osobu sa preokupiranim stilom vezanosti “divlji dani u tišini” jer su izolovani od partnera, dok se partner čini kao “sjajna zvezda, hladna i daleka” iako imaju neutaljivu potrebu za tom osobom.

Vec dugo slusam neke prazne price
i sve mi lazi bas na tebe lice
ruku na srce razloga je malo
da bi se s tobom ostalo

Udaljavanje partnera, nakon svojih pokušaja da ga približimo, osoba sa preokupiranim stilom doživaljava kao “prazne price” i “laži” jer šta bi bilo važnije od naše povezanosti? Naravno, druga osoba to tako ne doživaljava, već kao gušenje svojih sloboda, jer posjeduju izbjegavajući obrazac vezanosti. Za njih to nisu nikakve lagarije. Međutim preokupirana osoba vidi da biva odbijana i slaže se “da je razloga malo, da bi se s tobom ostalo”. Ali ima nešto što je vuče…

Luda za tobom, sta se tu moze
kad jos te cuvam ispod koze
luda za tobom, a tebi smeta
sto bi zbog tebe i na kraj sveta

Luda za tobom, sta se tu moze
kad jos te cuvam ispod koze
luda za tobom, a tebe briga
tebi je ljubav samo igra

To nešto je ispod kože! Dakle to nešto je u nama. To nešto je jače od nas. Tako to doživljava osoba sa preokupiranim stilom. I naravno, izbjegavajućem smeta iskazivanje bliskosti i povezanost, te stoga takvoj osobi smeta što bi zbog nje neko “na kraj sveta” jer to doživaljava kao pretjeranu bliskost i reaguje svojim stilom vezanosti, a to je izbjegavanje. Takođe, preokupirana osoba doživljava da je partneru “ljubav samo igra”, jer nemaju isti koncept ljubavi i bliskosti.

U ovoj sobi previse je mraka
hocu da bezim ali nisam jaka
jer tebe volim cak i kad se svetim
pa zelim da ti doletim

I na kraju, ne najmanje važno, preokupirajuće osobe, sjećamo su zapavo abivalentno – anksizone u djetinjstvu, to jest mogu ne reagovati na prisustvo partnera, ali mogu i agresivno reagovati. One to samo čine da bi „probudile“ u partneru potrebu da ih smiri i da bude tu za njih, pošto veoma emocionalno doživljavaju odvajanje, i žele ponovno spajanje. Ali pošto je pokrenut njihov stil vezanosti – reaguju kako ne žele, pa „vole i kad se svete“. To je svakako teško shvatljivo sigurno vezanim, ali i izbjegavajućim, ali je tako. Kada su dvoje sa preokupirajućim obrascem zajedno, onda do ovih potresa neće ni doći.

Sumirajući, možemo se prisjetiti početka teksta i ideje kada se sluša ova pjesma. Kada smo zaljubljeni i slomljenih srca. Sada je jasno da osobe preokupiranog stila vezanosti puštaju ovu pjesmu kada bivaju ostavljene. Međutim, važno je kazati da se ova pjesma sluša kada smo ludo zaljubljeni. Tada prevladavaju mehanizmi koji liče na one kod preokupiranih stilova vezanost. Tada je veoma važno biti blizu partnera. Tada se nešto dešava „ispod kože“ što ne možemo kontrolisati. E možda se baš tad ne uočavaju znaci od partnera koji govore da nije za nas. Možda već tada partner pokazuje da je izbjegavajućeg stila, pa ne želi da upozna vaše prijatelje, ili neće da vas upozna sa njegovim. Ili ne želi zajedničke fotografije, viđanje u javnosti, iskazivanje afektivnosti pred drugima i slično. Tako da, držimo oči širom otvorene kada nam se sluša ova pjesma.