Glavni put koji vodi do groblja kroz Bogićeviće, oko kilometar dužine, u katastrofalnom je stanju.Makadamski put prepun rupa više puta je nasipan, ali sa svakom novom kišom mještani se suočavaju s istim problemima da teško dolaze do svojih domova. Taj put je jedina veza s ostatkom naselja za osam domaćinstava stalno nastanjenih i za oko 20 porodica koji u tom mjestu imaju imanja. Mještani ističu da se, pored puta koji je prioritetan, suočavaju i s brojnim drugim problemima, prenosi Dan.

Radosav Bogićević kaže da je put izrađen prije više decenija.

– Pretprošle godine smo ga nasuli, ali kada padnu kiše to voda ponese, nadođe voda, poplavljen je i put i imanja. Osim asfalta, nema drugog spasa. Naši preci su živjeli preko brda prije sto i više godina, tamo su crkva i groblje gdje su se oni sahranjivali i sve smo uz stranu morali da nosimo. Zbog te muke smo odlučili da napravimo groblje ovdje gdje su nam kuće… Međutim, put je asfaltiran skoro do crkve, a ovamo još nema asfalta. Pored lošeg puta, nemamo ni redovan prevoz do grada, svega dva- tri puta prolazi kombi, pa smo prinuđeni da plaćamo taksi – kaže Bogićević.

Ognjen Bogićević, odbornik Demokrata u SO Danilovgrad, istakao je da im je u dva navrata voda prodrla u kuću.

–Put je u katastrofalnom stanju, rađen je prije oko 35 godina, ranije je bio još uži. Prije oko godinu dana je nasipan, ali svake godine poplavi kad poraste vodostaj Zete. Voda nam je prodrla u kuću 2000. i 2010. Čim prva kiša padne, blato se stvara, u jednom se vozilo Hitne pomoći zaglavilo, pola sata nije moglo da izađe – navodi Bogićević.

Miroslav Popović kaže da autom ne može proći do kuće i da prilaz ima samo zahvaljujući dobroj volja kumova koji mu dozvoljavaju da prolazi kroz njihovo imanje.

–Nemam prilaz do kuće, već prolazim preko imanja kumova. Imamo put metar i po širok koji se zove Pelinova ulica, autom se ne može proći pa smo prinuđeni da prolazimo preko tuđih imanja, ali i taj put je izuzetno loš, prepun je rupa. Nasipan je, ali to traje od kiše do kiše, jer voda sve ponese – kaže Popović.

Dejan Bogićević ističe da je bez puta teško i da se snalaze kako znaju i umiju.

– Metar i po puta imamo, samo je dobra volja komšija što nam dozvoljavaju da prođemo preko njihovih imanja. Parkiram auto gore, pa nosimo sve što je potrebno, puta nemamo ni sa jedne strane. Čizme nosimo da se prezuvamo, a djecu moramo da nosimo u naručju ili na leđima. Zimi se ne može proći glavnim putem. Pored toga što nemamo puta, ni školskog autobusa nema, djecu moramo da vozimo u Danilovgrad – naveo je Dejan.

Veselin Radulović kaže da su ležeći policajci u Pažićima neophodni zbog brze vožnje, ali da ih treba na propisan način obilježiti. On zamjerku ima i na mali broj kontejnera u okolnim naseljima, kaže da ljudi donose otpad u Pažiće, a da mještani nemaju gdje da bacaju smeće.

Dušan Aranbašić smatra da su ležeći policajci ovom naselju potrebni, ali da nijesu postavljeni na propisan način, da ih je trebalo obilježiti i postaviti one koji se mogu demontirati.

D.Lj.


Nova rasvjeta od Lalevića do Bogićevića
Predsjednik MZ Danilovgrad III Vojo Mitrović istakao je da je od onoga što je kandidovano da se uradi za ovu godinu uglavnom dosta odrađeno, a da se već razmišlja o kandidovanju prioriteta za narednu godinu.

–Put kroz Pažićko polje, dužine oko 550 metara, asfaltiran je, a nasut je dio pored puta koji će olakšati kretanje dok se ne napravi trotoar. Između ostalog, kroz naselje Taraš uradili smo betoniranje nekoliko krakova, jer zbog terena nije bilo izvodljivo asfaltiranje, a ostalo je da se uradi još dva ili tri kraka za narednu godinu. Na području MZ postavljeno je oko 120 stubova rasvjete i sijalica, a u planu je zamjena starih sa štedljivim. Uklonjeno je i nekoliko divljih deponija, a donacijom Glavnog grada dobili smo i dječje igralište u Pažićima – kazao je Mitrović.

On je naveo da je u toku postavljanje rasvjete u dužini oko 900 metara od Lalevića do Bogićevića, te da će za narednu godinu među prioritetima kandidovati makadamski put kroz Bogićeviće i trotoare od mosta do benzinske pumpe.