Connect with us

Društvo

Zemljotres kod Očinića: 3,7 Rihtera

Seizmološki zavod Crme Gore registrovao je jutros oko 1:40 sati zemljotres manje jačine sa epicentrom na tri kilometra južno od Očinića.

Jačina ovog zemljotresa u hipocentru (žarištu) iznosila je 3,7 stepeni Rihterove skale, što odgovara epicentralnom intenzitetu od IV-V stepeni Merkalijeve skale (MCS).

Žarište ovog zemljotresa locirano je na dubini od deset kilometara.

Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Društvo

Neradni dani za 1.maj i Vaskrs

Na osnovu Zakona o državnim i drugim praznicima Praznik rada se praznuje 1. i 2. maja, te su povodom ovog praznika neradna dva dana, i to: srijeda 1. maj i četvrtak 2. maj, saopštilo je Ministarstvo rada i socijalnog staranja.

Na osnovu Zakona o svetkovanju vjerskih praznika vjernici pravoslavne vjeroispovjesti imaju pravo na plaćeno odsustvo, radi svetkovanja vjerskog praznika za Veliki petak i Vaskrs i to: petak 3. maj, nedjelja 5. maj i ponedeljak 6. maj.

– Državni organi, organi lokalne samouprave, javne ustanove, javna preduzeća i drugi subjekti koji obavljaju djelatnosti od javnog interesa dužni su da u praznične dane obezbijede vršenje poslova čijim bi prekidom mogle nastupiti štetne posljedice po građane ili državu, navode iz ovog resora.

Nastavite čitanje

Društvo

Ozbiljni problemi na putu L7: Potrebna hitna akcija potrebna za očuvanje turizma

Na lokalnom putu L7 koji povezuje Danilovgrad i Manastir Ostrog (Sekuliće, Vinići, Bare Šumanovići, manastir Ostrog) pojavila se ozbiljna situacija koja zahteva hitnu reakciju nadležnih institucija. Višestruka utonuća kolovoza na različitim pozicijama, uz nedostatak adekvatne signalizacije, predstavljaju ozbiljnu opasnost ne samo za vozače već i za dio turističke privrede Crne Gore.

Ova saobraćajnica je ključna za turističku industriju regiona, s obzirom na to da njome dnevno prolazi veliki broj autobusa sa turistima, a sa početkom ljetnje turističke sezone očekuje se dodatno povećanje frekvencije saobraćaja. Posebno zabrinjava rizična pozicija iznad Bara Šumanovića, poznata kao Podstijena, koja predstavlja izuzetno opasnu tačku za autobuse i veća putnička vozila.

Nedostatak adekvatne sanacije može dovesti do potpunog kolapsa ove važne saobraćajnice tokom 2024. godine, što bi imalo katastrofalne posledice po lokalnu ekonomiju i turističku privredu. Situacija je posebno alarmantna jer je na nekim mjestima asfalt već potonuo za više od 20 centimetara, a rješenja nema ni na vidiku.

Kao hitna mjera, neophodno je da se obezbijede sve rizične pozicije signalizacijom koja će upozoriti vozače na opasnosti na putu. Međutim, to je samo privremeno rješenje. Potrebno je ozbiljno razmotriti ponovno projektovanje ove, 2 kilometara duge dionice, sa fokusom na premještanje puta preko tvrđeg terena koji se nalazi iznad trenutne pozicije.

Nezvanično saznanjemo da je prvobitno rješenje podrazumijevalo trasiranje puta preko tvrđeg terena, ali se od toga odustalo iz nepoznatih razloga, pa se postavlja pitanje odluka koje su dovele do sadašnje krize. Novi pravac puta bi zaobišao veliki broj opasnih krivina i omogućio izgradnju dionice koja bi trajno rešila problem tonjenja kolovoza.

Osim što je ova saobraćajnica vitalna za lokalnu ekonomiju, vodeći do najposjećenijeg mjesta u Crnoj Gori, Manastira Ostrog, ona je takođe ključna za bezbjednost posjetilaca. Stoga, brza i efikasna intervencija je od suštinskog značaja kako bi se osigurao siguran put za sve korisnike ove važne saobraćajnice.

Pored problema sa tonjenjem puta ova saobraćajnica se gotovo i ne održava, pa su tako na velikoj dužini bankine zarasle rastinjem.

Nastavite čitanje

Facebook

Najčitanije