Izvor: Mina biznis
Savez sindikata (SSCG) je svjestan da povećanje minimalne zarade predstavlja mali korak u poboljšanju socijalnog položaja zaposlenih, ali i da će to donekle poboljšati položaj najugroženijih kategorija, saopštili su njegovi predstavnici.

„Naravno, SSCG će se založiti za povećanje i ostalih zarada pored minimalne“, rekli su agenciji Mina-business predstavnici te sindikalne asocijacije.

Oni su dodali da svako povećanje zarada, posebno kada se radi o najnižim, podrazumijeva određenu dozu zadovoljstva.

„Dobro je što su se svi socijalni partneri složili da je neophodno povećati minimalnu zaradu i nadamo se da ćemo ubuduće svake godine pregovarati o njenoj visini kako nam se ne bi ponovila situacija da se šest godina ona ne poveća“, kazali su iz SSCG.

Iz te sindikalne organizacije su ocijenili da se rast ekonomske aktivnosti u prošloj godini pozitivno odrazio na tržište rada, ali da nije uticao na rast standarda zaposlenih.

„Standard većine zaposlenih je na nižem nivou nego prethodne godine, jer je prosječna zarada ostala skoro ista, tako da je zbog rasta cijena u prošloj godini bila realno niža oko tri odsto, sa tendencijom pada i u ovoj godini“, objasnili su iz SSCG.

Oni su dodali da su najveći uticaj na inflaciju u prošloj i ovoj godini imali rast cijena goriva, veće opšte stope poreza na dodatu vrijednost (PDV) i poskupljenje struje, što se direktno odražava na standard stanovništva.

„Najteža situacija u pogledu zarada i uslova rada je u sektorima trgovine, ugostiteljstva i građevinarstva. Veliki broj zaposlenih u tim sektorima prima zarade u visini minimalne, po kojoj se Crna Gora svrstava na posljednje mjesto u regionu“, naveli su iz SSCG.

Oni smatraju da ta činjenica zahtijeva redefinisanje minimalne zarade na način da se poveća efikasnost tržišta rada, smanji siva ekonomija i nejednakost zaposlenih, odsnosno da efekat povećanja minimalne zarade bude smanjenje ostalih neevidentiranih primanja.

„Poboljšanje položaja zaposlenih se može očekivati kroz realizaciju strateškog razvojnog cilja predviđenog Programom ekonomskih reformi u narednom periodu, koji podrazumijeva više stope ekonomskog rasta i njihovu održivost, što za posljedicu ima rast životnog standarda“, rekli su iz SSCG.

Oni su kazali i da bi eventualni ostanak bez posla velikog broja zaposlenih u bankarskom sektoru, usljed odluke o spajanju Societe Generale i Crnogorske komercijalne banke, imao negativan uticaj na sve koji rade u tim kompanijama.

„Oni koji ostaju bez posla biće prinuđeni da idu na Biro rada, koji je inače opterećen tim, kao i drugim vrstama kadra, dok će neki ostvariti pravo na prijevremenu penziju. Veliki dio njih je kreditno zadužen što pored gubitka radnog mjesta predstavlja dodatno opterećenje“, saopštili su iz SSCG.

Oni su dodali da oni koji ostanu u radnom odnosu mogu očekivati nove uslove rada, koji mogu biti samo nepovoljniji od postojećih, s obzirom da zaposleni u bankarskom sektoru nemaju Granski kolektivni ugovor (GKU).

Iz SSCG su podsjetili da je prethodni GKU jednostrano raskinut od poslodavaca i uz svo nastojanje sindikata da se potpiše novi, do toga nije došlo.