Zaboravljena proizvodnja (I Dio) - Volim Danilovgrad
Connect with us

Društvo

Zaboravljena proizvodnja (I Dio)

Pratite portal Volim Danilovgrad na Instagramu Klikom ovdje

Jugoslavija je pred Drugi svetski rat bila peta sila u svijetu po proizvodnji svile, a onda je prednost data nafti i sintetici koja se od nje pravi. Dudovi (murve) su posječeni, skupe mašine uništene i surovo ugašena industrijska grana od koje je bilo samo koristi.


Svilenu bubu u Bjelopavlićima seljaci su proizvodili usputno i nehajno, ko god je imao dud u dvorištu. Buba se hranila  lišćem murve.

Svilena buba je posebna vrsta gusjenice koja izrađuje čauru svile, ali i sebe obmotava svilom. Ona unutar čaure zapravo pravi postelju i preobrazi se u lutku. U svakoj čauri je nit svile duga 1.200 do 2.000 metara. Čaure su se  ručno odmotavale.

U Martiniće je svilena buba donijeta sa sjevera Makedonije dok su se najviše uzgajale u periodu između dva rata, tridesetih godina XX vijeka.

Preslica, Foto Vlatko Kadić

Murva je sađena, list korišćen za hranjenje bube a cjelokupan proces obavljao ručno. Da bi se svilena nit odmotala, odnosno da bi lijepak popustio, čaure su morale najpre da se potope u toplu vodu na tačan dan, a potom se preslicom odvajala nit. Osoba koja je to radila više niti bi spajala u jednu i posle s vretena nit premotavala na klupko.

 

Murve u Martinićima, Foto Vlatko Kadić

Prije dva vijeka u Boki je bilo 35.000 stabala murve koje su poslije maslina bile najbrojnije.

U Crnoj Gori najveća proizvodnja se odvijala u Boki uslijed veze sa Mletačkom republikom a kasnije njenim padom i sa Austrougarskom. One su imale jako razvijenu industriju prerade svile. Austrougari su motivisali lokalno stanovništva i lokalne vlasti da sade murve pa su otud one bile, nakon maslina, najbrojniji zasadi.

Rasle su i na glavnom gradskom  trgu u Herceg Novom, a posječene su pred Drugi svjetski rat kada je trg popločan.

Radi podsticanja i unapređenja svilarstva, državna uprava je beplatno dijelila sjeme svilene bube.

I crkvena vlast je podsticala gajenje, o čemu svjedoči zapis da je paroh kotorski Lazar Ercegović  početkom 1871. predao 25 “unača sjemena svilene bube, da se razdijeli”.

Nekadašnja Jugoslavije je decenijama plaćala danak trčanju za raznim svjetskim trendovima, ali cijena modernizacije uvođenjem masovne proizvodnje sintetičkih vlakana pripada redu najskupljih promašaja nekadašnje SFRJ! Zbog sintetike (čitaj monopola naftne industrije) iz Jugoslavije je protjerana širom svijeta cijenjena svilena buba, a njena biljka hraniteljka dud je većinom iskrčen. Napomenimo samo da je pred Drugi svjetski rat u Jugoslaviji bilo više od dva i po miliona stabala bijelog duda, a da danas nema ni nekoliko desetina hiljada!

 

Ostavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Društvo

Borovinić Bojović: Epidemiološka situacija bolja, masovna vakcinacija krajem ovog mjeseca

Pratite portal Volim Danilovgrad na Instagramu Klikom ovdje

U ovom trenutku epidemiološka situacija je značajno bolja od one koju smo imali u posljednjem periodu. Broj novooboljelih je u značajnom padu,ali to ne znači da treba da se opustimo i zanemarimo poštovanje restriktvnih mjera – kazala je u “Bojama jutra” Televizije Vijesti ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović.

Poštovanja mjera, prema njenim riječima, predstavlja preduslov za poboljšanje epidemiološke situacije.

