Naslovna - Novosti - Ekonomija - Danas aukcija državnih zapisa
Danas aukcija državnih zapisa

Danas aukcija državnih zapisa

Kako prenosi Portal Bankar.me, aukcija državnih zapisa sa rokom dospjeća od 182 dana, vrijednih 21,5 miliona eura, četvrta ovogodišnja, biće održana danas, saopšteno je iz Centralne banke (CBCG).

Rok dospjeća zapisa je 182 dana, odnosno 14. januar naredne godine. Na prvoj ovogodišnjoj aukciji prodati su državni zapisi vrijedni 41,5 miliona eura, na drugoj 45,1 milion, a na trećoj 50 miliona eura. Prošle godine održano je osam aukcija sa rokom dospjeća od 182 dana i jedna sa rokom dospjeća od 91 dan.

Državni zapisi su diskontovane kratkoročne hartije od vrijednosti, koje CBCG prodaje u ime Ministarstva finansija, u cilju održavanja tekuće likvidnosti budžeta. Zapisi se prodaju kao diskontovane hartije, metodom aukdije, po cijeni nižoj od nominalne vrijednosti, dok se otplaćuju po nominali na dan dospjeća. Razlika između nominalne vrijednosti i kupovne cijene predstavlja zarađenu kamatu na investiciji. Ministarstvo finansija obavezno je da na dan dospjeća isplati obaveze po emitovanim državnim zapisima.

Iz CBCG je saopšteno da rok za dostavljanje ponuda ističe danas u podne.

Takođe pogledajte

CdM saznaje: Bemax gradi bulevar od Podgorice do Danilovgrada

Kompanija Bemax dostavila je najbolju ponudu za izgradnju bulevara od Podgorice do Danilovgrada i kako …

Otkup jagnjadi i ove godine – dobre vijesti i za proizvođače i za penzionere

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Informaciju o otkupu jagnjadi za 2019. godinu U saradnji …

Оставите одговор

%d bloggers like this: