Connect with us

NVO Sektor

KompostirajDG zajednica rasteretila deponiju za preko 1500 kilograma organskog otpada

Objavljeno

on

Dva mjeseca je od početka projekta KompostirajDG, koji implementira organizacija KOD u partnerstvu sa Efektivnim mikroorganizmima Crna Gora i portalom Volim Danilovgrad, i već se pokazuju znakovi održive transformacije u lokalnoj zajednici. Četrdeset domaćinstava u Danilovgradu prihvatilo je poziv da se pridruže, slobodno možemo reći, revolucionarnom projektu, odvajajući kuhinjske ostatke i koristeći bokashi metodologiju za kompostiranje, čime će značajno doprineti zdravlju tla i očuvanju životne sredine. Do sada su uspjeli sakupiti preko 1500 kilograma organskog otpada koji pri miješanju sa zemljom stvara preko 4500kg korisne materije.

Zašto je ovaj projekat toliko važan?

Oplemenjivanje zemljišta je ključno za održavanje plodnosti tla i obezbeđivanje zdravog rasta biljaka. Kroz proces kompostiranja, kuhinjski otpad se pretvara u bogat, organski materijal koji je pun hranljivih sastojaka i korisnih mikroorganizama. Kompost obogaćuje zemljište, poboljšava njegovu strukturu i pomaže biljkama da bolje apsorbuju hranljive materije. Takođe, korisni mikroorganizmi u kompostu pružaju prirodnu zaštitu od štetočina i bolesti biljaka, smanjujući potrebu za hemijskim sredstvima zaštite.

Ovaj inovativni pristup kompostiranju nije samo ekološki prihvatljiv, već i ekonomičan. Umjesto da se otpad odnosi na deponije ili spaljuje, što može prouzrokovati zagađenje životne sredine, on se koristi kao resurs za poboljšanje kvaliteta zemljišta. Ovaj ciklus recikliranja organskog materijala ne samo da smanjuje količinu otpada koja završava na deponijama, već i smanjuje emisiju štetnih gasova koji doprinose globalnom zagrijavanju.

Korišćenje tečnog bokashi čaja, za nalivanje, a koji nastaje kao jedan od proizvoda procesa kompostiranja čini biljke otpornijima

Sada, nakon što su domaćinstva u Danilovgradu uspješno implementirala bokashi metodologiju u svoje domove, sledeći korak je uživanje u benefitima primjene ovog dragocjenog komposta u baštama. Kroz ovaj proces, lokalna zajednica će imati priliku da direktno iskusi benefite oplemenjivanja zemljišta, jer će biljke brže rasti, biti otpornije na bolesti i pružiti bogatije i zdravije plodove.

KompostirajDG nije samo projekat, već i pokazatelj kako lokalna inicijativa može imati globalni uticaj. Kroz angažovanje građana i saradnju sa lokalnim organizacijama, Danilovgrad postaje primjer održive prakse koja može biti inspiracija širom Crne Gore. Ovaj projekat ne samo što donosi konkretnu korist za zajednicu Danilovgrada, već istovremeno gradi put ka održivoj budućnosti koja počinje sa jednim jedinim korakom – kompostiranjem.

Korišćenje komposta u baštama, uskoro i vidljivi benefiti

NVO Sektor

Zeleni ambasadori organizuju akciju sadnje u Danilovgradu

Objavljeno

on

By

NVO Gnijezdo sa zadovoljstvom najavljuje predstojeću akciju Zelenih ambasadora, koja će se održati u utorak, 18. juna u 11 časova, u dvorištu JU OŠ “Vuko Jovović” u Danilovgradu.

Ova inicijativa uključuje sadnju drveća i uređenje školskog dvorišta, sa ciljem očuvanja životne sredine i podizanja ekološke svijesti među mladima. Zeleni ambasadori, mladi ekološki aktivisti, predano rade na promociji ekoloških vrijednosti u svojoj zajednici, a ova akcija predstavlja korak ka zelenijoj i održivijoj budućnosti, stoji u najav ove nevladine organizacije

„Pozivamo sve građane i građanke, organizacije civilnog društva i mlade ljude da se pridruže ovoj akciji i podrže napore Zelenih ambasadora. Ova inicijativa nije samo prilika za zajednički rad na očuvanju prirode, već i za edukaciju i osnaživanje mladih ljudi da preuzmu aktivnu ulogu u zaštiti životne sredine,“  istakli  su iz NVO Gnijezdo.

