Connect with us

Društvo

Radonjić: Insistiraću ponovo na formiranju Savjeta za razvoj i zaštitu Danilovgrada.

Objavljeno

on

Mitar Radonjić, magistar bezbjednosti i doktorand javnog prava, izrazio je duboku zabrinutost zbog nedavnog porasta kriminalnih aktivnosti u Danilovgradu. U svojoj  izjavi, istakao je hitnu potrebu za ponovnim uspostavljanjem Savjeta za razvoj i zaštitu Danilovgrada kako bi se adekvatno suprotstavili izazovima bezbjednosti koji sve više pogađaju našu Opštinu.

Radonjić je naglasio da se Policijska stanica OB Danilovgrad svakodnevno suočava sa ozbiljnim krivičnim djelima, uključujući nedavne incidente poput ugrožavanja sigurnosti i pronalazak ilegalnog oružja među građanima. Uz to, istakao je zabrinjavajuće statističke podatke koji ukazuju na porast kriminala, uključujući nedozvoljeno posjedovanje oružja i nasilničko ponašanje.

“Imajući u vidu činjenicu da PS OB Danilovgrad se svakodnevno susreću sa počiniocima težih krivičnih djela poput jučerašnjeg ugrožavanja sigurnosti, poput skorih pronalazaka oružja za uništavanje žive sile sa širokim dejstvom, sa čestim identifikovanjem učesnika u saobraćaju pod dejstvom PAS koliko danas ću poslati urgenciju predsjedniku SO Danilovgrad, predsjedniku Opštine i svim odborničkim klubovima u cilju ponovnog revitalizovanja Savjeta za razvoj i zaštitu grada jer je jasno da u Danilovgradu već postaje problem povećanje krivičnih djela koja su u vezi sa korištenjem PAS ali i povećanim prisustvom nelegalnog oružja među građanima.”, istakao je Radonjić.

Radonjić podsjeća i na inicijativu koju je prije godinu dana uputio tadašnjem predsjedniku SO ali je, kako ističe, to ostalo bez odgovora. Radonjić je podsjetio i na zabrinjavajuće trendove u Daniulovgradu.

“Tokom 2023-će identfikovano je izvršenje 7 krivičnih djela dozvoljeno držanje i nošenje oružja, 1 KD Izazivanje opšte opasnosti, 1 KD nasilničko ponašanje i 1 KD Ubijanje i mučenje životinja dok je po Zakonu o javnom redu i miru identifikovano 73 prekršaja.

Kumulativno gledano, izvršenja KD u Danilovgradu ima nešto manje nego 2022-e godine ali brine činjenica da je postoji veliki broj nedozvoljenog oružja i prisustvo PAS među građanima što je OB Danilovgrad u prošloj godini identifikovano.

Sa tim u vezi, dodatno zabrinjavaju podaci da Odeljenje bezbjednosti, odnosno Sektor kriminalističke policije raspolaže sa svega dva vozila od čega je, kako se navodi u meni dostupnim dokumentima, dotrajalo i tehnički neispravno dok je sistematizacijom predviđeno 9 službenika a oni su raspolagali sa 6 i to sa tehničkim sredstvima koja su poprilično zastarala.”, naveo je dalje Radonjić.

Radonjić ukazuje na potrenu da se sa lokalnog nivoa se pruži jača podrška Upravi policije ali i da svaki relevantni pojedinac sistemski u odnosu na svoju liniju rada preduzme određene aktivnosti kako bi Danilovgrad bio sigurniji ,  a to je, kako ističe, najbolje učiniti kroz ponovno formiranje Savjeta za razvoj i zaštitu lokalne samouprave.

“Potrebno je da se što prije promijeni Odluka o formiranju ovog Savjeta za razvoj i zaštitu lokalne samouprave u Skupštini Opštine na način da se poveća broj članova i da na čelu Savjeta bude predsjednik Opštine, a članovi predsjednik Skupštine Opštine, predstavnici Odeljenja bezbjednosti Danilovgrad sa nivoa inspektora sektora kriminalističke policije, predstavnik Službe zaštite i spašavanja, predstavnik Centra za socijalni rad, predstavnik Doma zdravlja sa nivoa izabranog ljekara, predstavnik Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, predstavnik Komunalne policije sa nivoa komunalnog policajca, predstavnik Crvenog krsta Danilovgrad, predstavnici svih osnovnih škola i danilovgradske Gimnazije, administrator lokalnog Omladinskog Centra, predsjednici svih odborničkih klubova u Skupštini Opštine Danilovgrad i tri predstavnika NVO sektora iz Danilovgrad jer ćemo samo tako uspjeti da se suprotstavimo kao društvo evidentnom porastu društveno-socijalnih anomalija.

