Connect with us

Društvo

Međunarodni dan čišćenja obala: Vrijeme je za akciju! Subota u Danilovgradu

Zero Waste organizuje akciju sakupljanja otpada u okviru medjunarodnog dana ciscenja obala i revizije otpada, Clean Up Montenegro.
Danilovgrad je jedan od gradova u kojem se realizuje akcija, a sprovodi je Lokalni ekoloski parlament. . Akciju je podržalo Komunalno preduzeće, a takođe pozvana je i Eko škola Gimnazije.

Objavljeno

on

Međunarodni dan čišćenja obala, globalna volonterska inicijativa posvećena borbi protiv zagađenja mora i voda, obilježava se širom svijeta, a ove godine i u Danilovgradu. Akcija čišćenja planirana je za subotu, 24. septembar, s početkom u 10 časova, ispod gradskog mosta u Danilovgradu.

Ova inicijativa ima za cilj smanjenje količine otpada, posebno plastike za jednokratnu upotrebu, koja postaje sve veći izazov za naše vode i prirodne ekosisteme. Problemi povezani sa plastikom u morima i rijekama nanose nepopravljivu štetu životinjskom svetu i ugrožavaju ekosisteme. Hiljade ptica i morskih životinja suočavaju se s opasnošću, dok ova vrsta zagađenja ima negativan uticaj i na ljudsko zdravlje.

“Važno je da svi zajedno damo svoj doprinos u sprečavanju ovog problema koliko god možemo”, istakao je organizator akcije. “Korišćenjem višekratnih proizvoda, kao što su cegeri i flaše, možemo smanjiti količinu otpada i istovremeno poslati snažnu poruku drugima da postoji održiv način života koji možemo podržati i svojim postupcima doprinijeti očuvanju prirode.”

Pozivamo sve građane Danilovgrada da nam se pridruže 24. septembra i učestvuju u akciji čišćenja. Okupljanje će se odvijati ispod gradskog mosta s početkom u 10 časova. Više informacija o akcijama čišćenja i načinima kako se možete pridružiti možete pronaći na zvaničnoj web stranici cleanupmontenegro.me, kao i na društvenim mrežama.

Brand Audit, revizija otpada, predstavlja građansku naučnu inicijativu koja ima za cilj adresiranje osnovnih problema vezanih za plastiku i njen uticaj na okolinu, umesto fokusiranja samo na posljedice. Metodologija Break Free from Plastic koristi se za prikupljanje podataka o brendovima otpada kako bi se identifikovale kompanije čiji proizvodi najčešće zagađuju naše obale. Ovi podaci služe kao osnov za pozivanje kompanija da preuzmu odgovornost za otpad koji proizvode, da smanje korišćenje jednokratnih materijala i da redizajniraju svoju ambalažu kako bi smanjili njen negativan uticaj na životnu sredinu.

Kroz ovu inicijativu, cilj je promovisati ponovnu upotrebu, pravilno i odgovorno odlaganje otpada i istovremeno skrenuti pažnju javnim i privatnim kompanijama na potrebu preduzimanja mjera za smanjenje otpada. Ovo uključuje podršku šemama povrata depozita i produžene odgovornosti proizvođača, kako bi se stvorili održivi ekosistemi za buduće generacije.

Advertisement

Društvo

Danas je Petrovdan

Objavljeno

on

By

Srpska pravoslavna crkva i vjernici, danas obilježavaju Petrovdan – praznik posvećen svetim apostolima Petru i Pavlu

Ovim danom završava se petrovski post i to svetim pričešćem.

Ko su bili Petar i Pavle?

Petar je rođen u mjestu Vitsaida, na obalama Galilejskog jezera, i bio je jedan od dvanaestorice apostola i nerazdvojni Hristov prijatelj i sledbenik.

– Ti si, Petre, stijena na kojoj ću sagraditi crkvu svoju i vrata paklena neće joj ništa moći, kaže Jevanđelje po Mateju.

