Connect with us

NVO Sektor

ISOP i SIOP završili 5 projekata u oblasti prevencije HIV-a i zloupotrebe droga

Published

on

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Institut za socijalnu i obrazovnu politiku je u partnerstvu sa Savjetom za implementaciju omladinske politike u protekloj godini uspješno realizovao ukupno 5 projekata u prioritetnoj oblasti prevencije zaraze HIV/AIDS-om i prevencije zloupotrebe droga i drugih psihoaktivnih supstanci.

,,Vodeći se smjernicama iz strateških dokumenata – sektorskim analizama nadležnog Ministarstva i važećim Strategijama, u cilju doprinosa realizaciji strateški određenih ciljeva sproveli smo projektne aktivnosti koje su, po našem mišljenju, umnogome doprinijele realizaciji ciljeva definisanih strateškim dokumentima u oblasti prevencije zaraze HIV/AIDS-om i prevencije zloupotrebe droga i drugih psihoaktivnih supstanci.

Projekat ,, Prevencija zloupotrebe narkotika I prevenciji polno prenosivih bolesti kod srednjoškolaca” je sproveden u periodu od 19.01.2021. do 13.04.2021. i za ciljeve je imao doprinos prevenciji zloupotrebe narkotika kod populacije srednjoškolaca, doprinos prevenciji polno prenosivih bolesti kod populacije srednjoškolaca, povećanje znanja srednjoškolaca o štetnosti korištenja narkotika i povećanje znanja srednjoškolaca o načinima prevencije zaraze polno prenosivim bolestima dok su ostvareni rezultati bili održana dva edukativna seminara kojima je prisustvovalo 16 srednjoškolaca/ki koji su usvojili 70% znanja sa seminara i sprovedena dvomjesečna terenska informativno/edukativna kampanja tokom koje je podijeljeno 500 informativnih materijala.

Projekat ,,Prevencija zloupotrebe narkotika I prevenciji polno prenosivih bolesti kod mladih” je sproveden u periodu od 15.04.2021. do 15.07.2021. i za ciljeve je imao doprinos prevenciji zloupotrebe narkotika kod mladih, doprinos prevenciji polno prenosivih bolesti kod mladih, povećanje znanja mladih o štetnosti korištenja narkotika i povećanje znanja mladih o načinima prevencije zaraze polno prenosivim bolestima dok su ostvareni rezultati bili održana dva edukativna seminara kojima je prisustvovalo 16 srednjoškolaca/ki koji su usvojili 70% znanja sa seminara i sprovedena dvomjesečna terenska informativno/edukativna kampanja tokom koje je podijeljeno 1000 informativnih materijala.

Projekat ,,Edukacijom do prevencije zloupotrebe psihoaktivnih supstanci I prevencije zaraze HIV/AIDS-om za korisnike/ce ustanova kolektivnog smještaja socijalne I dječje zaštite” je sproveden u periodu od 10.06.2021. do 10.08.2021. i za ciljeve je imao doprinos prevenciji zloupotrebe narkotika kod korisnika/ca ustanova kolektivnog smještaja socijalne I dječje zaštite, doprinos prevenciji polno prenosivih bolesti kod korisnika/ca ustanova kolektivnog smještaja socijalne I dječje zaštite, povećanje znanja korisnika/ca ustanova kolektivnog smještaja socijalne I dječje zaštite o štetnosti korištenja narkotika i povećanje znanja korisnika/ca ustanova kolektivnog smještaja socijalne I dječje zaštite o načinima prevencije zaraze polno prenosivim bolestima dok je ostvareni rezultat bio održana tri seminara kojima je prisustvovalo 19 korisnika/ca ustanova kolektivnog smještaja socijalne I dječje zaštite o štetnosti korištenja narkotika I o načinima prevencije zaraze polno prenosivim bolestima koji su usvojili 70% znanja sa seminara.

