Connect with us

Kultura

Zbirka poezije ,,Mravi iz utičnica“ autora Pavla Gligorovića 13. maja u KIC “Budo Tomović”

Objavljeno

on

Predstavljanje zbirke poezije ,,Mravi iz utičnica“ čiji je autor Pavle Gligorović biće upriličeno 13. maja 2024. godine u KIC ,,Budo Tomović“ sa početkoh u 19 sati.

U razgovoru o zbirci, osim autora, učestvovaće prof. Vesna Kovač, pjesnik i književni kritičar Miljan Nikolić i prof. Danilo Simićević. Gligorović je prvu zbirku poezije ,,Daždevnjak na suncu“ objavio 2021. godine. ,,Daždevnjak na suncu“ kao i ,,Mravi iz utičnica“ ispunjene su zrelim razmišljanjem, dubinom misli, ljepotom kazivanja. Fascinatno je kako svaki stih ima filozofsku i psihlošku podlogu, pa samim tim i osvaja ljubitelje lijepo izgovorene riječi.

Kao pisac u drugoj zbirci je više sazrio i proširio vidike.

Zadivljuje način na koji je autor stihove iznijansirao stilski i smisaono, kako je sudbinu svoga oca, svoju i svojih sugrađana ispleo u čvor.
Gligorovićevi prelazi s jedne na drugu ličnu ispovijest tako su izvedeni da ih čitalac gotovo i ne primijeti… On nas jednostavno uvuče u svoj lavirint emocija i misli. Teme koje obrađuje su savremene, a neizostavno je pomenuti da je unio i Pipersko podneblje, kao i Zagorič, Goricu, Moraču, Njemanjine obale, ali jedan dio stihova iskazuje i revolt, što između ostalog potvrđuju i stihovi:

,,Moji roditelji su stalno ćutali,
trpjeli nepravde
i krpili rupe između prvog
i prvog u mjesecu…“

Zbirka je pisana izvanrednim jezikom i stilom, onim jednostavnim, svojestvenim samo rijetkima. Kjiževni jezik u obje zbirke ,,očistio je“ od kitnjastih ukrasa. Postigao je jedinstvenost stila koji se prosto zalijepio za ličnost i atmosferu, što je zbirku učinilo čitljivom i dopadljivom.

Zanimljivim umjetničkim senzibilitetom Gligorović je na hartiju prenio život sadašnjeg vremena, tokove, istakao životne momente, stvarnost i tako čitaocu omogućio saučestvovanje u viđenju sveukupne životne sudbine u šarenilu. Iskusno piše, ali ponekad i ironično…

Teško je odrediti šta je Pavlu primarno lična ili kolektivna sudbina. Sve što piše je život, svaki stih je u centru pažnje i čvrsto su vezani u krug koji odiše jedinstvom“, ističe, između ostalog u osvrtu na Gligorovićevu zbirku prof. Vesna Kovač.

Advertisement

Kultura

Izložba savremene crnogorske skulpture: Miodrag Šćepanović dobitnik nagrade Drago Đurović

Objavljeno

on

U Umjetničkoj koloniji u Danilovgradu otvorena je tradicionalna izložba savremene crnogorske skulpture.

Prisutnima se obratio Aleksandar Grgurović, predsjednik opštine Danilovgrad, koji je istakao da ovaj događaj nije samo prilika da uživamo u ljepoti i snazi savremenog skulptorskog stvaralaštva, već i trenutak da se istakne umjetnički i kulturološki značaj danilovgradske Umjetničke kolonije.

U njenom prostoru se čuvaju brojne skulpture kako domaćih, tako i stranih umjetnika, koje su obogatile naše kulturno nasleđe, dodao je Grgurović ističući da Umjetnička kolonija Danilovgrad predstavlja jednu od vodećih institucija kulture u Crnoj Gori, te i da predstavlja most koji povezuje tradicionalno i savremeno, lokalno i globalno, što Danilovgrad čini prepoznatljivim na mapi kulturnih dešavanja. Grgurović je istakao značaj ove jedinstvene izložbe, kod nas prve takve vrste, koja ima za cilj promociju skulptorske umjetnosti. Podsjetio je prisutne da se svake godine na ovoj izložbi dodjeljuje nagrada za najbolju skulpturu, koja nosi ime Drago Đurović.

Zahvalnost je uputio svim umjetnicima koji su učestvovali u stvaranju izložbe, čijim se radom doprinosi obogaćivanju naše kulture, kao i zaposlenima u Umjetničkoj koloniji Danilovgrad za njihov predan i marljiv rad na unapređivanju ove institucije.

Aleksandra Pavićević, moderatorka događaja, saopštila je da je od ukupno 33 skulptorska rada, žiri u sastavu mr Lucija Đurašković, mr Miljan Vuković, Nikola Rakočević, donio odluku da nagradu Drago Đurović za 2024. godinu, dodijeli akademskom vajaru Miodragu Šćepanoviću za skulpturu Zasijeda. Šćepanović je uz povelju dobio i novčanu nagradu od 1000 €, a generalni pokrovitelj je Opština Danilovgrad.

Miodrag Šćepanović se zahvalio žiriju koji mu je dodijelio nagradu i istakao da je to nagrada koju je u karijeri najviše želio, upravo zbog njenog naziva. Šćepanović je kazao da je upravo Drago Đurović bio njegov prvi profesor vajarstva, koji ga je savjetovao da upiše akademiju, zbog čega mu duguje veliku zahvalnost. Dobijena nagrada, naglasio je Šćepanović, stajaće uz rame njegovih nagrada dobijenih od strane velikih evropskih salona.

Nastavite čitanje

Kultura

Izložba savremene crnogorske skulpture u Danilovgradu

Objavljeno

on

By

Tradicionalna izložba savremene crnogorske skulpture biće otvorena u Umjetničkoj koloniji u Danilovgradu, u četvrtak, 11. jula u 19h.

Izložbu će svečano otvoriti Aleksandar Grgurović, predsjednik opštine Danilovgrad. U okviru ove manifestacije dodjeljuje se nagrada sa imenom poznatog crnogorskog vajara Draga Djurovića, a ime dobitnika biće saopšteno na otvaranju izložbe.

Svečani program moderiraće mr Aleksandra Pavićević.

Nastavite čitanje

Facebook

Najčitanije