Zaboravljena proizvodnja (I Dio) - Volim Danilovgrad
Connect with us

Društvo

Zaboravljena proizvodnja (I Dio)

Published

on

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Jugoslavija je pred Drugi svetski rat bila peta sila u svijetu po proizvodnji svile, a onda je prednost data nafti i sintetici koja se od nje pravi. Dudovi (murve) su posječeni, skupe mašine uništene i surovo ugašena industrijska grana od koje je bilo samo koristi.


Svilenu bubu u Bjelopavlićima seljaci su proizvodili usputno i nehajno, ko god je imao dud u dvorištu. Buba se hranila  lišćem murve.

Svilena buba je posebna vrsta gusjenice koja izrađuje čauru svile, ali i sebe obmotava svilom. Ona unutar čaure zapravo pravi postelju i preobrazi se u lutku. U svakoj čauri je nit svile duga 1.200 do 2.000 metara. Čaure su se  ručno odmotavale.

U Martiniće je svilena buba donijeta sa sjevera Makedonije dok su se najviše uzgajale u periodu između dva rata, tridesetih godina XX vijeka.

Preslica, Foto Vlatko Kadić

Murva je sađena, list korišćen za hranjenje bube a cjelokupan proces obavljao ručno. Da bi se svilena nit odmotala, odnosno da bi lijepak popustio, čaure su morale najpre da se potope u toplu vodu na tačan dan, a potom se preslicom odvajala nit. Osoba koja je to radila više niti bi spajala u jednu i posle s vretena nit premotavala na klupko.

 

Murve u Martinićima, Foto Vlatko Kadić

Prije dva vijeka u Boki je bilo 35.000 stabala murve koje su poslije maslina bile najbrojnije.

U Crnoj Gori najveća proizvodnja se odvijala u Boki uslijed veze sa Mletačkom republikom a kasnije njenim padom i sa Austrougarskom. One su imale jako razvijenu industriju prerade svile. Austrougari su motivisali lokalno stanovništva i lokalne vlasti da sade murve pa su otud one bile, nakon maslina, najbrojniji zasadi.

Rasle su i na glavnom gradskom  trgu u Herceg Novom, a posječene su pred Drugi svjetski rat kada je trg popločan.

Radi podsticanja i unapređenja svilarstva, državna uprava je beplatno dijelila sjeme svilene bube.

I crkvena vlast je podsticala gajenje, o čemu svjedoči zapis da je paroh kotorski Lazar Ercegović  početkom 1871. predao 25 “unača sjemena svilene bube, da se razdijeli”.

Nekadašnja Jugoslavije je decenijama plaćala danak trčanju za raznim svjetskim trendovima, ali cijena modernizacije uvođenjem masovne proizvodnje sintetičkih vlakana pripada redu najskupljih promašaja nekadašnje SFRJ! Zbog sintetike (čitaj monopola naftne industrije) iz Jugoslavije je protjerana širom svijeta cijenjena svilena buba, a njena biljka hraniteljka dud je većinom iskrčen. Napomenimo samo da je pred Drugi svjetski rat u Jugoslaviji bilo više od dva i po miliona stabala bijelog duda, a da danas nema ni nekoliko desetina hiljada!

 

Ostavite komentar

Leave a Reply

Društvo

DOO za Uzgoj, zaštitu i lov divljači i riba Danilovgrad podnio krivičnu prijavu zbog krivolova na rijeci Zeti

Published

on

By

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


DOO za Uzgoj, zaštitu i lov divljači i riba Danilovgrad,  je podnijela krivičnu prijavu protiv NN lica koja je u toku prethodne nedelje strujnim agregatom lovila ribu u rijeci Zeti.

U nastavku prenosimo prijavu, koju nam je dostavio Kabinet predsjednika opštine Danilovgrad:

“U saznanju smo da je dana 20.09.2021 godine na portalu  Volim Danilovgrad objavljen snimak NN lica koje u čamcu zelene boje navodno vrši nedozvoljen izlov ribe na rijeci Zeti, opština Danilovgrad, dok se iz snimka ne može zaključiti tačna lokacija kretanja čamca, lokacija, kao nio identitet lica.

Zbog osnovane sumnje da se radi o nedozvoljenom izlovu ribe, nedozvoljenim sredstvima, podnosimo krivičnu prijavu protiv NN lica u cilju preduzimanja mjera i radnji iz Vaše nadležnosti, a u cilju utvrdivania tačnog činjeničnog stanja.

Napominjemo da naši službenici preduzimaju sve mjere i radnje u cilju identifikacije i utvrdivanja činjeničnog stanja vezano za navedeni dogadaj i u potpunosti Vam stoje na raspolaganju i u cilju postupanja po navedenom događaju.”

NASTAVI SA ČITANJEM

Društvo

Konkurs za stipendije najboljim studentima i postdiplomcima

Published

on

By

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Sekretarijat za lokalnu samoupravu i društvene djelatnosti opštine Danilovgrad raspisao je konkurs za dodjelu stipendija za studijsku 2021/2022. godinu talentovanim studentima osnovnih i postdiplomskih studija (magistarskih i master studija).

Pravo na stipendiju imaju studenti koji su položili ispite iz prethodne godine studija i postigli prosječnu ocjenu najmanje 9 (devet), da su crnogorski državljani, imaju prebivalište u opštini Danilovgrad najmanje godinu dana, prvi put su upisali semestar studijske godine, nijesu gubili nijednu godinu tokom studija i nijesu u radnom odnosu.
Stipendija se dodjeljuje za jednu studijsku godinu i isplaćivaće se mjesečno, za deset mjeseci studijske godine.

Kandidati koji konkurišu prilažu: prijavu na Konkurs, izvod iz matične knjige rođenih, kopiju lične karte i dokumenta kojima dokazuju ispunjenost uslova za dodjelu stipendije.

Uz uvjerenja o studiranju koja su izdata na stranom jeziku potrebno je dostaviti prevod ovlašćenog sudskog tumača.
Dokumenta koja se dostavljaju kao dokaz o ispunjenosti uslova moraju biti original ili ovjerene kopije.

Rok za prijavu na Konkurs je 30 dana, počev od 22.09.2021. godine, zaključno sa 22.10.2021. godine.

Nepotpune i neblagovremene prijave neće se razmatrati. Dostavljena dokumenta se ne vraćaju.

Prijava na Konkurs može se preuzeti na pisarnici ili sa sajta opštine Danilovgrad. Tražena dokumenta potrebno je, u zatvorenoj koverti, sa naznakom “KONKURS ZA STIPENDIJE”, predati neposredno na pisarnici Opštine Danilovgrad ili poslati poštom na adresu: Opština Danilovgrad, Sekretarijat za lokalnu samoupravu i društvene djelatnosti, Trg 9. decembar, 81410 Danilovgrad.

Sva bliža obavještenja i informacije u vezi sa Konkursom mogu se dobiti u Sekretarijatu za lokalnu samoupravu i društvene djelatnosti na broj telefona 020/812-008.

NASTAVI SA ČITANJEM

Seljak.me i VD

Danilovgrad
17°
Ведро
06:3218:39 CEST
Осећај: 17°C
Ветар: 10km/h NE
Влажност: 45%
Притисак: 1019.98mbar
УВ индекс: 0
ПетСубНед
26/12°C
28/14°C
30/17°C

Facebook

Najčitanije