Projekat ,,Prevencija zloupotrebe narkotika I prevencija zaraze HIV/AIDS-om među populacijom pomoraca” je sproveden u periodu od 01.06.2021. do 30.08.2021. i za ciljeve je imao doprinos prevenciji zloupotrebe narkotika među pomorcima, doprinos prevenciji polno prenosivih bolesti među pomorcima, povećanje znanja pomoraca o štetnosti korištenja narkotika i povećanje znanja pomoraca o načinima prevencije zaraze polno prenosivim bolestima dok su ostvareni rezultati bili održan trodnevni kamp kojem je prisustvovalo 12 pomoraca koji su usvojili 70% znanja tokom trajanja kampa i održana dva jednodnevna predavanja za polaznike/ce srednje pomorske škole kojima je prisustvovalo ukupno 23 polaznika/ce koji su usvojili 70% znanja sa predavanja.

Projekat ,,Edukativne radionice prevencije zloupotrebe narkotika I prevencija zaraze HIV/AIDS-om  za predstavnike/ce NVO” je sproveden u periodu od 10.09.2021. do 10.12.2021. i za cilj je imao povećanje znanja I kompetencija predstavnika/ca NVO u oblasti prevencije zloupotrebe narkotika I prevencije zaraze HIV/AIDS-a za bavljenje terenskim kampanjama a ostvareni rezultat je bio održanih 5 edukativnih radionica kojima je prisustvovalo 27 predstavnika/ca NVO koji su usvojili 70% znanja sa radionica.

Fokusirali smo se na objedinjene projektne aktivnosti u oblasti prevencije zaraze HIV/AIDS-om i prevencije zloupotrebe droga i drugih psihoaktivnih supstanci kako bismo na taj način dodatno projektnim aktivnostima doprinijeli poboljšanju i unapređenju prevencije u ove dvije oblasti koje su nerijetko vrlo povezane i definisane kao oblasti u kojima treba uložiti dodatne međusektorske napore.”, zaključili su iz ISOP-a.

Ostavite komentar

Leave a Reply

NVO Sektor

CDE i Wildlife Montenegro organizuju izložbu “Otvori oči za svijet oko sebe”

Published

on

By

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Crnogorsko društvo ekologa u saradnji sa Wildlife Montenegro organizuju izložbu “Otvori oči za svijet oko sebe” u centralnom holu šoping-mola Delta City, u periodu od 18. do 20. maja. 

 

Tokom izložbe, svi posjetioci biće u prilici da upoznaju različite vrste zmija, guštera, kornjača i slijepih miševa koji žive u Crnoj Gori.

 

“Postavkom na izložbi želimo da približimo prirodu ljudima i ljude prirodi, da ih podstaknemo da razmišljaju o svojoj bližoj okolini i stvorenjima koji u njoj žive. Sva ta raznovrsnost živog svijeta nam pruža hranu, pitku vodu, lijekove kao i mnoge druge koristi. 

 

Uprkos tome, čovjek često nije svijestan svih korsiti koje nam pružaju životinje i njihove uloge u prirodnoj ravnoteži. 

 

Malo je životinja koje ulivaju toliko neopravdanog straha kod ljudi sa naših prostora, kao što je to slučaj sa gmizavcima i slijepim miševima. Razlog tome su mnoge zablude i predrasude o ovim životinjama koje su nastale kao rezultat njihovog slabog poznavanja. Što više budemo upoznavali ove životinje, bolje ćemo razumjeti njihov značaj za čovjeka i prirodu. Što ih bolje budemo upoznavali, manje ćemo ih se bojati. “, saopštili su iz CDE-a.

 

Izložba o značaju i zaštiti vrsta je aktivnost koju NVO Crnogorsko društvo ekologa i Wildlife Montenegro sprovode u okviru projekta ,,Podizanje kapaciteta OCD za aktivno učešće u uspostavljanju ekološke mreže Natura 2000 i njenom upravljanju”. Podržan je od Centra za građansko obrazovanje ( CGO) u okviru programa OCD u Crnoj Gori – od osnovnih usluga do oblikovanja politka – M’Base, koji se finansira iz sredstava Evropske unije.

