Connect with us

Kultura

Vaso Vuković – Vila dolazi

Portrait of mystic elf woman.
Autor Vaso Vuković

Vidim je kako dolazi.

Vidim je u daljini. Na samom rubu svijesti pojavila se sićušna kao slutnja.

Vila jaše na krilima mojih želja. Jezdi postojano, uspravna i do drskosti ponosnog držanja.

Njena crvena kosa blista na zracima sunca koje zalazi. Još jedna noć sa Vilom…

Sjajne oči su me izdaleka probole pogledom od kojeg je nemoguće sakriti se. Da li ona ikad trepće? Ili samo netremice gleda? Nikad o tome nijesam razmišljao kad smo zajedno.

Znam samo da volim da je gledam. O tome jesam razmišljao. I gledao sam je. Ali treptaj, da li sam njega nekad vidio? Ne pamtim.

Doduše, mnogo što ne pamtim. I to je dobro. Kako mislim da budem vječno mlad a da pamtim? Zaborav je lijek, zaborav je spas. Zaborav je eliksir mladosti.

Iz tog razloga ne volim ni da lažem. Ko laže mora da pamti. Ja volim da zaboravljam. Nek budale pamte…

Mystic Mood in a River among Old Oaks

Ne pamtim prvi susret. Kao kroz neku izmaglicu, kao kroz polusan javi se jedan dan, običan, kao toliko njih, dan kad smo se sreli. Ja sam bio…kao i uvijek…ja. A ona, i ona je bila…valjda je i ona bila kao i uvijek. Ona. I dan je bio kad smo se sreli. Eto, sasvim običan dan.

Sad bih se zakleo da me ošine nekad miris njene pojave toga dana. Ali lagao bih. Jer, ne sjećam se. Ne mogu da stvorim tu viziju u glavi, tu sliku ne mogu da vratim. Da li bih volio? Ne znam, ne vjerujem, ne bih valjda. Šta će mi slike kad već imam nju?

Ne pamtim ni prvi poljubac. Kao svakom pravom mužjaku bilo mi je važno da osjetim ženku kraj sebe, u svom naručju. Utiske neka skupljaju drugi. Neka sabiraju sjećanja za neku budućnost. Ja znam.

Nema uspomena, sjećanja su prazna. Prošlosti nema, budućnost ne postoji. Ima samo sad, ovaj trenutak u kojem jesam, ništa više. E taj momenat treba uzeti, treba ga živjeti.

Sve ostalo su gluposti i ostavljam ih maminim sinovima i tatinim princezama. Jedno siroče nema vremena za bacanje. Nema ničega za bacanje. Ni kod mene ni kod moje braće. Mada nas odbacuju. Ali neka ih. Ja znam.

Vila dolazi. Sumrak se brzo spušta u ovom kraju. Ona je gospodarica noći. Noć će biti bogata i blistava, mrak će se izvući iz ćoškova i progutaće svijet. Sve će biti obavijeno mrakom. Sve će disati mrak. Sve će biti umiveno mrakom. Sve će plivati u mraku. Sve će biti utopljeno u mraku. Mrak će biti sve.

I bićemo ona i ja. Kao uvijek. Kao oduvijek.

To je jedna mala vječnost. Ne sjećanje. I ne uspomena. To je činjenica. To se ne pamti, to se zna.

Ona i ja. Oduvijek. I zauvijek.

28. jun 2013.

Reklama
Ostavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Kultura

Mozaici Peđe Velaševića u subotu u Centru za kulturu Danilovgrad

Foto: RTV Cetinje

Samostalna izložba Peđe Velaševića biće otvorena u subotu 02.decembra u 18 sati u holu Centra za kulturu Danilovgrad.

Autor Peđa Velašević, rođen je 1972.godine na Cetinju.

Od rane mladosti ima interesovanje za prirodne materijale i sve vezano za prirodu, ali su ga životni putevi do sada udaljavali od stvaranja, tako da je sada na nekom svom stvaralačkom početku. Pohađao je školu za mozaike na Svetom Stefanu u ateljeu umjetnika Jovana Pake Kentere. Svojevremeno je radio kao kustos u Galeriji u Bečićima, a zadnjih godina kao administrator u jednom rizortu na primorju.

Mozaici nastaju uglavnom od ovog plemenitog kamena iz raznih djelova Crne Gore. Stvara na relaciji Budva – Danilovgrad.

Izložbu je moguće posjetiti do 10. decembra.

NASTAVI SA ČITANJEM

Kultura

Slavko Štimac gost Centra za kulturu Danilovgrad

PROJEKCIJA FILMA
IME: DOBRICA, PREZIME NEPOZNATO
25. XI 2023.
20h
Velika sala Centra za kulturu

Novembarski filmski repertoar Centra za kulturu Danilovgrad posvećen je jednom od posljednjih velikana jugoslovenskog filma, Slavku Štimcu. U subotu, 25.novembra, specijalni gost Centra za kulturu Danilovgrad biće Slavko Štimac, gdje će nakon projekcije filma Ime: Dobrica, prezime: nepoznato (2016), koji je na programu od 20h, biti upriličen razgovor s glavnim akterom filma.

Ime: Dobrica, prezime: nepoznato je film koji jeste bajka, ali u isto vrijeme tjera nas da razmislimo o sebi samima i svijetu u kome živimo. Film koji dira direktno u srce i budi optimizam. Film koji će nam nabaciti osmijeh i vrzmati se po glavi i narednih dana. Film koji je zaslužena posveta jednoj velikoj karijeri, glumačkoj legendi koja čitav život igra dobricu.

Slavko Štimac je jugoslovenski filmski i televizijski glumac, prepoznatljiv po ulogama u filmovima i serijama „Sjećaš li se Doli Bel“, „Ko to tamo peva“, „Varljivo leto `68“, „Salaš u Malom Ritu“, „Specijalno vaspitanje“ … S obzirom na to da se na filmu prvi put pojavio sa samo 12 godina, jedan je od rijetkih glumaca čije odrastanje je publika na prostoru bivše Jugoslavije mogla da prati kroz njegove uloge. Od 1972. godine do danas pojavio se u preko 80 filmova i serija.

NASTAVI SA ČITANJEM

Facebook

Najčitanije