– Nadamo se da će se ako se nastavi ovakav trend pada, uz masovnu vakcinaciju koju očekujemo, zajedničkim snagama dati još bolje rezultate – rekla je Borovinić Bojović.

I stanje u zdravstvenim ustanovama je, kako je istakla, bolje nego što je bilo.

– Važno je da sada dobre rezultate održimo. Za sad smo zadovoljni – kazala je Borovinić Bojović.

Ministarka zdravlja najavila je da se kineske vakcine Sinofarm očekuju u posljednjoj sedmici aprila, a AstraZeneka vakcine se očekuje u prvoj sedmici maja, za revakcinaciju. Očekuje se i kontigent Fajzer vakcina, a za ruske vakcine Sputnjik V datum tačan još nema, ali biće obaviješteni tokom ove sedmice kada će stići sljedeći kontigent i koje količine.

– Sada za nas najvažnije je započinjanje masovne vakcinacije koju očekujemo krajem mjeseca. Ne volim da govorim precizan datum do dana unaprijed, zato što je to komplikovan proces i može da se desi da se pomjeri – rekla je Borovinić Bojović.

Kada bude masovna vakcinacija, dodaje, potrudiće se da maksimalno brzo teče vakcinacija svih prijavljenih i novoprijavljenih.

– Napravili smo 138 punktova, tako da svako ko želi da poželi da bude vakcinisan može biti u toku jednog dana – navela je Borovinić Bojović.

NASTAVI SA ČITANJEM

Društvo

U posljednjih pet godina u Crnoj Gori registrovano je sedam krivičnih djela obljuba djeteta i 23 krivična djela nedozvoljene polne radnje

Pratite portal Volim Danilovgrad na Instagramu Klikom ovdje

(MINA) – U posljednjih pet godina u Crnoj Gori registrovano je sedam krivičnih djela obljuba djeteta i 23 krivična djela nedozvoljene polne radnje gdje je žrtva dijete do 14 godina, piše Pobjeda.

Najmlađa žrtva krivičnog djela obljuba djeteta i nedozvoljene polne radnje bilo je šestogodišnje dijete, a najstariji počinilac imao je oko 80 godina.

Prema statistici Uprave policije, najmlađi osumnjičeni za ova krivična djela imao je 14 godina.

Iz policije su Pobjedi saopštili da je od 1. januara 2016. do 1. januara 2021. godine u Crnoj Gori registrovano sedam krivičnih djela obljuba djeteta, dok je u istom periodu registrovano 23 krivična djela nedozvoljene polne radnje gdje je žrtva dijete. Podaci se odnose na žrtve do 14 godina.

Za šest godina Višem sudu u Podgorici predato je pet optužnica protiv pet punoljetnih osoba zbog krivičnog djela obljuba nad djetetom iz člana 206 Krivičnog zakonika Crne Gore.

Njih četvoro pravosnažno je osuđeno. Najmanja kazna bila je godinu, a najveća izrečena sedam godina, dok za krivično djelo nedozvoljene polne radnje gdje je žrtva dijete nijesmo dobili odgovore iz Osnovnog suda u Podgorici.

Kada su u pitanju krivična djela nedozvoljene polne radnje u vezi sa krivičnim djelom obljuba nad djetetom, u periodu od 1. januara 2016. do 1. januara 2021. godine najviše ih je registrovano na području nadležnosti Centra bezbjednosti Podgorica.

“Kada su u pitanju izvršioci, najstariji je imao oko 80 godina, dok je najmlađi imao 14 godina. Najmlađa žrtva imala je šest godina”, kazali su iz policije.

NASTAVI SA ČITANJEM

Sponzorisano

Sponzorisano

Seljak.me i VD

Danilovgrad
12°
Слаба киша
05:5519:29 CEST
Осећај: 12°C
Ветар: 3km/h SSE
Влажност: 79%
Притисак: 1013.21mbar
УВ индекс: 1
УтоСреЧет
13/7°C
14/6°C
17/10°C

Facebook

Instagram

Najčitanije