Connect with us

Kuliranje

XI Dani fotografije: “Analog is back!”

Published

on

Za vikend 12.i 13. oktobra od 11 d0 19h u The Capital Plazi u okviru XI Dana fotografije: “Analog is back”

“Pozivamo sve koje interesuju alternativni procesi u fotografiji (kolodijum i cijanotipija), razvijanje filmova i crno bijelih fotografija da se prijave za radionice na mail: [email protected].

Oni koji budu željeli moći će da dobiju fotografiju napravljenu na filmu, ručno razvijenu, koju ćemo napraviti u studiju koji će biti postavljen u atrijumu The Capital Plaze.

Imaćete priliku i da se upoznate sa analognim fotoaparatima, da vidite šta je sve potrebno za laboratoriju za razvijanje filmova i fotografija a i da dobijete savjet kako sve to da nabavite i aktivirate u prostoru koji imate na raspolaganju.

Zahvaljujući The Capital Plazi, koja pomaže da realizujemo ovu aktivnost, laboratorija će moći da primi između 20 i 30 zainteresovanih.

Prijavite se na vrijeme!

,,ANALOG IS BACK” je dio 11. Dana fotografije, i ovaj projekat ćemo razvijati u narednom periodu.

Dobro došli!” – stoji u pozivu.

Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Kuliranje

Kako idealno osušiti meso Savjeti

Published

on

By

Neko više voli da ga presuši, neko, pak, voli da ga ostavi živo, a neko ima poseban način na koji loži vatru prilikom sušenja mesa. Bilo kako bilo, svaki pravi domaćin ima dobar i provjeren način kako pravi ovaj preukusan delikates – sušeno meso. U svakom slučaju, mi smo se malo raspitali i za vas otkrili kojih se to stavki u ovom poslu morate pridržavati da biste dobili idelano osušeno meso. Sigurni smo da će vam neke stavke biti od naročite koristi.
Svaka porodica ima svoj način pripreme i sušenja mesa nakon svinjokolja. Kako god da se osuši meso ukus će biti odličan, ali određene poslove treba obaviti kako bi sa sigurnošću dobili proizvod vrhunskog kvaliteta.

Higijena sušnice

Higijena je jako bitan faktor u procesu sušenja mesa. Prije svega svi sudovi i sve što dolazi u dodir sa mesom mora biti čisto. Ovo je posebno važno kod sušenja mesa na vazduhu koje se odvija duži vremenski period. Određeni broj bakterija se pojavljuje na ovakvim proizvodima, koje ipak nisu štetne za ljude. Riječ je o sličnim bakterijama koje se pojavljuju na siru.

Cijeđenje mesa

Nakon tranžiranja meso mora da se ohladi i ocijedi. Ovo je poželjno da bi se smanjila količina krvi u mesu. Krv se prva kvari i utiče na ukus mesa. Zato je poželjno da što manja količina krvi ostane u mesu.
Odabir pravog komada mesa

 

Izbor pravog komada mesa zavisi prije svega od samog domaćina. Neki suše samo najkvalitetnije djelove, dok ih drugi zamrzavaju ili čuvaju u komadu.

Veličina komada mesa i dužina sušenja

 

U zavisnosti od toga koliko dugo planirate da sušite ili dimite meso treba odrediti i veličinu “vješalica” kako ih popularno nazivaju. Ukoliko planirate manji broj loženja, meso bi trebalo sijeći na manje komade. Komade mesa potrebno je sjeći na istu dužinu i debljinu kako bi svi parčići bili osušeni u isto vreme.

Od loženja, debljine i vrste mesa zavisi tekstura mesa nakon sušenja. Rebra i kosti treba skinuti ranije, jer njima nije potrebno veliko izlaganje toploti.

Dodavanje soli i mariniranje mesa

 

Ovaj korak je veoma važan. Dodavanjem soli dolazi do skupljanja vlakana u mesu i otpuštanja vode što skraćuje proces sušenja. Nekada je meso stajalo usoljeno do nedelju dana, a poželjno je da to bude i neki duži period, sa povremenim odvajanjem tečnosti. Takođe, ako se meso slaže jedno preko drugog u posudi je potrebno mijenjati raspored. Dakle, onaj komad koji je bilo pri vrhu trebalo bi postaviti na dno.

