Connect with us

NVO Sektor

ISOP i SIOP završili 5 projekata u oblasti borbe protiv trgovine ljudima tokom 2021

Published

on

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Institut za socijalnu i obrazovnu politiku je u partnerstvu sa Savjetom za implementaciju omladinske politikeu protekloj 2021-oj godini uspješno realizovao 5 projekata u oblasti borbe protiv trgovine ljudima. S obzirom da je Institut za socijalnu i obrazovnu politiku prva i jedina specijalizovano licenciranja ustanova socijalne i dječje zaštite civilnog tipa za smještaj u skloništu/prihvatilištu za žrtve trgovine ljudima, to daje posebnu vrijednost naporima koje ISOP i SIOP ulažu u oblasti borbe protiv trgovine ljudima sa posebnim fokusom na zaštitu žrtava trgovine ljudima i potencijalnih žrtava trgovine ljudima.

,,Projekat ,,Trgovina ljudima – moderno ropstvo” je trajao 3 mjeseca, od 10.01.2021. do 10.04.2021. i obuhvatio je set od 3 predavanja, 2 seminara kojima je prisustvovalo ukupno 42 osobe kao i terensku kampanju dijeljenja informativnih flajera važnim brojevima telefona Skloništa za žrtve trgovine ljudima, SOS telefona za žrtve trgovine ljudima i Uprave policije.

Projekat ,, Podrška žrtvama trgovine ljudima u Skloništu za žrtve trgovine ljudima” je trajao 9 mjeseci, od 01.09.2020. do 01.06.2021. i u ovom porjektu je posebno važno bilo partnerstvo sa Savjetom za implementaciju omladinske politike koja je pružila putem svojih volontera dodatnu podršku u vidu radionica, sportskih aktivnosti i kulturno-zabavnih aktivnosti. Dodatne aktivnosti koje su tokom ovog projekta sprovedene su psiho-socijalne radionice i psihoterapijske seanse stručnih lica sa žrtvama trgovine ljudima u Skloništu, dok su zaposleni Skloništa prošli 4 dodatne obuke za rad sa žrtvama trgovine ljudima.

Projekat ,,Ugovoreni brak nije tradicija već krivično djelo” je trajao

10 mjeseci tokom 2021-e godine, od 07.01.2021. do 07.10.2021. i obuhvatio je terenske kampanje i posjete romskim i egipćanskim naseljima u Podgorici, Baru i Beranama u cilju edukacije RE populacije o postojanju krivičnog djela sklapanja ugovorenog braka, tretiranja ugovorenog braka kao vida trgovine ljudima i podjela informativnih flajera sa važnim brojevima telefona Skloništa za žrtve trgovine ljudima, SOS telefona za žrtve trgovine ljudima i Uprave policije.

Projekat ,,Povećanje vidljivosti problema trgovine ljudima u Crnoj Gori u južnoj regiji” je trajao 3 mjeseca, od 10.04.2021. do 10.07.2021. i sastojao se od seta aktivnosti koje su dovele do povećanja informisanosti građana o trgovini ljudima, načinima prevencije postankom žrtve trgovine ljudima i načinima zaštite a kroz informativnu kampanju dijeljenja flajera u Ulcinju, Baru i Budvi kojom prilikom je podijeljeno

750 informativnih flajera i održano 6 predavanja na kojima je ukupno učešća uzelo 62 osobe.

Projekat ,,Povećanje vidljivosti problema trgovine ljudima u Crnoj Gori u centralnoj regiji” je trajao 3 mjeseca, od 10.09.2021. do 10.12.2021.

i sastojao se od seta aktivnosti koje su dovele do povećanja informisanosti građana o trgovini ljudima, načinima prevencije postankom žrtve trgovine ljudima i načinima zaštite a kroz informativnu kampanju dijeljenja flajera u Podgorici, Danilovgradu i Nikšiću i  kojom prilikom je podijeljeno 1250 informativnih flajera i održano 9 predavanja na kojima je ukupno učešća uzelo 74 osobe.

Svih 5 projekata su ISOP i SIOP sproveli partnerski u okviru strateškog partnerstva koje ove dvije NVO imaju a u skladu sa pozitivnim praksama i principima saradnje dok su aktivnosti u potpunosti bile usklađene sa strateškim dokumentima u oblasti borbe protiv trgovine ljudima dok su aktivnosti iz projekta ,,Podrška žrtvama trgovine ljudima u Skloništu za žrtve trgovine ljudima” dodatno doprinijele i unapređenju stanja u oblasti socijalne i dječje zaštite sa fokusom na žrtve trgovine ljudima.”

Ostavite komentar

Leave a Reply

NVO Sektor

CDE i Wildlife Montenegro organizuju izložbu “Otvori oči za svijet oko sebe”

Published

on

By

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Crnogorsko društvo ekologa u saradnji sa Wildlife Montenegro organizuju izložbu “Otvori oči za svijet oko sebe” u centralnom holu šoping-mola Delta City, u periodu od 18. do 20. maja. 

 

Tokom izložbe, svi posjetioci biće u prilici da upoznaju različite vrste zmija, guštera, kornjača i slijepih miševa koji žive u Crnoj Gori.

