Connect with us

NVO Sektor

ISOP i SIOP sproveli 5 projekata u oblasti zaštite prava RE populacije

Published

on

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


NVO Institut za socijalnu i obrazovnu politiku je u partnerstvu sa NVO Savjet za implementaciju omladinske politike u prethodnoj godini sproveo 5 projekata u oblasti zaštite i unapređenja prava RE populacije u Crnoj Gori.

,,Projektnim aktivnostima smo uspjeli da obuhvatimo preko 70 osoba iz RE populacije i oko 500 pripadnika/ca većinske populacije u prethodnoj 2021-oj godini i to smatramo posebnim uspjehom uzevši u obzir činjenicu da je i dalje pandemija virusa COVID-19 bila aktuelna i da su mjere koje su bile na snazi umnogome otežale rad u svim oblastima.
Projekat ,,RE su dio crnogorskog društva” je trajao 8 mjeseci, od 10.02.2021. do 10.10.2021. u okviru kojeg smo uspješno održali tri edukativne radionice u kojima je učestvovalo ukupno 17 pripadnika/ca RE populacije, dva dvodnevna i jedan trodnevni seminar u kojima je učestvovalo 32 osobe iz većinske populacije kao i terenska kampanja dijeljenja 700 informativnih flajera što je sve za za cilj imalo edukaciju pripadnika/ca RE populacije o njihovim pravima i senzibilizaciju većinske populacije prema RE populaciji.
Projekat ,,Stručnim osposobljavanjem do integracije” je trajao 6 mjeseci, od 01.02.2021. do 01.08.2021. i obuhvatio je tri dvomjesečne stručne edukacije za 5 pripadnica RE populacije tokom kojih su one obučene za rad na mašinama za šivenje, štrikanje, zlatovez i izradu odjevnih predmeta u prvoj dvomjesečnoj radionici, u drugoj su osposobljene za rad na računaru, korištenje društvenih mreža i web-alata u cilju plasmana svojih proizvoda dok su u trećoj dvomjesečnoj radionici osposobljene za formiranje i vođenje samostalne trgovinske radnje i mogućnostima aplikacije kod donatora u cilju unapređenja svoje radinosti.
Projekat ,,Ugovoreni brak nije tradicija već krivično djelo” je trajao
10 mjeseci tokom 2021-e godine, od 07.01.2021. do 07.10.2021. i obuhvatio je terenske kampanje i posjete romskim i egipćanskim naseljima u Podgorici, Baru i Beranama u cilju edukacije RE populacije o postojanju krivičnog djela sklapanja ugovorenog braka, tretiranja ugovorenog braka kao vida trgovine ljudima i podjela informativnih flajera sa važnim brojevima telefona Skloništa za žrtve trgovine ljudima, SOS telefona za žrtve trgovine ljudima i Uprave policije.
Projekat ,,(R E)lementarno obrazovanje” je trajao 4 mjeseca u periodu ljetnjih mjeseci od 01.06.2021. do 01.09.2021. sastojao se od radionica opismenjavanja, učenja osnovnih matematičkih radnji i elementarnog upoznavanja sa pravima iz oblasti zdravstva, obrazovanja i socijalne zaštite koje su održavane tri puta nedeljno i koje je pohađalo ukupno 7 pripadnika/ca RE populacije.
Projekat ,, Podrška žrtvama trgovine ljudima RE populacije u Skloništu za žrtve trgovine ljudima” je trajao 9 mjeseci od 01.03.2021. do 01.12.2021. i obuhvatio je ukupno 26 pripadnika/ca RE populacije koji su boravili u ISOP Skloništu za žrtve trgovine ljudima i sastojao se od seta aktivnosti u cilju podrške korisnicima Skloništa koji su RE populacije. Radionice opismenjavanja, socijalne radionice, radno-okupacione radionice i 4 izleta su aktivnosti koje su bile srž ovog projekta.
Institut za socijalnu i obrazovnu politiku je sa Savjetom za implementaciju omladinske politike sumirao rezultate ovih 5 projekata sprovedenih tokom 2021-e godine i zaključili smo da su doveli do željenih rezultata, doprinijeli unapređenju prava i povećanju socio-ekonomskog stanja ciljne grupe RE populacije”, saopštio je Mitar Radonjić iz Instituta za socijalnu i obrazovnu politiku.

Ostavite komentar

Leave a Reply

NVO Sektor

CDE i Wildlife Montenegro organizuju izložbu “Otvori oči za svijet oko sebe”

Published

on

By

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Crnogorsko društvo ekologa u saradnji sa Wildlife Montenegro organizuju izložbu “Otvori oči za svijet oko sebe” u centralnom holu šoping-mola Delta City, u periodu od 18. do 20. maja. 

 

Tokom izložbe, svi posjetioci biće u prilici da upoznaju različite vrste zmija, guštera, kornjača i slijepih miševa koji žive u Crnoj Gori.

