Connect with us

Vremenska prognoza

Sjutra moguće vremenske nepogode

Objavljeno

on

Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju za sjutra je izdao upozorenje na opasnost zbog rizika od obilnih padavina, jakog južnog vjetra i talasa na moru. Kako najavljuju jače padavine očekuju se ponovo u petak i subotu (1. i 2. decembar).

“U utorak (28.11.) ciklon sa centrom na sjeveru Evrope usloviće nestabilne vremenske prilike našem području koje se nalazi u jugoistočnom sektoru. Ciklon će usloviti intenzivnije padavine, mjestimično pljuskove i grmljavinu, ponegdje su moguće umjerene do obilne količine padavina, a lokalno i kratkotrajne vremenske nepogode. Krajem dana i tokom noći, intenzitet padavina će oslabiti”, upozoravaju iz ZHMS.

Kako najavljuju duvaće jak, na udare i veoma jak vjetar, južnih smjerova.
More će biti talasasto do jače talasasto.

“Takođe za petak i subotu, očekuju se ponovo intenzivnije padavine i jak južni vjetar. Kao posljedica obilne kiše lokalno su mogući kratkotrajni problemi sa obilnom količinom vode -flashflood efekti. Posebno u urbanim sredinama, na bujičnim tokovima i duž saobraćajnica koje presjecaju planinske kosine”, navodi se u upozorenju Zavoda.

Advertisement

Vremenska prognoza

Temperatura do 40 stepeni

Objavljeno

on

By

U Crnoj Gori danas će biti pretežno sunčano i vruće, ponegdje uz slabu i umjerenu uglavnom visoku oblačnost.

Kako je saopšteno iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju, vjetar će biti slab do umjeren, promjenljivog smjera.

Jutarnja temperatura vazduha od 14 do 26, najviša dnevna od 30 do 40 stepeni.

U Danilovgradu sunčano i vruće. Vjetar slab do umjeren, tokom dana južni i jugoistočni.

Jutarnja temperatura vazduha oko 26, najviša dnevna do 40 stepeni.

Nastavite čitanje

Vremenska prognoza

Zajedno sa tropskom vrućinom u naše krajeve stiže pijesak iz Sahare

Objavljeno

on

By

Jutros je pijesak iz Sahare koji se visinskim atmosferskim strujanjima transportuje u naše krajeve bio vidljiv i na satelitskim snimcima.

Zajedno sa vrelim vazduhom sa sjevera Afrike, danas u naše krajeve stiže i pijesak iz Sahare, te će nebo narednih dana biti manje ili više zamućeno. Pijesak bi u atmosferi trebao ostati sve do utorka, a u slučaju kiše i pljuskova uslijediće i njegova mokra depozicija (spuštanje na tlo posredstvom padavina).

Zahvaljujući prisustvu pijeska u atmosferi, moguć je određen uticaj na vrijednosti temperatura, tako da maksimalne temperature mogu biti neznatno niže od najavljenih, a noćne odnosno minimalne isto tako neznatno više. Biće svakako zanimljivo za pratiti korelaciju i uticaj pijeska u atmosferi na očekivane temperature vazduha, obzirom da globalni numerički modeli ne uzimaju ovaj parametar i njegov uticaj značajnije u obzir.

Nastavite čitanje

Facebook

Najčitanije