Uz podršku Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja mali proizvođači rakija iz Crne Gore boraviće u studijskoj posjeti u Hrvatskoj. Grupa proizvođača, zajedno sa predstavnicima Ministarstva, posjetiće Međunarodnu izložbu rakija u Puli, u okviru koje će se održati i konferencija o rakijama. Manifestacija se održava u periodu od 27. do 30. marta.

Za crnogorske proizvođače koji se bave proizvodnjom malih količina alkoholnih pića na tradicionalan način studijsko putovanje prilika je da se bolje upoznaju sa najnovijim trendovima u proizvodnji rakija i drugih alkoholnih pića, u cilju unapređenja proizvodnje i kvaliteta njihovih proizvoda. Značajna će biti i iskustva kolega iz Hrvatske u proizvodnji, primjeni novih tehnologija i znanja, važećih propisa na nivou EU, kao i inicijativa za promociju ovih proizvoda i povezivanje sa turističkim sektorom, koji predstavlja najbolji način valorizacije kvalitetnih proizvoda, kakve su voćne rakije i druga tradicionalna pića.

Značaj organizovanja Konferencije o rakijama prepoznalo je Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske i Hrvatska gospodarska komora, u saradnji sa Međunarodnom organizacijom za vino i vinovu lozu (OIV), poljoprivrednim i prehrambeno – tehnološkim fakultetima iz Zagreba, Istarskom županijom i Institutom za poljoprivredu i turizam iz Poreča. Konferencija će okupiti renomirane svjetske stručnjake iz oblasti proizvodnje jakih alkoholnih pića. Osim predavanja na brojne teme iz ove oblasti, izložbeni dio manifestacije biće posebna prilika za razmjenu iskustva, edukaciju i povezivanje proizvođača.

Crna Gora je sredinom 2016. godine usaglasila propise sa važećom EU legislativom u pogledu proizvodnje, kategorisanja i označavanja jakih alkoholnih pića. U tom procesu bilo je neophodno izdvojiti i prepoznati male proizvođače koji proizvode alkoholna pića specifičnim i tradicionalnim metodama proizvodnje, naročito voćnih rakija. Takođe, važno je da proizvođači budu u registru kako bi mogli stavljati svoje proizvode na tržište, kao bezbjedne i kvalitetne. Navedenim zakonskim rješenjem definisano je da su mali proizvođači oni koji proizvode do 500 litara jakog alkoholnog pića na godišnjem nivou.

Voćne rakije i ostala jaka alkoholna pića tradicionalno se, već vjekovima, proizvode na našim domaćinstvima. Prepoznata je i potreba da se dalje radi na podizanju kvaliteta proizvoda, što se može postići poštovanjem propisa, uz primjenu standarda, novih tehnologija i znanja, kako bi se približili zahtjevima tržišta, posebno turističkog.

(Portal Analitika)