Connect with us

Mladi

Snimljena studijska verzija pobjedničke kompozicije DanilovGradation-a “Nemirnim morima” beranskog benda “Alt”.

Objavljeno

on

Autor: Radiotitograd.me

Takmičenje gimnazijskih bendova Crne Gore DanilovGradation održano je dva puta, 2019. i 2021. godine, dok je izdanje 2020. godine, uprkos obezbijeđenim sredstvima, izostalo zbog pandemije korona virusa. Idejni tvorac takmičenja je tadašnja direktorica gimnazije “Petar I Petrović Njegoš” iz Danilovgrada Nataša Latković koja je uz podršku opštine Danilovgrad i Ministarstva prosvjete realizovala ovo prije svega školsko takmičenje za koje je vladalo veliko interesovanje. Bendovi su se takmičili u izvođenju sopstvenih kompozicija, a nagrada je bila da one najbolje dobiju i svoje studijske verzije.

Na prvom takmičenju ovu vrijednu nagradu je dobila samo prvoplasirana kompozicija “Suzana” nikšićkog benda “Ne bilo rock-a”+ dok su na takmičenju 2021. godine tri najbolje kompozicije dobile mogućnost da svoje pjesme snime u studiju, a prvoplasirana je nagrađena i snimanjem spota.

Imali smo prilike da već čujemo drugoplasiranu kompoziciju “Pogledaj me” podgoričkog benda “Neki drugi bend” i trećeplasiranu “Mislim na nas” cetinjskog benda” Prizma”.

Snimanje spota za pobjedničku kompoziciju iz 2021. godine “Nemirnim morima” beranskog benda “Alt” ovih dana privodi se kraju u Beranama. Djevojke iz benda su sjajan primjer da se upornost isplati jer je bend “Alt” jedini gimnazijski bend koji je nastupio oba puta na DanilovGradation-u.

Iako se radi o školskom takmičenju (koje je drugog puta održano bez publike ali se do nje ipak došlo zahvaljujući Drugom kanalu RTCG, koji je bio medijski sponzor takmičenja održanog u sjajnom filmskom studiju firme “Dragutinović” u Bandićima  njegovo treće izdanje nije se dogodilo ove godine jer je izostala podrška Ministarstva prosvjete, nauke kulture i sporta Crne Gore. U nadi da će novi ministar prosvjete imati više sluha za ovo takmičenje i da ćemo 2023. godine ponovo imati priliku da slušamo crnogorske gimnazijalce koji izvode svoje kompozicije poslušajmo studijsku verziju pobjedničke kompozicije “Nemirnim morima” beranskog benda “Alt”, danas su HIT DANA na Titograd radiju.

Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Mladi

Koncert i klupsko polaganje plesnog kluba Matrix

Objavljeno

on

By

U sali Centra za kulturu Danilovgrad održan koncert PK “Matrix” ali istovremeno i klupsko polaganje za značke i diplome, stepeni od bronze do dijamanta.

Predstavile su se takmičarske i rekreativne grupe ovog kluba ali i solisti u više kategorija, od najmlađih do odraslih. Gost sa muzičke scene bila je  Sara Velimirović.

Publici su se predstavile grupe i formacije koje su tokom prošle godine pobjeđivale na više domaćih i međunarodnih plesnih takmičenja, najskorije na Kupu u Mostaru početkom juna. Bilo je to još jedno predstavljanje kluba koji već 24 godine obogaćuje sportsku ali i kulturno umjetničku scenu našeg grada a rezultatski i mnogo šire.

Nastavite čitanje

Mladi

Dokumentarni filmovi gimnazijalaca iz Danilovgrada biće prikazani na zatvaranju Underhill Festa

Kreativni dokumentarizam djeci i mladima otvara nova interesovanja i horizonte, a dokumentarni filmovi gimnazijalaca iz Danilovgrada, Podgorice i Zete, snimljeni u okviru škole dokumentarnog filma Teen Docs, biće prikazani posljednje večeri Underhill Festa.

