Connect with us

NVO Sektor

KOD podnio žalbu na rješenje Opštine kojim se odobrava rad mljekare “Šimšić-Montmilk”

Published

on

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Organizacija KOD je podnijela žalbu na rješenje kojim opština odobrava rad mljekare “Šimšić-Montmilk“ iako to preduzeće već godinama ispušta i do 50.000 litara kisjelina i sanitarno-fekalnih voda u rijeku Zetu.

Proizvodnja finalnih proizvoda je uslov razvoja svakog grada, ali na račun jednog proizvoda ne možemo gubiti zdravlje niti resurs i uslov života lokalnog stanovništva.

Mljekara “Šimšić-Montmilk“ i pored ispuštanja neprećišćene vode u rijeku Zetu spaljuje čvrsti otpad na njenoj obali.

Organizacija KOD je do sada pokrenula tri inicijative za inspekcijski nadzor za ovo preduzeće. To je urodilo time da je inspekcija Agenciji za zaštitu životne sredine uputila zahtjev za pokretanje postupka utvrđivanja štete i da je naložila ovom privrednom subjektu da pokrene postupak procjene uticaja na životnu sredinu.

Ovo je bila prilika da Opština Danilovgrad zajedno sa ovim privrednim društvom definiše mjere za dalje spriječavanje zagađenja rijeke Zete. Međutim, Opština Danilovgrad nije to iskoristila i izdala je ekološku saglasnost ovom preduzeću koje je nastavilo da ispušta otpadne vode i spaljuje čvrsti otpad. Organizacija KOD je uputila žalbu Opštini Danilovgrad jer ekološka saglasnost ne definiše rokove u kojima zagađenje treba biti riješeno. Naime, u ekološkoj saglasnosti nije definisan rok kada je preduzeće obavezno da izgradi postrojenje za prečišćavanje voda, rok u kom je je obavezan da obezbjedi uslove za upravljanje otpadom, rok u kom je dužan da izvrši obuku radnika… Što dovodi do toga da se preduzeću dozvoljava da posluje, i to bez mjera zaštite životne sredine, te da istu zagađuje i oštećuje, bez ikakvih zakonskih posljedica i sankcija.

Iako smo bili ohrabljeni što će se napokon primijeniti Zakon o odgovornosti za štetu u životnoj sredini, Agencija ga nije primijenila. Naime, Agencija za zaštitu životne sredine je donijela rješenje kojim se utvrđuje da ne postoji osnov za dalje vođenje postupka a da nije utvrdila postojeću štetu niti neposrednu opasnost od štete koja u budućnosti može nastati usljed obavljanja djelatnosti preduzeća. Iz tog razloga Organizacija KOD je uložila žalbu na to rješenje, ali vjerujemo da će Agencija prepoznati problem i da će primijeniti Zakon u korist mještana i životne sreine.

U sklopu praćenja zagađivanja rijeke Zete, Organizacija KOD je pokrenula dvije inicijative za inspekcijski nadzor i za farmu svinja Niksen-Čavor zbog nepodnošljivih neprijatnih mirisa i nepravilnog odlaganja đubriva i otpadnih voda. Međutim, bez obzira na dobru volju predstavnika tehnologije za spriječavanje neprijatnih mirisa i besplatnu pomoć Organizacije KOD, nije započet proces pravilnog upravljanja đubrivom. Opština Danilovgrad je izašla u susret tako što je organizovala sastanak, ali sve je ostalo na tome. Ponovo su građani Spuža prepušteni sami sebi i zato im vjerovatno slijedi još jedno ljeto kada neće moći da provjetre svoje prostorije zbog nepodnošljivog neprijatnog mirisa koji nastaje razlaganjem svinjskog đubriva i fekalnih voda.

Organizacija KOD će saradnjom sa mještanima daljim pokretanjem inicijativa i drugim pravnim mehanizmima nastaviti svoj rada kako bi rijeka Zeta napokon bila čista.

Bojana Živković – Organizacija KOD

Ostavite komentar

Leave a Reply

NVO Sektor

CDE i Wildlife Montenegro organizuju izložbu “Otvori oči za svijet oko sebe”

Published

on

By

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Crnogorsko društvo ekologa u saradnji sa Wildlife Montenegro organizuju izložbu “Otvori oči za svijet oko sebe” u centralnom holu šoping-mola Delta City, u periodu od 18. do 20. maja. 

 

Tokom izložbe, svi posjetioci biće u prilici da upoznaju različite vrste zmija, guštera, kornjača i slijepih miševa koji žive u Crnoj Gori.

 

“Postavkom na izložbi želimo da približimo prirodu ljudima i ljude prirodi, da ih podstaknemo da razmišljaju o svojoj bližoj okolini i stvorenjima koji u njoj žive. Sva ta raznovrsnost živog svijeta nam pruža hranu, pitku vodu, lijekove kao i mnoge druge koristi. 

