Connect with us

Društvo

Međunarodni dan čišćenja obala: Vrijeme je za akciju! Subota u Danilovgradu

Zero Waste organizuje akciju sakupljanja otpada u okviru medjunarodnog dana ciscenja obala i revizije otpada, Clean Up Montenegro.
Danilovgrad je jedan od gradova u kojem se realizuje akcija, a sprovodi je Lokalni ekoloski parlament. . Akciju je podržalo Komunalno preduzeće, a takođe pozvana je i Eko škola Gimnazije.

Međunarodni dan čišćenja obala, globalna volonterska inicijativa posvećena borbi protiv zagađenja mora i voda, obilježava se širom svijeta, a ove godine i u Danilovgradu. Akcija čišćenja planirana je za subotu, 24. septembar, s početkom u 10 časova, ispod gradskog mosta u Danilovgradu.

Ova inicijativa ima za cilj smanjenje količine otpada, posebno plastike za jednokratnu upotrebu, koja postaje sve veći izazov za naše vode i prirodne ekosisteme. Problemi povezani sa plastikom u morima i rijekama nanose nepopravljivu štetu životinjskom svetu i ugrožavaju ekosisteme. Hiljade ptica i morskih životinja suočavaju se s opasnošću, dok ova vrsta zagađenja ima negativan uticaj i na ljudsko zdravlje.

“Važno je da svi zajedno damo svoj doprinos u sprečavanju ovog problema koliko god možemo”, istakao je organizator akcije. “Korišćenjem višekratnih proizvoda, kao što su cegeri i flaše, možemo smanjiti količinu otpada i istovremeno poslati snažnu poruku drugima da postoji održiv način života koji možemo podržati i svojim postupcima doprinijeti očuvanju prirode.”

Pozivamo sve građane Danilovgrada da nam se pridruže 24. septembra i učestvuju u akciji čišćenja. Okupljanje će se odvijati ispod gradskog mosta s početkom u 10 časova. Više informacija o akcijama čišćenja i načinima kako se možete pridružiti možete pronaći na zvaničnoj web stranici cleanupmontenegro.me, kao i na društvenim mrežama.

Brand Audit, revizija otpada, predstavlja građansku naučnu inicijativu koja ima za cilj adresiranje osnovnih problema vezanih za plastiku i njen uticaj na okolinu, umesto fokusiranja samo na posljedice. Metodologija Break Free from Plastic koristi se za prikupljanje podataka o brendovima otpada kako bi se identifikovale kompanije čiji proizvodi najčešće zagađuju naše obale. Ovi podaci služe kao osnov za pozivanje kompanija da preuzmu odgovornost za otpad koji proizvode, da smanje korišćenje jednokratnih materijala i da redizajniraju svoju ambalažu kako bi smanjili njen negativan uticaj na životnu sredinu.

Kroz ovu inicijativu, cilj je promovisati ponovnu upotrebu, pravilno i odgovorno odlaganje otpada i istovremeno skrenuti pažnju javnim i privatnim kompanijama na potrebu preduzimanja mjera za smanjenje otpada. Ovo uključuje podršku šemama povrata depozita i produžene odgovornosti proizvođača, kako bi se stvorili održivi ekosistemi za buduće generacije.

Reklama

Društvo

Saniran ponor na putu u selu Beriši

Uz podršku Opštine Danilovgrad i Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj tokom prethodne sedmice saniran je ponor na makadamskom putu u selu Beriši.

Naime, lokalno stanovništvo obratilo se Savjetu mjesne zajednice Vražegrmci i ukazao na problem ponora, koji se uslijed kretanja atmosferskih voda otvorio na makadamskom putu u selu Beriši. Ponor je predstavljao rizik za sve koji koriste ovu saobraćajnicu.

NASTAVI SA ČITANJEM

Društvo

Savjet MZ Vražegrmci sazvao prvi Zbor građana, razgovaraće o rezultatima i daljim planovima

Savjet mjesne zajednice Vražegrmci sazvao je Prvi Zbor građana mjesne zajednice Vražegrmci. Zbor se, kako stoji na sajtu ove mjesne zajednice, saziva za 16. decembar sa početkom u 14 časova.

Zbor će se održati u prostorijama mjesne zajednice u Domu na Potočilu.

Na Zboru, koji će imati tri tačke dnevnog reda, će se predstaviti rezultati rada Savjeta mjesne zajednice Vražegrmci za 2023. godinu tačnije za period od izbora novog Savjeta, od maja tekuće godine zaključno sa decembrom. Na Zboru će građani takođe  imati priliku da porazgovaraju sa predstavnicima Savjeta mjesne zajednice, iznesu probleme sa kojima se susreću ali i predlože aktivnosti koje se mogu uvrstiti u rad Savjeta mjesne zajednice za 2024. godinu.

NASTAVI SA ČITANJEM

Facebook

Društvo28 минута ranije

Saniran ponor na putu u selu Beriši

Uz podršku Opštine Danilovgrad i Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj tokom prethodne sedmice saniran je ponor na makadamskom putu...

Društvo35 минута ranije

Savjet MZ Vražegrmci sazvao prvi Zbor građana, razgovaraće o rezultatima i daljim planovima

Savjet mjesne zajednice Vražegrmci sazvao je Prvi Zbor građana mjesne zajednice Vražegrmci. Zbor se, kako stoji na sajtu ove mjesne...

Društvo2 сата ranije

Potreban projekat za Filendar: Bez informacija kada će se problemi plavljenja riješiti

Imanja oko 40 domaćinstava u Filendaru poplave sa prvim većim padavinama. Za rješavanje problema potrebna izrada projekta. Bez naznaka kada...

Društvo2 сата ranije

U subotu protest zbog puta preko Martinića: Vapaj za rješavanjem našeg glavnog problema u koji nas je uvela stara vlast

Mještani Martinića i okolnih sela sa područja Danilovgrada organizuju protest da bi njihov glavni i jedini put bio završen kako...

Hronika3 сата ranije

U Danilovgradu uhapšen osumnjičeni za proganjanje

Policijski službenici Odjeljenja bezbjednosti Danilovgrad su u saradnji sa službenicima Odsjeka za suzbijanje visoko tehnološkog kriminala, podnijeli krivičnu prijavu protiv...

Servisne informacije4 сата ranije

Isključenja struje u Danilovgradu za 07.12.

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 7. decembra, bez napajanja električnom energijom će ostati: Danilovgrad       -u terminu od 8:00 do...

Najčitanije