NASTAVI SA ČITANJEM

NVO Sektor

ISOP i SIOP završili 5 projekata u oblasti rodne i polne ravnopravnosti

Published

on

By

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


U protekloj 2021-oj godini, Institut za socijalnu i obrazovnu politiku je u partnerstvu sa Savjetom za implementaciju omladinske politike sproveo ukupno 5 projekata u oblasti rodne i polne ravnopravnosti u kojima je učešća uzelo više od 70 osoba.

Projekat ,Rodnom ravnopravnošću do jednakosti za djecu’’ je sproveden u periodu od 10.01.2021. do 10.03.2021. I sastojao se od 3 predavanja kojima je prisustvovalo 15 djece uzrasta od 14 do 16 godina I jedne simultane predstave koja je umjetničkim izrazom za cilj imala da ukaže na važnost rodne ravnopravnosti za ukupnu rodnu I polnu jednakost u društvu.Aktivnosti su posebno prilagođene uzrastu ciljne grupe I većinom su se sprovodile kroz animacije I animirane slajdove radi lakšeg I praktičnijeg učenja I usvajanja znanja I relevantnih pojmova.

Projekat ,,Rodnom ravnopravnošću do jednakosti za mlade’’ je sproveden u period od 15.03.2021. do 15.06.2021. I sastojao se od tri seminara kojima je prisustvovalo 18 mladih od 16 do 22 godine I 3 predavanja kojima je prisustvovalo 17 mladih od 16 do 30 godina. Tokom seminara I predavanja su obrađene teme rodne I polne ravnopravnosti, nacionalnog I međunarodnog zakonodavstva koje definiše rod I pol dok je poseban focus stavljen na važnost rodnog I polnog identiteta.

Projekat ,,IT osposobljavanjem do zaposlenja’’ je sproveen u periodu od 01.06.2021. do 01.09.2021. u kojem je učestvovalo 5 žena iz ruralnih područja Nikšića, u dobi od 40 do 50 godina koje su se stručno osposobljavale za praktičan rad na računaru I programima Word, Excel, PowerPoint, Publisher, Access I osnovnim knjigovodstveno-računovodstvenim radnjama. Projektne aktivnosti su dovele do zaposlenja svih 5 korisnica projekta.

Projekat ,,Ekonomska edukacija za žene iz Nikšića, Šavnika I Plužina’’

je sproveden u period od 15.07.2021. do 15.09.2021. I sastojao se od seta od 12 predavanja u okviru kojih je 7 žena u dobi od 20 do 30 godina iz ruralnih predjela Nikšića,Šavnika I Plužina steklo osnovno znanje iz oblasti ekonomije, knjigovodstva I računovodstva kao I start-up preduzetništva u cilju kasnijeg lakšeg zaposlenja. Rezultat projekta je da je 5 od 7 žena u roku od dva mjeseca od završetka projekta pronašlo zaposlenje u skladu sa oblašću u kojoj je projekat sproveden.

Projekat ,,Rodna ravnopravnost – ključ za demokratsko društvo’’ je sproveden u periodu od 01.06.2021. do 10.12.2021. I sastojao se od 4 dvodnevna seminara na kojima je učestvovalo ukupno 27 osoba I 3 predavanja kojima je prisustvovalo 14 osoba.Projektne aktivnosti su za cilj imale edukaciju ciljnih grupa o važnosti rodne I polne ravnopravnosti za ukupnu demokratizaciju društva a tokom seminara I predavanja se fokus najviše stavio na pravne tekovine EU u koje definišu rodnu I polnu ravnopravnost.

NASTAVI SA ČITANJEM

Najčitanije