Connect with us

Društvo

Očišćen L7, potrebno obezbjeđivanje rizičnih pozicija

Ova saobraćajnica je ključna za turističku industriju regiona, s obzirom na to da njome dnevno prolazi veliki broj autobusa sa turistima, a sa početkom ljetnje turističke sezone očekuje se dodatno povećanje frekvencije saobraćaja. Posebno zabrinjava rizična pozicija iznad Bara Šumanovića, poznata kao Podstijena, koja predstavlja izuzetno opasnu tačku za autobuse i veća putnička vozila.

Objavljeno

on

Put L7, koji povezuje Sekuliće, odnosno Danilovgrad, sa Manastirom Ostrog na pojedinim dionicama jako je rizičan za autobuse i kombije. Ranije smo pisali o stanju ovog puta. koji je, tokom turističke sezone, od vitalnog značaja za saobraćajnu infrastrukturu Danilovgrada. Umjesto plana obnove puta, obezbjeđivanja rizičnih tačaka ili sanacije, kako smo očekivali, fokus je stavljen na čišćenje rastinja koje je prijetilo da ugrozi bezbjednost vozača.

Privatne inicijative i lokalne službe udružile su snage kako bi očistile bankine duž dionice puta L7. Ovaj korak, iako ne rješava sve probleme sa putem, pruža privremeno olakšanje vozačima koji su se suočavali sa opasnostima zbog zaraslog rastinja duž puta.

Rizične tačke na putu još uvijek nisu označene odgovarajućom signalizacijom kako bi se vozači upozorili na moguće opasnosti – jasno je da su dugoročna rješenja još uvek potrebna. Nezvanično se saznaje da su prvobitni planovi podrazumjevali izgradnju dijela puta na čvršćem terenu, ali su ovi planovi stavljani po strani.

Nakon čišćenja bankina

 

Iako očišćena dionica donosi privremeno olakšanje, problemi sa putem L7 su i dalje prisutni. Osim zaraslog rastinja, postoje i problemi sa tonjenjem kolovoza na nekim djelovima puta. Stoga, dugoročna strategija za stabilizaciju i održavanje puta ostaje prioritet lokalnih i državnih vlasti.

Osim što je ključna za lokalnu ekonomiju, dionica puta L7 je od vitalnog značaja za bezbjednost svih korisnika, posebno posjetilaca koji putuju ka Manastiru Ostrog, jednom od najposjećenijih mjesta u Crnoj Gori.

Očišćena dionica doprinosi bezbjednijem putovanju i pruža nadu da će se problemi sa putem riješiti u skorijoj budućnosti.

Advertisement

Društvo

Prošle noći otvorena manifestacija Spuško ljeto

Objavljeno

on

By

Na otvaranju Spuškog ljeta nastupili su Talija bend, Igor Mitrović i Nikola Kalezić.

Organizatori su kazali da je pred nama uzbudljivo i zanimljivo ljeto, koje će mještane Spuža zadržati u svom mjestu tokom julskih dana, ali i privući posjetioce iz ostalih opština.

U narednim danima biće organizovana sportska takmičenja, ali i bogat kulturno zabavni program za sve uzraste.

Nastavite čitanje

Društvo

Saopštenje za javnost : Vodosnabdijevanje u Danilovgradu u ljetnjim mjesecima

Objavljeno

on

By

Saopštenje Danilovgradskog Vodovoda prenosimo integralno u nastavku

Povodom sve češćeg akcentovanja teme  vodosnabdijevanja u Danilovgradu u ljetnjem periodu želimo objektivno ukazati na sve njegove uzroke, ali i realno sagledati ko je sve odgovoran za takvo stanje.

Problem slabijeg vodosnabdijevanja u ljetnjem periodu nije problem samo Danilovgrada i on je uslovljen velikim pritiskom na vodne resusrse zbog prekomjerne upotrebe vode usljed sve češćih dugotrajnih toplotnih talasa i suše.

Trenutno se zahvataju višestruko veće količine vode od onih koje su potrebne stanovništvu, privredi i ustanovama u našoj opštini. Nesavjesnim, a često i nasilnim korišćenjem od dijela potrošača ugroženo je vodosnabdijevanje pojedinih djelova opštine, zbog toga i potrošači snose svoj dio odgovornosti za trenutno funkcionisanje vodovoda.

Jedno od takvih područja su upravo Martinići. Ovdje moramo ukazati na podatak da se ovo područje u zimskom periodu stabilno snabdijeva sa 8 – 10 litara vode u sekundi, a u noćnim satima se  nekada čak i pumpa na “Žarića jami” isključuje jer ima dovoljno vode pod pritiskom u sistemu. Ovih dana kada sva vodoizvorišta rade u punom kapacitetu ni 45 l/s sa vodoizvorišta nije dovoljno da pokrije potrebe stanovništva tog područja. Ključni razlog je nenamjenska i neracionalna potrošnja korisnika koji su na nižim kotama, pa do potrošača na visočijim pozicijama dolazi malo ili nimalo vode.

