Danilovgradska policija sprovodi svoje mjere? - Volim Danilovgrad
Connect with us

Društvo

Danilovgradska policija sprovodi svoje mjere?

Uredniku Kombinata sa prebivalištem u opštini Danilovgrad danas u 12 časova nije dozvoljeno da automobilom dođe do Glavnog grada. Patrola danilovgradske policije u Spužu zaustavlja automobile iz oba pravca i provjerava potvrde od poslodavaca.

Izvor: Portal Kombinat, Foto Ilustracija

Pratite portal Volim Danilovgrad na Instagramu Klikom ovdje

Nakon odgovora na pitanje kuda ide saobraćajni policajac uredniku Kombinata tražio je potvrdu. Na pitanje „Zar nije samo stanovnicima opštine Podgorica zabranjen izlazak iz opštine, a ne ulazak u opštinu?“ policijski službenik je uz vidnu nesigurnost samo odgovorio „Ne možete bez potvrde. Morate se okrenuti.“

Na zvaničnom sajtu Vlade Crne Gore covidodgovor.me navedene su mjere koje su trenutno na snazi:

Iz ilustracija se vidi da se na opštinu Danilovgrad ne odnosi posebne mjere već samo opšte mjere koje važe na teritoriji države, a po kojima međugradski zaobraćaj nije zabranjen.

Pored ilustracije mjere su detaljno opisane i u pisanoj formi na stranici sajta https://www.covidodgovor.me/me/aktuelne-mjere-kretanje-i-okupljanja

Jasno je navedeno: „Zabranjuje se izlazak građanima sa teritorije Glavnog grada Podgorica, Prijestonice Cetinje i opština Budva, Tivat, Nikšić, Plužine, Herceg Novi i Ulcinj, osim radi:…“, nakon čega slijedi spisak izuzetaka.

Iz svega se zaključuje da nijednom mjerom nije zabranjeno kretanje stanovnicima Danilovgrada u opštinu Podgorica kao i sve druge opštine.

Uprkos tome policija danima stvara na momente i kilometrima dugačke kolone zaustavljajući svako vozilo koje ide iz Danilovgrada ka Podgorici.

Da li je u pitanju šum u komunikaciji „gluvih telefona“ od donosioca mjera pa sve do samih policijskih službenika na terenu, loše predstavljene mjere na sajtu Vlade, ili nešto treće, ostaje pitanje. Stvara se utisak da policajci o mjerama saznaju jednako kao i građani među kojima je jedna od najčešćih tema razgovora postalo tumačenje konfuznih mjera.

Srećom po državni budžet crnogorsko pravosuđe vjekovima kasni za onima poput američkog. Pa tako masovne tužbe građana protiv države zbog štete koju su pretrpjeli, što zbog onih mjera koje su same po sebi suprotne zakonu, a što zbog donošenja i sprovođenja na načine suprotne zakonu ostaju u domenu naučne fantastike.

Društvo

Na Policijskoj akademiji postavljena skulptura “Čvor” akademskog vajara Ištvana Balinda

Foto: Umjetnička kolonija Danilovgrad

Pratite portal Volim Danilovgrad na Instagramu Klikom ovdje

Posredstvom saradnje između dvije institucije kulture i prosvjete, iz Danilovgrada, Umjetničke kolonije i Policijske akademije , u dvorišnom ambijentu Akademije postavljena je skulptura “Čvor”akademskog vajara Ištvana Balinda.

Autor je skulpturu u mermeru “Maljat”, dimenzija 200 x 80x 80cm, realizovao 2009. godine u oviru Internacionalnog simpozijuma skulpture u Umjetničkoj koloniji Danilovgrad. Tokom boravka i umjetničkog rada od mjesec dana u Umjetničkoj kolonoji Balind je ovako opisao svoje utiske: “Prostor gdje radimo je veoma blizu Zete, tako da imamo jedan stari most, planine oko nas i to je jedna krajnje specifična atmosfera za rad. Nijesam još vidio ovako nešto i baš sam bio pozitivno iznenađen u svakom smislu.Idila u sprezi sa gostoljubivim mještanima dovoljna je da natjera i kamen da progovori.”

Smatram da će ovakav vid saradnje još više doprinijeti prezentovanju umjetničkih djela realizovanih u našoj instituciji i produbiti saradnju ove dvije institucije, navela je Vesna Jovović, poslovni direktor JU Umjetnička kolonija Danilovgrad.

“Veoma nas raduje što je skulptura postavljena u dvorištu Policijske akademije. Na ovaj način promovišemo i podržavamo kulturno stvaralaštvo, što je i uloga Akademije kao javne ustanove koja se bavi obrazovanjem” izjavio je v.d. direktora Policijske akademije Svetomir Knežević.

NASTAVI SA ČITANJEM

Društvo

42 godine od najrazornijeg zemljotresa koji je pogodio Crnu Goru

Crna Gora danas obilježava 42. godina od najrazornijeg zemljotresa, koji je na današnji dan 1979. pogodio našu zemlju.

Pratite portal Volim Danilovgrad na Instagramu Klikom ovdje

7 sati, 19 minuta i 50 sekundi, Crnu Goru je pogodio katastrofalan zemljotres, jačine 7,2 stepena Rihterove skale u epicentru.

Potres je izazvao ogromna razaranja na cijelom Crnogorskom primorju, na dužini od preko 100 kilometara.

Epicentar zemljotresa bio je u Jadranskom moru, između Ulcinja i Bara, na udaljenosti od 15 kilometara od obale. U tom zemljotresu stradala je 101 osoba u Crnoj Gori i 35 u Albaniji.

Oko 100 hiljada ljudi ostalo je bez krova nad glavom.

Najviše su stradali gradovi Ulcinj, Bar, Petrovac, Budva, Tivat, Kotor, Risan i Herceg Novi, uništen je veliki broj modernih hotelskih kapaciteta, oštećena 53 zdravstvena objekta, 570 objekata socijalne i dječije zaštite i 240 škola.

Posebno su stradali kulturno-istorijski spomenici, a oštećeno je oko 350 kilometara magistralnih i 200 kilometara regionalnih puteva.

Šteta je procijenjena na više od 4,5 milijarde dolara. Ali zemljotres 1979. će se pamtiti, prema riječima svjedoka, pamtiti po požrtvovanosti i solidarnosti.

NASTAVI SA ČITANJEM

Sponzorisano

Sponzorisano

Seljak.me i VD

Danilovgrad
14°
Углавном облачно
06:0119:25 CEST
Осећај: 14°C
Ветар: 8km/h S
Влажност: 33%
Притисак: 1018.96mbar
УВ индекс: 4
ПетСубНед
18/8°C
14/8°C
14/7°C

Facebook

Instagram

Najčitanije