Connect with us

Hronika

Danilovgrađanin svaljuje krivicu na dječaka

Man hands rolling a joint or cigarette with marihuana

Više državno tužilaštvo u Podgorici predalo je Višem sudu optužnicu protiv Danilovgrađanina D.P. (29) zbog sumnje da je izvršio krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

D.P. je uhapšen 17. aprila ove godine zbog sumnje da je radi prodaje držao marihuanu (konoplju).

Maloljetni I.J. iz Danilovgrada se tereti za isto krivično djelo.

Okrivljeni je, navodno, koristio maloljetno lice I.J., staro 14 godina, da prodaje marihuanu.

Kod maloljetnika je, takođe, pronađena marihuana.

Kako navodi tužilac, okrivljeni D.P. je maloljetnom I.J. dao dva eura za autobusku kartu od Danilovgrada do Podgorice i jednu PVC kesu sa konopljom (marihuanom), neto mase 19,392 grama, kako bi je u naselju Konik prodao nepoznatom licu.

Maloljetni I.J. je, kako piše u optužnici, u unutrašnjem džepu od jakne držao pakovanje marihuane, koje su pronašli službenici Uprave policije – OB Podgorica, preduzimajući mjere i radnje iz svoje nadležnosti.

Kod okrivljenog D.P. policija je u porodičnoj kući pronašla vagu za precizno mjerenje, a jedna vaga je pronađena i u njegovom vozilu i na njoj su, kako je saopšteno, pronađeni tragovi kokaina. Pronađeno je i 1.880 eura za koje se sumnja da su stečeni prodajom droge.

Maloljetni I.J. je u svojoj odbrani naveo da živi sa roditeljima i dva brata kao podstanar, da redovno pohađa školu i da je dobar učenik.

Kazao je da su prije izvjesnog vremena okrivljeni D.P. i izvjesni N.B. u kontinuitetu počeli da ga primoravaju da radi određene poslove i da su mu prijetili da će u protivnom nauditi njemu ili njegovoj braći. Kako tvrdi, prijetnje je dobijao oko godinu dana, a možda i duže, ali nije htio da prihvati sve dok ga nekoliko dana prije hapšenja nije pozvao D.P. i rekao mu da odnese “vutru” do naselja Konik u Podgorici i preda je izvjesnom licu.

Maloljetnik je ispričao da su ga na Starom aerodromu zaustavili policajci u civilu i pitali ga da li kod sebe ima nešto nedozvoljeno, da se on u početku opirao, a na kraju im je predao kesu sa marihuanom, nakon čega je priveden u prostorije CB Podgorica. Istakao je i da se plaši da D.P. i N.B. ne naude njemu ili njegovoj braći.

Optužuje maloljetnika da mu je nudio marihuanu

Okrivljeni D.P. je u svojoj odbrani naveo da ne priznaje izvršenje krivičnog djela koje mu se stavlja na teret. Naveo je da povremeno konzumira kokain i marihuanu i ispričao da su pronađene PVC kese služile za pakovanje hrane. Kako je kazao, vaga za precizno mjerenje koja je pronađena u njegovom vozilu služila mu je da mjeri kokain koji je kupovao za ličnu upotrebu, da ga prodavci ne bi prevarili.

On tvrdi da ga je maloljetni I.J. zvao i tražio da se nađu. Kad su se našli, kako je ispričao, maloljetnik mu je pokazao jednu PVC kesu sa marihuanom i ponudio mu da uzme malo za sebe, a on je uzeo količinu dovoljnu za jedan džoint. Ovaj okrivljeni tvrdi i da je novac koji je pronađen kod njega prilikom pretresa ušteđevina, koju čuva jer je ostao bez posla i da ne potiče od prodaje droge.

(Dan/VOP)

Reklama

Hronika

Zbog vožnje pod dejstvom alkohola 15 dana zatvora

Juče je policija u Danilovgradu, u ulici Bijelog Pavla, kontrolisala vozača M.R. (55).

Kako navode, utvrđeno je da je upravljao vozilom pod dejstvom alkohola u organizmu u koncentraciji od 2,28 g/kg.

„Lišen je slobode i priveden sudiji za prekršaje koji mu je izrekao kaznu zatvora – 15 dana“, naveli su u objavi na društvenoj mreži X.

 

NASTAVI SA ČITANJEM

Hronika

Ukinuta presuda Jovanoviću za ubistvo Zorana Pavićevića

U optužnici se navodi da je Jovanović zadao Pavićeviću najmanje 19 udaraca u predjelu glave. Jovanović izjavio da nije kriv za ubistvo, prenosi portal Vijesti.me

Prema pisanju ovog medija, Apelacioni sud Crne Gore uvažio je žalbu advokata Borisa Adžića i ukinuo prvostepenu presudu kojom je okrivljeni Zlatko M. Jovanović iz Danilovgrada, osuđen u Višem sudu u Podgorici, na 30 godina zatvora zbog krivičnog djela teško ubistvo.

