Connect with us

NVO Sektor

Aktivnosti Odreda izviđača Njegoš u 2017. godini

Objavljeno

dana

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Odred izviđača “Njegoš” ostavio je za sobom još jednu uspješnu godinu punu akcija, projekata i zabave. Izviđači su 2017. godinu proveli brinući o okolini i učeći mnoge interesantne i korisne stvari, od sušenja biljki za čaj do pravljenja skloništa u šumi kada imaju samo prirodu i zdrav duh.

 

Organizovano je više akcija čišćenja, među kojima su eko patrole na Ćemovskom polju, Spužu i na Gorici, koju su pored ovoga više od par puta sređivali zajedno sa Udruženjem ljubitelja Gorice i prirode , zatim, sprovedene su jednodnevne i dvodnevne radne akcije u Herceg Novom kada su izviđači  čistili zidine Peraških vrata, a u Tivtu su članovi učestvovali na Danima aktivizma gdje su proz druženje i zabavu naučili ponešto i učinili da obala opet zablista. Mladi su pokazali svoju brigu za prirodu i kada je bilo najteże, pomogavši u gašenju požara na Marezi.

Naravno, nije sve u čišćenju, Odred je sproveo i joś uvijek sprovodi više projekata. Projekat „Scouts Go Green“ je podrazumjevao neke od gore navedenih akcijja ali i rad u Bašta Ekologika, gdje su članovi gajili svoju baštu i pomagali u održavanju imanja, a najuočljivija je osmatračnica koju su sagradili da bi bolje dočarali i naučili neke od osnovnih djelovanja izviđača. Pod istim projektom je organizovan i humanitarni izlet na Vučje, povod je bio sakupljanje novčane pomoći Srđanu i tom prilikom je sakupljeno 225€.

„Izviđaštvo za sve“ je još jedan projekat izviđača, a koji je podržan od strane Crnogorskog Telekoma pozivom Za svako dobro. Projekat je podrazumijevao tri Eko questa, na Gorici, kod Karvera i na Skalinama i tri Eko kampa, Pod Ostrog, u Andrijevici i na Ponte Veslu. Ovom prilikom su spojeni izviđači i mladi iz cijele Crne Gore, koji  su se upoznali i družili na radionicama i akcijama , a o svakom kampu je napravljen i kratak video koji možete pogledati na YOUTUBE kanalu Odreda

NET ACTIVE VIDEO

screenshot_20161204194525

POTRAGA

Među ostalim brojnim aktivnostima koje je Odred organizovao ili na kojima je učestvovao su Titogradsko proljeće, manifestacija za djecu, Festival roditeljstva, izgradnja sunčanih satova u dvorištima škola, obilježavanje Dana celijakije u Podgorici, otvaranje omladinskog centra, radionica Vidljivost omladinakog aktivizma, Unicefov projekat Moje vrijednosti i vrline ( Sebi želim) i predavanja studentima u American Corner-u i na Danima angažovanja mladih.

20934857_1434577539912208_2829007913255761532_o

Rad Odreda možete pratiti i putem android aplikacije ili facebook profila, a izviđači će nastaviti da rade ono što najbolje znaju. ZDRAVO!

Ostavite komentar

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Required fields are marked *

NVO Sektor

NVO “Mak Podgorica”: Koncert podrške autorima, muzičarima i di džejevima iz Crne Gore

Objavljeno

dana

By

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


NVO “MAK Podgorica”, u sklopu akcije i podrške domaćim muzičarima, autorima i di džejevima iz Crne Gore, organizuje koncert u sklopu projekta “Bavaria City Party” koji se uspješno nastavlja.

Ovog puta, kako su saopštili iz ove nevladine organizacije, predstavljaju već iskusne muzičare i autore Dejana Seferovića i Ivanu Popović Martinović, koji će izvoditi i svoje autorske kompozicije i obrade domaćih autora.

Na događaju će biti predstavljeni i Dj Shone iz Podgorice i Dj Tiffany iz Nikšića.

Manifestacija je zakazana za petak, 2.decembra  u  21 čas, a organizuje se u Zeppelin clubu u Podgorici. Ulaz je besplatan.

NASTAVI SA ČITANJEM

NVO Sektor

Anticiganizam, fenomen koji se prepoznaje i u Crnoj Gori

Anticiganizam kao fenomen koji se prepoznaje i u crnogorskoj zajednici bio je u fokusu prvog samita Zapadnog Balkana za borbu protiv rasne diskriminacije u Prištini. Visoki predstavnici zemalja regiona, NVO sektora, istakli su ozbiljnost problema koji vjekovima čeka odgovor na pitanje “ Da li postoji način da Romi napokon pronađu svoj mir na tlu Evrope?”

Objavljeno

dana

By

Izvor RTCG

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Iako je Crna Gora u odnosu na zemlje okruženja učinila mnogo više u poboljšanju položaja Roma, diskriminacija, sistemska nepravda i vrijeđanja imaju kontinuitet što je neprihvatljivo, kaže učesnik samita Elvis Berisa.

Uprkos nacionalnim programima pomoći i zakonu koji je u proceduri, a pozdravljajući napore regiona da se ozbiljnije pozabave pitanjem zajednice na margini našeg društva, obudsman opominje.

Svjesni da je teško očekivati da Romi samostalno izađu iz začaranog kruga svakodnevice u kojem se prepoznaju siromaštvo, nezaposlenost, nizak procenat obrazovanih, Vlada Republike Kosova ukljucila je pripadnike tog naroda u društvene prosece očekujuci bolje rezultate.

Države regiona pa i Crna Gora napravile su prvi korak i priznale da na ovim prostorima postoji anticiganizam, međutim većina mora otvoreno da osudi negativne pojave kojih je po statistici Firen amence, bilo šest u protekle dvije godine .

Dobar zakonodavni okvir u oblasti diskriminacije, postavljeni ciljevi u poboljšanju statusa Roma i Egipćana u našoj zemlji, neće značiti ništa bez podrške većinske zajednice koja nije spremna da osudi diskriminaciju i omalovažavanje, u srcu Evrope.

NASTAVI SA ČITANJEM

Danilovgrad
Магла
06:5516:11 CET
Осећај: 8°C
Ветар: 3km/h NNW
Влажност: 90%
Притисак: 1022.01mbar
УВ индекс: 0
НедПонУто
13/10°C
15/9°C
15/10°C

Facebook

Najčitanije

[wcepe_products recent=true order='desc' number='4' columns='4' hide='rating,onsale' button='Vidi artikal']