Nakon Hristovog vaznesenja i silaska Svetog Duha na apostole, propovijedao je vjeru po Palestini, Siriji, Antiohiji, Maloj Aziji i Rimu, gdje je dva puta boravio. Kao episkop proveo je sedam godina u Antiohiji i tada je za sledbenike Hristovog učenja nastao pojam hrišćani. Za vrijeme vladavine imperatora Nerona u progonu hrišćana uhvaćen je i bačen u tamnicu.

Pavle, koji se pre krštenja zvao Savle, rođen je u Tarsu. Bio je veoma obrazovan i imao je status građanina Rima. Pavle nije spadao u grupu prve dvanaestorice apostola, već u sedamdeset drugih apostola.

U mladosti je bio revnosan progonitelj hrišćana, vjere koju su tadašnji Judejci smatrali za jeres. Kada je krenuo u Damask, na putu je sevnula munja i začuo se glas s neba: “Savle, Savle, zašto me progoniš”, nakon čega je oslijepeo. Savle je tri dana bio sijlep, ali mu se vid vratio posle krštenja.

Pavle je uhapšen u Rimu i bačen u tamnicu. Pogubljen je zajedno sa Petrom. Pavlu je odrubljena glava, a Petar je razapet na krst naopačke. Na ikonama ova dva sveca predstavljaju se zajedno – Petar drži ključeve u ruci, a Pavle mač.

Nastavite čitanje

Društvo

Komunalno saniralo udarne rupe na pravcu Novo Selo – škola Donji Zagarač

Objavljeno

on

By

Komunalno preduzeće Danilovgrad danas je intenzivno radilo na sanaciji udarnih rupa na dionici puta Novo Selo – Donji Zagarač. Radovi su obavljeni u okviru redovnog održavanja putne infrastrukture, što uključuje popravku i održavanje saobraćajnica širom opštine.

Današnje aktivnosti bile su fokusirane na kritični putni pravac Novo Selo – Donji Zagarač. Ekipa komunalnog preduzeća je primijenila vrući asfalt za sanaciju udarnih rupa, čime se osigurava dugotrajnija i kvalitetnija popravka puta. Ovaj metod omogućava da se oštećenja na kolovozu efikasno otklone, što doprinosi sigurnijem saobraćaju.

U ovoj godini, komunalno preduzeće Danilovgrad je obavilo sanaciju puteva vrućim asfaltom na skoro čitavoj teritoriji opštine. Neki od značajnijih putnih pravaca koji su obnovljeni uključuju:

  • Orja Luka – Pješivci
  • Glavica – Velja Paprat
  • Od firme Megran – Pitoma Loza do izlaska na bulevar
  • Burum – Sabov krug
  • Novo Selo – škola Donji Zagarač

Pored ovih, sanirane su udarne rupe i kroz sledeća naselja:

  • Glavica
  • Grlić 1
  • Lazine
  • Velja Paprat
  • Ćurilac

U užem gradskom jezgru, komunalno preduzeće je koristilo hladni asfalt za sanaciju udarnih rupa. Ovaj pristup je posebno koristan za brzo popravljanje oštećenja na manjim površinama, što je važno za održavanje prohodnosti i sigurnosti u urbanim zonama. Takođe, više puta se intervenisalo na sanaciji udarnih rupa na Martinićkom putu, što svjedoči o kontinuiranom naporu Komunalnog preduzeća da obezbedi sigurnu putnu infrastrukturu.

Komunalno preduzeće Danilovgrad nastavlja sa intenzivnim radovima na održavanju i unapređenju putne mreže u opštini. Sanacija udarnih rupa na dionici puta Novo Selo – Donji Zagarač je samo jedna od mnogih aktivnosti koje se sprovode kako bi se osigurao bezbedan i komforan saobraćaj za sve građane. Očekuje se da će se ovakvi radovi nastaviti i u narednom periodu, čime će se dodatno poboljšati infrastruktura i kvalitet života u opštini Danilovgrad.

Nastavite čitanje

Facebook

Najčitanije