Kada se meso složi u posudu, po ukusu dodajte željene začine. Pored soli, može se dodati i crno vino, biber, majčina dušica, nana i druge aromatične biljke. Trebalo bi biti oprezan sa bijelim lukom, jer ako se doda veća količina lako nadvlada sve ostale ukuse.

Sušenje mesa na vazduhu

Neki meso nakon marinade na kratko potope u vodu, kako bi se smanjila količina soli na površini i da bi se ublažio ukus marinade. Bilo da meso ispirate vodom ili ne, prije kačenja u sušnicu, komade mesa potrebno je blago osušiti na vazduhu. Ukoliko nemate uslove, meso zakačite da stoji minimum 12 sati prije loženja vatre, a poželjno je i duže. Od velike je važnosti da temperatura bude niska, kako bi se spriječila mogućnost kvarenja mesa. Pored toplote i vazduha čak i mraz suši meso, jer smanjuje količinu vode u mesu.

Loženje vatre

Idealno je da se meso suši na žaru sa što manje dima. Neki domaćini vatru lože napolje, a u prostoriju sa mesom ubacuju samo žar. Određene sušnice su napravljene tako da vrlo malo dima dolazi do mesa. Dim je itekako potreban za ovaj proces, prije svega zato što daje specifičan ukus mesu. Ipak, velike količine dima mogu biti loše po zdravlje, zato nemojte pretjerivati.

Najbolji način da se loži je povremeno i to u više navrata. Potrebno je da se meso suši toplotom i na vazduhu. Za sušenje mesa potrebno je odabrati kvalitetno drvo. Recimo ukoliko želite da postignete crvenu boju mesa, najčešće se koristi bukva.

Čuvanje mesa

Savršeno osušeno parče mesa može da stoji van frižidera cijele godine, a da se ne pokvari. Međutim, danas se često meso čuva u hladnjacima. Zato je nakon sušenja i skidanja mesa, potrebno ostaviti ga da se ohladi. Nakon hlađenja meso isijeći na komade i spakovati u kese. Papirne kese bolje čuvaju ukus mesa.

Izvor: Agromedia

Nastavite čitanje

Društvo

Program rada JU Centar za kulturu Danilovgrad za 2021. godinu

Published

on

By

Centar za kulturu Danilovgrad organizuje izložbu Nataše Đurović

Centar za kulturu je svoj Program rada za 2021. godinu, zbog aktuelne epidemiološke situacije u Crnoj Gori i svijetu planirao sa fleksibilnim okvirima, prilagodljivim budućim epidemiološkim prilikama u Crnoj Gori.

Planirani program organizovaće se u skladu sa epidemiološkim prilikama i zavisiće od opredijeljenih sredstava Osnivača odnosno opštine Danilovgrad.

Kako stoji u Programu rada za 2021. godinu Centar za kulturu kao ustanova od posebnog značaja u 2021. godini nastojaće da svoj rad definiše kroz već utvrđene programske djelatnosti obrazovnog i kulturnog karaktera. Ovo se planira učiniti kroz književne večeri, pozorišnu djelatnost, likovnu djelatnost, organizacije manifestacija, festivala, filmske i muzičke djelatnosti, organizovanje koncerata, humanitarne programe, izdavačku djelatnost. Najavljena je saradnja i sa novoosnovanim Omladinskim servisom kao i individualne i organizovane posjete.

IZ Centra za kulturu su najavili dodatnu afirmaciju ljetnje scene na obali Zete kao i galerijski prostor na Rsojevici koji bi bio korišten kao prostor za probe škola folklora, glume i savremenog plesa.

Saradnja sa NVO u oblasti kulture, usluge zainteresovanih subjekata, saradnja sa obrazovnim institucijama, edukacija mladih i podrška prilikom organizovanja njihovih programa u prostorijama Centra za kulturu, Muzeja dio su najavljenog programa ove institucije.

Promocija aktivnosti Centra za kulturu će se ostvariti putem uključivanja u savremene načine komunikacije i informisanja, interakcija sa postojećom i potencijalnom publikome putem društvenih mreža (Facebook i Instagram). Osim toga za promociju Centra za kulturu, najavu programa i praćenje kulturnih zbivanja planiraju se koristiti i drugi oblici oglašavanja: pozivnice, plakati, oglašavanje na reklamnim prostorima Centra, Opštine, putem Radio Danilovgrada, putem elektronskih medija kao i kroz objekat.

Nastavite čitanje

Facebook

Najčitanije