Predmet je vraćem sudu na ponovno suđenje.

“Uvažavaju se žalbe optuženog i njegovog branioca po službenoj dužnosti advokata Borisa Adžića , a povodom tih žalbi i po službenoj dužnosti ukida se presuda Višeg suda u Podgorici i predmet vraća prvostepenom sudu na ponovno suđenje”, navodi se u rješenju.

U obrazloženju se navodi da u samoj presudi počinjene bitne povrede odredaba krivičnog postupka, na koje se dijelom ukazuje izjavljenim žalbama, a koje je dijelom utvrdio i Apelacioni sud.

“Bitne povrede se sastoje u tome da u prvostepenoj presudi nijesu navedeni razlozi o odlučnim činjenicama, razlozi koji su navedeni potpuno su nejasni i u znatnoj mjeri protivrječni i o odlučnim činjenicama postoji protivrječnost između onoga što se navodi u razlozima presude. Osnovano se žalbama optuženog i njegovog branioca ukazuje da nema razloga o odlučnim činjenicama u pogledu iskaza svjedoka K.P., S. M., J. C. i I.M., na kojima prvostepeni sud zasniva svoju odluku, i koji su od bitnog uticaja za utvrđivanje krivice optuženog”, piše u obrazloženju rješenja.

Dalje se navodi da je za postojanje ubistva na svirep način potrebno da se ostvare objektivni i subjektivni elementi.

“Objektivni element ostvaren je nanošenjem teških muka i patnji ubijenom licu, koje bi po rezultatu i trajanju prelazile okvir redovnih patnji kod lišenja života. Subjektivan elemenat se sastoji u takvom ponašanju izvršioca koje u većoj mjeri ukazuje na njegovu neosjetljivost, pokvarenost i želju za uživanjem u nanošenju muka i patnji žrtvi, odnosno da je učinilac bio svjestan da usljed povreda koje nanosi, žrtva trpi bolove i patnju jakog intenziteta, odnosno da je bio svjestan da žrtvu muči u dužem vremenskom intervalu i da ona pati, pa je to htio ili na to pristao. Da bi postojalo krivično djelo teško ubistvo na svirep način, pored objektivnih, potrebno je da se ostvare i subjektivni elmenti, o čemu u prvostepenoj presudi nema razloga, kada je u pitanju ova kvalifikatorna okolnost”, navidi se u obrazloženju rješenja Apelacionog suda. Iznoseći odbranu pred sudom, okrivljeni Jovanović je izjavio da nije kriv za ubistvo Zorana Pavićevića u Danilovgradu u restoranu “Obala”.

“Razumio sam navode optužnice. Nisam kriv. Nije tačno ono što je tužilac pročitao u optužnici da sam iz koristoljublja ubio Pavićevića”, naveo je okrivljeni.

U optužnici se navodi da je okrivljeni Jovanović zadao Pavićeviću najmanje 19 udaraca u predjelu glave. Prema optužnici, on je u noći između 23. i 24. novembra 2020. godine, u vremenu od 20,00 do 06,00 časova u Danilovgradu u restoranu “Obala” na svirep način iz koristoljublja sa umišljajem ubio Pavićevića.

“Svjestan svog djela, a čije izvršenje je htio, na način što je oštećenom zadao tri uboda nožem od kojih jedan u lijevom potključnom predjelu, a dva u unutrašnjoj polovini i na prednjoj strani grudnog koša, i nanio oštećenom posjekotine u predjelu prednje strane grudnog koša, u srednjem i lijevom prsnom predjelu na tri mjesta, te zadao najmanje 19 udaraca u predjelu glave čvrstim, mehaničkim oruđem. Dodaje se i dok se branio od udaraca, zadao mu najmanje dva udarca mehaničkim oruđem, nanijevši mu tako tjelesne povrede zbog kojih je oštećeni trpio bolove i strah jakog intenziteta. Okrivljeni je potom sa šanka objekta oduzeo sav novac koji se tamo nalazio u vlasništvu ugostiteljskog objekta u iznosu od oko 70 eura u metalnim apoenima. Zlatko Jovanović je optužen da je izvršio krivično djelo teško ubistvo iz člana 144 tačka 1 i 4 Кrivičnog zakonika Crne Gore”, navodi se u optužnici, a prenosi portal Vijesti.

NASTAVI SA ČITANJEM

Facebook

Najčitanije