 

Uprkos tome, čovjek često nije svijestan svih korsiti koje nam pružaju životinje i njihove uloge u prirodnoj ravnoteži. 

 

Malo je životinja koje ulivaju toliko neopravdanog straha kod ljudi sa naših prostora, kao što je to slučaj sa gmizavcima i slijepim miševima. Razlog tome su mnoge zablude i predrasude o ovim životinjama koje su nastale kao rezultat njihovog slabog poznavanja. Što više budemo upoznavali ove životinje, bolje ćemo razumjeti njihov značaj za čovjeka i prirodu. Što ih bolje budemo upoznavali, manje ćemo ih se bojati. “, saopštili su iz CDE-a.

 

Izložba o značaju i zaštiti vrsta je aktivnost koju NVO Crnogorsko društvo ekologa i Wildlife Montenegro sprovode u okviru projekta ,,Podizanje kapaciteta OCD za aktivno učešće u uspostavljanju ekološke mreže Natura 2000 i njenom upravljanju”. Podržan je od Centra za građansko obrazovanje ( CGO) u okviru programa OCD u Crnoj Gori – od osnovnih usluga do oblikovanja politka – M’Base, koji se finansira iz sredstava Evropske unije.

NASTAVI SA ČITANJEM

NVO Sektor

ISOP i SIOP završili 5 projekata u oblasti rodne i polne ravnopravnosti

Published

on

By

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


U protekloj 2021-oj godini, Institut za socijalnu i obrazovnu politiku je u partnerstvu sa Savjetom za implementaciju omladinske politike sproveo ukupno 5 projekata u oblasti rodne i polne ravnopravnosti u kojima je učešća uzelo više od 70 osoba.

Projekat ,Rodnom ravnopravnošću do jednakosti za djecu’’ je sproveden u periodu od 10.01.2021. do 10.03.2021. I sastojao se od 3 predavanja kojima je prisustvovalo 15 djece uzrasta od 14 do 16 godina I jedne simultane predstave koja je umjetničkim izrazom za cilj imala da ukaže na važnost rodne ravnopravnosti za ukupnu rodnu I polnu jednakost u društvu.Aktivnosti su posebno prilagođene uzrastu ciljne grupe I većinom su se sprovodile kroz animacije I animirane slajdove radi lakšeg I praktičnijeg učenja I usvajanja znanja I relevantnih pojmova.

Projekat ,,Rodnom ravnopravnošću do jednakosti za mlade’’ je sproveden u period od 15.03.2021. do 15.06.2021. I sastojao se od tri seminara kojima je prisustvovalo 18 mladih od 16 do 22 godine I 3 predavanja kojima je prisustvovalo 17 mladih od 16 do 30 godina. Tokom seminara I predavanja su obrađene teme rodne I polne ravnopravnosti, nacionalnog I međunarodnog zakonodavstva koje definiše rod I pol dok je poseban focus stavljen na važnost rodnog I polnog identiteta.

Projekat ,,IT osposobljavanjem do zaposlenja’’ je sproveen u periodu od 01.06.2021. do 01.09.2021. u kojem je učestvovalo 5 žena iz ruralnih područja Nikšića, u dobi od 40 do 50 godina koje su se stručno osposobljavale za praktičan rad na računaru I programima Word, Excel, PowerPoint, Publisher, Access I osnovnim knjigovodstveno-računovodstvenim radnjama. Projektne aktivnosti su dovele do zaposlenja svih 5 korisnica projekta.

Projekat ,,Ekonomska edukacija za žene iz Nikšića, Šavnika I Plužina’’

je sproveden u period od 15.07.2021. do 15.09.2021. I sastojao se od seta od 12 predavanja u okviru kojih je 7 žena u dobi od 20 do 30 godina iz ruralnih predjela Nikšića,Šavnika I Plužina steklo osnovno znanje iz oblasti ekonomije, knjigovodstva I računovodstva kao I start-up preduzetništva u cilju kasnijeg lakšeg zaposlenja. Rezultat projekta je da je 5 od 7 žena u roku od dva mjeseca od završetka projekta pronašlo zaposlenje u skladu sa oblašću u kojoj je projekat sproveden.

Projekat ,,Rodna ravnopravnost – ključ za demokratsko društvo’’ je sproveden u periodu od 01.06.2021. do 10.12.2021. I sastojao se od 4 dvodnevna seminara na kojima je učestvovalo ukupno 27 osoba I 3 predavanja kojima je prisustvovalo 14 osoba.Projektne aktivnosti su za cilj imale edukaciju ciljnih grupa o važnosti rodne I polne ravnopravnosti za ukupnu demokratizaciju društva a tokom seminara I predavanja se fokus najviše stavio na pravne tekovine EU u koje definišu rodnu I polnu ravnopravnost.

NASTAVI SA ČITANJEM

Najčitanije