 

“Postavkom na izložbi želimo da približimo prirodu ljudima i ljude prirodi, da ih podstaknemo da razmišljaju o svojoj bližoj okolini i stvorenjima koji u njoj žive. Sva ta raznovrsnost živog svijeta nam pruža hranu, pitku vodu, lijekove kao i mnoge druge koristi. 

 

Uprkos tome, čovjek često nije svijestan svih korsiti koje nam pružaju životinje i njihove uloge u prirodnoj ravnoteži. 

 

Malo je životinja koje ulivaju toliko neopravdanog straha kod ljudi sa naših prostora, kao što je to slučaj sa gmizavcima i slijepim miševima. Razlog tome su mnoge zablude i predrasude o ovim životinjama koje su nastale kao rezultat njihovog slabog poznavanja. Što više budemo upoznavali ove životinje, bolje ćemo razumjeti njihov značaj za čovjeka i prirodu. Što ih bolje budemo upoznavali, manje ćemo ih se bojati. “, saopštili su iz CDE-a.

 

Izložba o značaju i zaštiti vrsta je aktivnost koju NVO Crnogorsko društvo ekologa i Wildlife Montenegro sprovode u okviru projekta ,,Podizanje kapaciteta OCD za aktivno učešće u uspostavljanju ekološke mreže Natura 2000 i njenom upravljanju”. Podržan je od Centra za građansko obrazovanje ( CGO) u okviru programa OCD u Crnoj Gori – od osnovnih usluga do oblikovanja politka – M’Base, koji se finansira iz sredstava Evropske unije.

NASTAVI SA ČITANJEM

NVO Sektor

ISOP i SIOP završili 5 projekata u oblasti rodne i polne ravnopravnosti

Published

on

By

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


U protekloj 2021-oj godini, Institut za socijalnu i obrazovnu politiku je u partnerstvu sa Savjetom za implementaciju omladinske politike sproveo ukupno 5 projekata u oblasti rodne i polne ravnopravnosti u kojima je učešća uzelo više od 70 osoba.

Projekat ,Rodnom ravnopravnošću do jednakosti za djecu’’ je sproveden u periodu od 10.01.2021. do 10.03.2021. I sastojao se od 3 predavanja kojima je prisustvovalo 15 djece uzrasta od 14 do 16 godina I jedne simultane predstave koja je umjetničkim izrazom za cilj imala da ukaže na važnost rodne ravnopravnosti za ukupnu rodnu I polnu jednakost u društvu.Aktivnosti su posebno prilagođene uzrastu ciljne grupe I većinom su se sprovodile kroz animacije I animirane slajdove radi lakšeg I praktičnijeg učenja I usvajanja znanja I relevantnih pojmova.

Projekat ,,Rodnom ravnopravnošću do jednakosti za mlade’’ je sproveden u period od 15.03.2021. do 15.06.2021. I sastojao se od tri seminara kojima je prisustvovalo 18 mladih od 16 do 22 godine I 3 predavanja kojima je prisustvovalo 17 mladih od 16 do 30 godina. Tokom seminara I predavanja su obrađene teme rodne I polne ravnopravnosti, nacionalnog I međunarodnog zakonodavstva koje definiše rod I pol dok je poseban focus stavljen na važnost rodnog I polnog identiteta.

Projekat ,,IT osposobljavanjem do zaposlenja’’ je sproveen u periodu od 01.06.2021. do 01.09.2021. u kojem je učestvovalo 5 žena iz ruralnih područja Nikšića, u dobi od 40 do 50 godina koje su se stručno osposobljavale za praktičan rad na računaru I programima Word, Excel, PowerPoint, Publisher, Access I osnovnim knjigovodstveno-računovodstvenim radnjama. Projektne aktivnosti su dovele do zaposlenja svih 5 korisnica projekta.

Projekat ,,Ekonomska edukacija za žene iz Nikšića, Šavnika I Plužina’’

je sproveden u period od 15.07.2021. do 15.09.2021. I sastojao se od seta od 12 predavanja u okviru kojih je 7 žena u dobi od 20 do 30 godina iz ruralnih predjela Nikšića,Šavnika I Plužina steklo osnovno znanje iz oblasti ekonomije, knjigovodstva I računovodstva kao I start-up preduzetništva u cilju kasnijeg lakšeg zaposlenja. Rezultat projekta je da je 5 od 7 žena u roku od dva mjeseca od završetka projekta pronašlo zaposlenje u skladu sa oblašću u kojoj je projekat sproveden.

Projekat ,,Rodna ravnopravnost – ključ za demokratsko društvo’’ je sproveden u periodu od 01.06.2021. do 10.12.2021. I sastojao se od 4 dvodnevna seminara na kojima je učestvovalo ukupno 27 osoba I 3 predavanja kojima je prisustvovalo 14 osoba.Projektne aktivnosti su za cilj imale edukaciju ciljnih grupa o važnosti rodne I polne ravnopravnosti za ukupnu demokratizaciju društva a tokom seminara I predavanja se fokus najviše stavio na pravne tekovine EU u koje definišu rodnu I polnu ravnopravnost.

NASTAVI SA ČITANJEM

Najčitanije