Objavljeno

on

By

Umjetnički direktor i selektor filmova Underhill Festa, Vuk Perović, kazao je da na radionicama učestvuje 14-oro djece iz tri gimnazije i da je bilo mnogo zainteresovanih.

“Ideja nam je da radimo u manjim grupama, a jako nam je žao da kada su mladi toliko zainteresovani, da im onemogućimo da budu na ovim radionicama. Ove godine je malo mlađa ekipa, što je i lijepo i izazovno. Prošli smo kroz osnovne stvari koje je potrebno da znaju da bi sami stvarali film. Oni su danas vizuelne generacije i već poznaju neke stvari, samo ne znaju da ih nazovu pravim imenom, odnosno da ih stave na mjesto koje im pripada”, rekao je Perović, prenosi PR Centar.

Dodao je da ima mnogo pametne i talentovane djece koja brzo uče, a neki od onih koji su prošli školu dokumentarnog filma su kasnije upisali Fakultet dramskih umjetnosti.

“Nadam se da će i ovo biti neka iskra koja će im otvoriti nova interesovanja i horizonte. Svi filmovi koje snimimo u okviru ove radionice budu prikazani posljednje večeri Underhill Festa, kada se dodjeljuju nagrade i diplome”, pojasnio je Perović.

Boris Janićijević iz Opšte Gimnazije u Zeti, kazao je da na radionicama uče kako se postavljaju kadrovi, koji su bili prvi dokumentarci i koliko su oni važni, jer se iz njih može mnogo naučiti.

“Nisam imao posebno interesovanje za dokumentarne filmove prije samih radionica, ali predavači su probudili radoznalost. Dokumentarni filmovi su zanimljivi, a meni je interesantno i sve što je vezano za glumu. Podijelili smo se po grupama, svaka ima po tri člana i svi imamo svoju temu. Naša tema će biti o tome da je umjetnost neprolazna”, ispričao je Boris.

Učenica prvog razreda Opšte Gimnazije u Zeti, Ema Mrdak istakla je kako je najvažnije što ima priliku da nauči umijeće gledanja na svijet iz realne perspektive.

“U budućnosti ću se možda baviti dokumentarnim filmom. Sve što ima veze sa kamerama- tu sam uvijek”, kazala je Ema.

Ekspertkinja za komunikacije kompanije One, Jelena Marković Čađenović, kazala je da je tokom proteklih 15 godina Underhill mijenjao lokacije, pa je tako uz Festival Njegošev park postao kultno mjesto u gradu tokom juna.

“A slično se dogodilo i sa podjednako važnim segmentom festivala, Teen Docs školom dokumentarnog filma, koja se već tradicionalno održava u kompaniji One, na našu veliku radost. Baš kao i Underhill, naša kompanija posvećena je edukaciji mladih. I ove godine obezbijedili smo za polaznike najsavremeniju opremu koja im je potrebna da spoje kreativnost i tehnologiju, i kreiraju magiju dokumentarnog filma”, rekla je Marković Čađenović.

Koordinator radionice Teen Docs i filmski reditelj i scenarista, David Todorović, kazao je da je divno raditi sa djecom i osvješćivati ih o dokumentarizmu i da je svaka radionica bolja od prethodne.

“Dokumentarizam nije popularan među djecom i mladima. Kada čuju riječ dokumentarac misle na televizijski dokumentarac ili na intervjue, međutim ovdje uče o kreativnom dokumentarizmu, odnosno šta zapravo može interpretacijom, promišljanjem da dokumentarni film dostigne, dakle jedan nivo koji je u potpunosti različit od onoga što je opšte shvatanje dokumentarnog filma i ima veliki uticaj na publiku, autora”, kazao je Todorović.

Pije osam godina i sam je učestvovao na radionicama Teen Docsa i vrlo je ponosan kada neko nakon onoga što je naučio na tim radionicama odluči da se bavi dokumentarnim filmom.

“Svake godine tu su uvijek jedan ili dva naša polaznika koji upišu Fakultet dramskih umjetnosti, da li je to gluma, film, pozorište, nije važno, ali uvijek neko dalje nastavi tim putem”, rekao je Todorović.

Nastavite čitanje

Facebook

Najčitanije