Građani i aktivisti Koalicije za održivi razvoj (KOR) okupili su se danas u Spužu i ponovo zatražili da se farma svinja firme “Niksen – Čavor” iseli iz tog mjesta na drugu lokaciju.

Mještanin Goran Đuričković najavio je da će krenuti sa tužbama i potpisivanjem peticije, budući da su ih “loši vremenski uslovi spriječili da krenu sa blokadama ulica” i drugim planovima.

“Idemo sa tužbama i potpisima za peticiju koju ćemo predati prvo Opštini Danilovgrad za izmiještanje farme. Ako to ne uspijemo da napravimo tamo do proljeća, računam da nemamo drugog načina za borbu osim blokada i protesta”, kazao je Đuričković.

Goran Đuričković
Obraćanje Đuričkovića(Foto: Jelena Jovanović)

Naglasio je da mještani pokušavaju da se izbore putem zakona i institucija.

“Ići ćemo do premijera Marković sa dopisom da primi grupu građana. A inspektorka Sunčica Boljević zna zašto je prozivamo”, kazao je Đuričković i dodao da inspektorka u više navrata “nije imala odgovora na njihova pitanja”.

Grupa mještana tvrdi da ih ugrožava i konstantno zagađenje vazduha u širem području okoline farme, kao i da farma ne poštuje propisane standarde i nema dozvolu za rad.

Mještani naselja KPD-om, Grbe, Stologlav, Daljam, Klikovače, Podanje, Novo Selo i Spuž naveli su i da još nije došlo do rješenja problema sa otpadnim vodama koje se direktno ispuštaju u rijeku Zetu.

Od firme “Niksen – Čavor” se traži da ne ispušta fekale direktno u rijeku Zetu i vodoizvorište Kraljičino oko.

Mještanisu ranije kazali da vlasnik farme svinja ništa ne čini kako bi popravio takvo stanje, i da se nesnosni, neprijatni mirisi sa farme svinja godinama šire spuškim naseljem.