Connect with us

Ekonomija

Obećanja na odloženo: Opština Danilovgrad mljekarima dužna premije za 5 mjeseci

Published

on

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Opština Danilovgrad u ovoj godini isplatila je tri premije za otkup mlijeka koje se odnose na predhodni period i to za septembar, oktobar i novembar 2021. godine, tako da je na današnji dan dospio dug za pet mjeseci.

Opština Danilovgrad izdvaja 0,6 € po litri otkupljenog mlijeka što na godišnjem nivou iznosi oko 160.000,00 eura.

Kako  nam je kazala Natalija Bulatović iz Službe za poljoprivredu Opštine Danilovgrad sa isplatom zaostalih premija se kasni iz razloga što su prihodi u prvoj polovini godine evidentno smanjeni, ali će u drugoj polovini godine doći do poboljšanja prihoda, kada se i očekuje isplata zaostalih dugovanja.

(Neodrživa) Obećanja na odloženo

“Opština Danilovgrad se trudi da u ovim teškim vremenima pomogne i podstakne poljoprivredne proizvođače, da na različite načine pokuša da sačuva taj potencijal kao i da stvara pretpostavku za veću valorizaciju u narednom periodu”, kazala je u avgustu prošle godine predsjednica opštine Danilovgrad Zorica Kovačević.

“Imajući u vidu da se veći broj uglednih proizvođača bavi proizvodnjom mlijeka, odlučili smo da djelujemo interventno i do kraja ih podržimo na način što će iznos premija sa 0,03 biti uvećan na 0,06 eura. Opština je i u budžetu za ovu godinu određena sredstva izdvojila kao podršku poljoprivrednim proizvođačima u iznosu od 110.000 eura koja se odnose na premije za mlijeko, besplatnu žetvu, solarne uređaje i ostalo”, dodala je Kovačević a prenijeto je u saopštenju na zvaničnoj Facebook stranici opštine Danilovgrad. 

Mljekarima se duguje isplata premija za 5 mjeseci.

Na pitanje oko dodjele besplatnih plastenika dobili smo informaciju da se ukupno se prijavilo 137 zahtjeva za dodjelu besplatnih plastenika koji su predviđeni JP  Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Ostavite komentar

Leave a Reply

Ekonomija

Siliranje površina pod silažnim kukuruzom: Opština Danilovgrad će obezbijediti sredstva za poljoprivrednike

Published

on

By

combine pours silage

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Opština Danilovgrad će obezbijediti sredstva za pomoć za 2022. godinu poljoprivrednim proizvođačima koji se bave uzgojem silažnog kukuruza za prevazilaženje trenutne situacije uslovljene sušom i povećanjem troškova na globalnom nivou, u cilju smanjenja troškova proizvodnje hrane za stoku na sopstvenom gazdinstvu.

Pravo na podršku imaju poljoprivredni proizvođači:

1. Upisan u Registar poljoprivrednih gazdinstava;
2. Da poštuje principe dobre poljoprivredne prakse i da redovno primjenjuje agrotehničke mjere, tj. da se poljoprivredne površine moraju održavati u takvom stanju da se obezbijedi pristup silažnom kombajnu.

Sredstva za podršku za siliranje površina pod silažnim kukuruzom su obezbijedena Odlukom o izmjenama i dopunama Odluke o Budžetu Opštine Danilovgrad za 2022. godinu, kroz subvencije za poljoprivredu.

Poljoprivredni proizvođači podnose zahtjev za dodjelu podrške, a podrška se obračunava na osnovu prihvatljivih površina, nakon administrativne i terenske kontrole, tj. na osnovu lzvještaja koji sačinjava Komisija za utvrđivanje površina na kojima je odrađeno siliranje kukuruza.

Rok za podnošenje zahtjeva za podršku je od 08.08. -12.08.2022. godine.
Uz zahtjev je obavezno priložiti fotokopiju žiro računa podnosioca zahtjeva.
Visina podrške iznosi 100,00 eura po hektaru.

Terensku kontrolu površina pod silaznim kukuruzom na kojima je odrađeno siliranje silažnim kombajnom vršice Sekretarijat za finansije i ekonomski razvoj – Sektror za poljoprivredu, obavljenog posla dostaviti lzvještaj predsjedniku opštine Danilovgrad.

NASTAVI SA ČITANJEM

Ekonomija

Potpisiju sporazum sa trgovačkim lancima

Published

on

By

Abstract blurred photo of store with trolley in department store bokeh background

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Ministarstvo ekonomskog razvoja potpisaće danas sporazum sa predstavnicima pojedinih trgovačkih preduzeća u našoj državi, kako bi se obezbijedila nesmetana snabdjevenost tržišta osnovnim životnim namirnicama.

Direktorica direktorata za unutrašnje tržište i konkurenciju u tom vladinom resoru Jasna Vujović za Radio Crne Gore navodi da će sporazum biti otvoren i za ostale trgovačke kompanije, ukoliko budu zainteresovane.

“Definisana je i lista proizvoda koji su obuhvaćeni ovim sporazumom. Na toj listi su brašno, ulje, šećer, tjestenine, meso i konzervirane mesne prerađevine”, kazala je Vujović.

Sporazum se potpisuje na period od šest mjeseci, sa mogućnošću produženja, navodi Vujović.

“Privrednici koji će biti potpisnici ovog sporazuma, preuzimaće na osnovu njega sve aktivnosti koje su im na raspolaganju, kako bi se na dobrovoljnoj osnovi, a na osnovu njihovih finansijskih i skladišnih kapaciteta obezbijedili i kontinuirano održavalo stanje na zalihama ovih proizvoda, koje je neophodno za zadovoljenje potreba stanovništva Crne Gore za period najmanje od 90 dana”, naglasila je Vujović, prenosi RTCG.

Vujović je istakla da je Ministarstvo ekonomskog razvoja započelo izradu studije o opravdanosti formiranja robnih rezervi.

Nedavno je završen tenderski postupak za izradu te studije, a kao najbolja izabrana je ponuda Ekonomskog fakulteta univerziteta Crne Gore.

“Ta studija treba da sadrži analizu prakse robnih rezervi u regionu i Evropskoj uniji, analizu unutrašnjih kapaciteta potrebnih za formiranje robnih rezervi, uporednu analizu različitih modela robnih rezervi, kao i konkretan prijedlog za institucionalizaciju robnih rezervi, kao i finansijski aspekt opravdanosti formiranja robnih rezervi”, istakla je Vujović.

Rok za izradu strategije je kraj oktobra, nakon čega će se utvrditi najbolji model za crnogorsko tržište zaključila je Vujović.

NASTAVI SA ČITANJEM

Najčitanije