 

“Postavkom na izložbi želimo da približimo prirodu ljudima i ljude prirodi, da ih podstaknemo da razmišljaju o svojoj bližoj okolini i stvorenjima koji u njoj žive. Sva ta raznovrsnost živog svijeta nam pruža hranu, pitku vodu, lijekove kao i mnoge druge koristi. 

 

Uprkos tome, čovjek često nije svijestan svih korsiti koje nam pružaju životinje i njihove uloge u prirodnoj ravnoteži. 

 

Malo je životinja koje ulivaju toliko neopravdanog straha kod ljudi sa naših prostora, kao što je to slučaj sa gmizavcima i slijepim miševima. Razlog tome su mnoge zablude i predrasude o ovim životinjama koje su nastale kao rezultat njihovog slabog poznavanja. Što više budemo upoznavali ove životinje, bolje ćemo razumjeti njihov značaj za čovjeka i prirodu. Što ih bolje budemo upoznavali, manje ćemo ih se bojati. “, saopštili su iz CDE-a.

 

Izložba o značaju i zaštiti vrsta je aktivnost koju NVO Crnogorsko društvo ekologa i Wildlife Montenegro sprovode u okviru projekta ,,Podizanje kapaciteta OCD za aktivno učešće u uspostavljanju ekološke mreže Natura 2000 i njenom upravljanju”. Podržan je od Centra za građansko obrazovanje ( CGO) u okviru programa OCD u Crnoj Gori – od osnovnih usluga do oblikovanja politka – M’Base, koji se finansira iz sredstava Evropske unije.

NASTAVI SA ČITANJEM

NVO Sektor

ISOP i SIOP završili 5 projekata u oblasti rodne i polne ravnopravnosti

Published

on

By

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


U protekloj 2021-oj godini, Institut za socijalnu i obrazovnu politiku je u partnerstvu sa Savjetom za implementaciju omladinske politike sproveo ukupno 5 projekata u oblasti rodne i polne ravnopravnosti u kojima je učešća uzelo više od 70 osoba.

Projekat ,Rodnom ravnopravnošću do jednakosti za djecu’’ je sproveden u periodu od 10.01.2021. do 10.03.2021. I sastojao se od 3 predavanja kojima je prisustvovalo 15 djece uzrasta od 14 do 16 godina I jedne simultane predstave koja je umjetničkim izrazom za cilj imala da ukaže na važnost rodne ravnopravnosti za ukupnu rodnu I polnu jednakost u društvu.Aktivnosti su posebno prilagođene uzrastu ciljne grupe I većinom su se sprovodile kroz animacije I animirane slajdove radi lakšeg I praktičnijeg učenja I usvajanja znanja I relevantnih pojmova.

Projekat ,,Rodnom ravnopravnošću do jednakosti za mlade’’ je sproveden u period od 15.03.2021. do 15.06.2021. I sastojao se od tri seminara kojima je prisustvovalo 18 mladih od 16 do 22 godine I 3 predavanja kojima je prisustvovalo 17 mladih od 16 do 30 godina. Tokom seminara I predavanja su obrađene teme rodne I polne ravnopravnosti, nacionalnog I međunarodnog zakonodavstva koje definiše rod I pol dok je poseban focus stavljen na važnost rodnog I polnog identiteta.

Projekat ,,IT osposobljavanjem do zaposlenja’’ je sproveen u periodu od 01.06.2021. do 01.09.2021. u kojem je učestvovalo 5 žena iz ruralnih područja Nikšića, u dobi od 40 do 50 godina koje su se stručno osposobljavale za praktičan rad na računaru I programima Word, Excel, PowerPoint, Publisher, Access I osnovnim knjigovodstveno-računovodstvenim radnjama. Projektne aktivnosti su dovele do zaposlenja svih 5 korisnica projekta.

Projekat ,,Ekonomska edukacija za žene iz Nikšića, Šavnika I Plužina’’

je sproveden u period od 15.07.2021. do 15.09.2021. I sastojao se od seta od 12 predavanja u okviru kojih je 7 žena u dobi od 20 do 30 godina iz ruralnih predjela Nikšića,Šavnika I Plužina steklo osnovno znanje iz oblasti ekonomije, knjigovodstva I računovodstva kao I start-up preduzetništva u cilju kasnijeg lakšeg zaposlenja. Rezultat projekta je da je 5 od 7 žena u roku od dva mjeseca od završetka projekta pronašlo zaposlenje u skladu sa oblašću u kojoj je projekat sproveden.

Projekat ,,Rodna ravnopravnost – ključ za demokratsko društvo’’ je sproveden u periodu od 01.06.2021. do 10.12.2021. I sastojao se od 4 dvodnevna seminara na kojima je učestvovalo ukupno 27 osoba I 3 predavanja kojima je prisustvovalo 14 osoba.Projektne aktivnosti su za cilj imale edukaciju ciljnih grupa o važnosti rodne I polne ravnopravnosti za ukupnu demokratizaciju društva a tokom seminara I predavanja se fokus najviše stavio na pravne tekovine EU u koje definišu rodnu I polnu ravnopravnost.

NASTAVI SA ČITANJEM

Najčitanije