Posljednja dešavanja kojima skoro pa svakodnevno svjedočimo u poslednjih mjesec dana, govore u prilog tome da problemu moramo pristupiti sistemski i profesionalno, svako sa svog aspekta djelovanja ali sinergetski jer jedino tako možemo doći do adekvatnog odgovora.

Kako sam prije rekao, prije više od godinu dana sam poslao dopis na koji nije odgovoreno i to me ne raduje i plašim se da donosioci odluka na lokalnom nivou ne razumiju važnost Savjeta za razvoj i zaštitu lokalne samouprave i ovim putem apelujem da zajedničkim snagama učinimo sve da prevencijom adekvatno zaustavimo trend pojave društveno-socijalnih anomalija.”, zaključio je Radonjić.

Društvo

Polaganjem vijenca na spomenik Palim borcima obilježen 13. jul, Dan državnosti

Objavljeno

on

By

Povodom obilježavanja 13. jula, Dana državnosti Crne Gore, predsjednik Opštine Danilovgrad, Aleksandar Grgurović i predsjednik Skupštine opštine Danilovgrad, Predrag Pajović, položili su danas, u prisustvu komandanta kasarne “Milovan Šaranović”, potpukovnika Miloša Gačevića vijenac na spomenik Palim borcima na Trgu 9. decembar.

Današnji datum i događaji koji su ga obilježili vječni su podsjetnik opredjeljenja naroda Crne Gore prema idejama antifašizma, slobodarstva i pravde, ali i spremnosti naših predaka na podnošenje velikih žrtava u cilju njihovog ostvarenja.

Sjećanje na vrijednosti koje sa sobom nosi 13. jul najbolji je podsticaj u borbi za izgradnju države utemeljene na građanskim vrijednostima, demokratiji i vladavini prava, tolerantnog i pomirenog društva.

Nastavite čitanje

Društvo

Crna Gora slavi Dan državnosti

Objavljeno

on

By

Flag of Montenegro at Njegos Mausoleum, montenegro

Crna Gora danas obilježava Dan državnosti, u znak sjećanja na 13. jul 1878, kada je na Berlinskom kongresu priznata kao samostalna država i isti datum 1941. kada je počeo narodni ustanak protiv fašizma.

To je bio uvod u Narodno-oslobodilačku borbu, u kojoj je, važnim političkim odlukama, počela obnova državnosti Crne Gore, ukinute 1918. njenim ujedinjenjem sa Srbijom, odnosno Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca koja je kasnije postala Jugoslavija.

Berlinski kongres, Slika Anton von Werner

Na Crnogorskoj antifašističkoj narodnoj skupštini, održanoj krajem 1944. u Kolašinu, donesena je odluka o statusu Crne Gore kao jedne od federalnih jedinica buduće federativne Jugoslavije.

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović kazao je da u vrijeme kada se savremeni svijet suočava s brojnim potresima, mi unutar Crne Gore treba da prevaziđemo sve što nas dijeli. On je na prijemu povodom 13. jula, Dana državnosti kazao da Crna Gora nije nikada uzmicala pred neprijateljem niti prezala od borbe.

Milatović je podsjetio na istorijski značaj 13. jula i kazao da su u tom datumu sabrani borba i sloboda.

“Držeći se slavne prošlosti Crna Gora nije nikada uzmicala pred neprijateljem niti prezala od borbe, ma kako ona bila surova ili nemoguća”, kazao je Milatović.

Antifašizam, kako je rekao, predstavlja jednu od najvažnijih vertikala crnogorskog društva, koje ga je živjelo mnogo prije nego kao što se pojam našao u istorijskim i sociološkim čitankama.

“Uz uvjerenje da je brat mio, ma koje vjere bio, i da je čojstvo braniti drugoga od sebe”, istakao je Milatović.

Povodom državnog praznika Dana Državnosti neradni dani su 13, 14. i 15. jul.

Nastavite čitanje

Facebook

Najčitanije