VIK Danilovgrad razumije potrebe potrošača i činjenicu da se u Bjelopavlićima veliki procenat stanovništva bavi poljoprivredom,te da je voda u sušnom periodu vrednija od bilo kog drugog resursa, ali podsjetićemo da je vodosnabdijevanje pojedinih područja na koje se I sada ukazuje višedecenijski problem . Moramo biti svjesni da je naš vodovodni sistem veoma veliki i razuđen, da novo vodoizvorište nije uključeno u sistem još od 2003. da imamo značajno naseljavanje određenih područja, a time i povećanje broja priključaka na postojeću infrastrukturu što utiče na njene kapacitete. Ovo je karakteristično upravo za martinićka sela, Novo Selo, Daljam, Klikovače i sl.

DOO “Vodovod i kanalizacija” Danilovgrad ulaže maksimalne napore kako bi obezbijedilo stabilno i nesmetano vodosnabdijevanje. Prije početka ljetnje sezone uveden je rad terenskih službi u dvije smjene od 7 do 22 časa. Od početka jula stupila je na snagu Odluka o zabrani nenamjenske potrošnje i ekipe VIK-a su svakodnevno na terenu radi kontrole i suzbijanja ovakve potrošnje. U prvoj fazi potrošači koji prekomjerno troše vodu biće opomenuti, a ubrzo će VIK Danilovgrad u saradnji sa Komunalnom policijom početi sa procesuiranjem i kažnjavanjem nesavjesnih potrošača.

Kada je u pitanju brzina intervencija odnosno otklanjanja kvarova ukazujemo da su u ovom periodu angažovani svi raspoloživi ljudski i materijani resursi Društva.  Uveden je i novi telefonski broj na koji građani mogu prijaviti kvar van radnog vremena i  vikendom.

Ekipe Službe vodovod dnevno otklanjaju po više od 10 kvarova na različitim mjestima, a imajući u vidu da VIK ne posjeduje bilo kakvu mehanizaciju, najčešće je potrebno vrijeme kako bi se eksterno obezbijedile mašine neophodne za otklanjanje kvara.

U svakom slučaju radnici VIK-a su na ovim visokim temperaturama stalno na terenu,na više mjesta istovremeno, sve kvarove koji se mogu otkloniti ručno i za kratko vrijeme rješavaju odmah ,a često pomažu i u rješavanu problema na privatnim instalacijama korisnika kako bi svi građani u ovom sušnom periodu imali vodu.

Prethodne nedjelje ugradnjom frekventnog regulatora riješen je problem nedostatika vode u  martinićkim selima Luke i Sige. Takođe je ugradnjom prekidnog ventila riješen problem vodosnbdijevanja u dijelu Novog Sela. Ostali kratkotrajni prekidi vodosnabdijevanja u dijelu  Martinića i Spuža, naselja Burum, Ciglana i ostalih koji gravitiraju martinićkom putu uzrokovani su najčešće oštećenjima infrastrukuture tokom radova na putu i ovi kvarovi se otklanjaju čim dobijemo informaciju o njima.

Voda iz sistema opštinskog vodovoda, u ovom periodu, prvenstveno se mora koristiti za piće, pripremanje hrane, kao i za održavanje lične i higijene domaćinstva.

Vodovod Danilovgrad ima razumijevanja za povećanu potrebu potrošača za vodom tokom ljeta, ali aktivnosti kao što su: navodnjavanje poljoprivrednih i zalivanje zelenih površina, punjenje individualnih rezervoara, bunara i bazena, polivanje i hlađenje pločnika, terasa i dvorišta, pranje vozila, zloupotreba hidranata, predstavljaju nenamjensku i neracionalnu potrošnju vode za piće.

Ukoliko aktuelna kontrola prekomjerne potrošnje ne doprinese poboljšanu stanje VIK Danilovgrad će ne mjestima gdje je to tehnički izvodljivo vršiti ugradnju prekidnih ventila koji smanjuju pritisak i time umanjuju prekomjernu potrošnju. Kao krajnju mjeru planiramo regulacije I preusmjeravanja protoka kako bi voda dolazla I do onih potrošača koji je zbog prekomjerne upotrebe drugih nemaju.

Za dobro finkcionisanje vodovodnog sistema neophodna je saradnja građana i preduzeća koje njime upravlja, odnosno Opštine, jer jedna strana kolike god napore da uloži ne mogu biti dovoljni. Iz ovog razloga još jednom apelujem na građane da namjenski i umjereno troše vodu kako bi njihove komšije i sugrađani, u ovim vrelim ljetnjim danima, imali dovoljno vode za osnovne potrebe.

„Vodovod i kanalizacija” Danilovgrad

Nastavite čitanje

Facebook

Najčitanije