Akciji će se pridružiti i predstavnici Komunalnog preduzeća Danilovgrad, koje pruža tehničku podršku, čime dodatno potvrđuju važnost zajedničkog delovanja u cilju stvaranja zelenijeg okruženja.

Svi koji su zainteresovani da se podrže ovakve aktivnosti ili imaju neka pitanja mogu pisati na  društvenim mrežama NVO Gnijezdo ili putem mejla [email protected]

Nastavite čitanje

NVO Sektor

KompostirajDG: Danilovgrad pokazao put ka održivom odlaganju otpada

Projekat KompostirajDG, čiji je glavni cilj promovisanje održivog odlaganja otpada, uspješno je završen, ostavljajući trajni pečat u lokalnoj zajednici i postavljajući primjer koji bi mogao nadahnuti druge gradove širom Crne Gore. Marija Iković, koordinatorka projekta, ističe da je inicijativa privukla pažnju ne samo stanovnika Danilovgrada već i šire javnosti, te da je postala prepoznatljiva i na nacionalnom nivou.

Objavljeno

on

By

“KompostirajDG nije bio samo projekat, već pokret koji je aktivno uključivao građane, škole i preduzetnike u procese smanjenja organskog otpada ali i edukaciju o značaju reciklaže organskog otpada”, istakla je Iković.

Jedan od elemenata projekta bila je edukacija, posebno mladih. Kroz organizaciju radionica u Osnovnoj školi “Vuko Jovović” i Gimnaziji “Petar I Petrović Njegoš”, te podršku lokalne zajednice, učenici su upoznati s procesom kompostiranja i važnošću reciklaže, pružajući im alate i znanja za buduće aktivno učešće u očuvanju životne sredine.

“Od najmlađih kreće talas ekoloških vrijednosti i pozitivnih promjena u društvu”, naglašava Iković. “Zbog toga je važno da se edukacija počne od najranijih uzrasta, jer na taj način oblikujemo buduće generacije svjesnih građana i lidera koji će se brinuti o okolini u kojoj žive.”

Jedan od najistaknutijih rezultata projekta jeste inicijativa započeta u Osnovnoj školi “Vuko Jovović”, gdje će proces kompostiranja postati redovna praksa, zahvaljujući podršci direktorice Mirjane Keković i organizacije KOD.

“Kompostiranje će postati sastavni dio života Danilovgrađana”, optimistično predviđa Iković. “Ovaj projekat nije samo pokazao kako se može efikasno upravljati organskim otpadom, već je i inspiracija za buduće planove razvoja grada i šire zajednice.”

“Glavni cilj nam je bio temu održivog odlaganja otpada staviti u fokus, a sve kroz konkretne aktivnosti smanjenja komunalnog otpada pojedinačnih domaćinstava i edukaciju učenika, građana i privrednih društva o značaju i benefitima reciklaže organskog otpada i u krajnjem razviti ekološku svijest kod šire javnosti o potrebi reciklaže.

Kroz projekat KompostirajDG uspjeli smo da podijelimo 40 kompleta za kompostiranje građanima opštine Danilovgrad i predstavimo novu, efikasniju metodu kompostiranja uz primjenu efektivnih mikroorganizama japanske EM tehnologije, održimo dvije radionice o procesu kompostiranja učenicima Osnovne škole Vuko Jovovic i Gimnazije Petar I Petrović Njegoš.

Pored toga, realizovali smo i radionice za preduzetnike a jedan od rezultata je taj što će privredno društvo NEMESIS grupe, proces kompostiranja uvrsisti u svoje poslovanje i sav organski otpad koji proizvedu, reciklirati.

Kompostiraj.DG zajednica je u toku predhodnih mjeseci sakupila više od 200 kanti organskog otpada iz domaćinstva, odnosno preko 2 i po hiljade kilograma otpada, koji je pomiješan sa zemljom dao preko 7 hiljada kilograma hranjivog đubriva.”, istakla je Iković.

Nastavite čitanje

Facebook

Najčitanije