Connect with us

NVO Sektor

CDPR: Pohvala za likovni rad Ivane Radonjić iz OŠ “Vuko Jovović”

Published

on

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Crnogorsko društvo za borbu protiv raka (CDPR) u saradnji sa JU Dječji savez Podgorica, tradicionalno povodom Svjetskog dana bez duvanskog dima – 31.maja, organizovalo je Dvadeset prvi nagradni Konkurs za likovne i literarne radove za učenike osnovnih škola u Crnoj Gori.

Tema Konkursa, koji je bio otvoren za učenike od četvrtog do devetog razreda naših osnovnih škola u vremenu od 1. do 30. aprila tekuće godine je bila: „Zdravlje je bez duvana”.


Tročlani žiri za ocjenu prispjelih likovnih radova u sastavu: docent mr Marija Kapisoda, akademska grafičarka, docent dr Ivana Radovanović, akademska skulptorka i Domagoj Žarković, sekretar CDPR-a, odabrao je najbolje radove na Konkursa, pa je tako prvu nagradu dobila Mia Krbanjević, učenica sedmog razreda OŠ „Drago Milović” iz Tivta, dok su drugu nagradu podijelili Anja Lekić, učenica sedmog razreda OŠ „Oktoih” iz Podgorice i Stefan Radaković, učenik šestog razreda OŠ „Kekec” iz Sutomora. Treću nagradu ravnopravno dijele dva učenika romske nacionalnosti iz OŠ „Radomir Mitrović” iz Berana, Turkijan Sahiti, učenik šestog i Ferijan Dibrani, učenik sedmog razreda.

Pohvale su dobili Ivana Radonjić, učenica petog razreda OŠ „Vuko Jovović” iz Danilovgrada, Mirzina Amalija, učenica devetog razreda OŠ „Milan Vuković” iz Herceg Novog, Mija Sisojeva, učenica osmog razreda OŠ „Kekec” iz Sutomora, Mia Banović, učenica sedmog razreda OŠ „Drago Milović” iz Tivta, Jovana Marković, učenica šestog razreda OŠ „Vuk Karadžić” iz Podgorice i Helena Popović, učenica sedmog razreda OŠ „Štampar Makarije” iz Podgorice.

Pohvalu za kvalitet radova na Konkursu zaslužila je OŠ „Vuk „Karadžić” iz Berana, dok je pohvalu za brojnost poslatih radova svojih učenika dobila OŠ „Oktoih” iz Podgorice.

Žiri za literarne radove u sastavu: Sanja Vojinović, Barbara Simonović i Miloš Milačić, profesori crnogorskog, srpskog, bosanskog i hrvatskog jezika i književnosti, od prispjelih radova za najbolji je proglasio sastav koji je napisala Jana Rakonjac, učenica devetog razreda OŠ „Pavle Žižić” iz Njegnjeva – Bijelo Polje. Druga nagrada dodijeljena je Teodori Matović, učenici sedmog razreda OŠ „Mirko Srzentić” iz Petrovca – Budva, dok je treću nagradu zaslužio Ignjatije Marić, učenik šestog razreda OŠ „Ilija Kišić” iz Zelenike – Herceg Novi.

Ostavite komentar

Leave a Reply

NVO Sektor

CDE i Wildlife Montenegro organizuju izložbu “Otvori oči za svijet oko sebe”

Published

on

By

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Crnogorsko društvo ekologa u saradnji sa Wildlife Montenegro organizuju izložbu “Otvori oči za svijet oko sebe” u centralnom holu šoping-mola Delta City, u periodu od 18. do 20. maja. 

 

Tokom izložbe, svi posjetioci biće u prilici da upoznaju različite vrste zmija, guštera, kornjača i slijepih miševa koji žive u Crnoj Gori.

 

“Postavkom na izložbi želimo da približimo prirodu ljudima i ljude prirodi, da ih podstaknemo da razmišljaju o svojoj bližoj okolini i stvorenjima koji u njoj žive. Sva ta raznovrsnost živog svijeta nam pruža hranu, pitku vodu, lijekove kao i mnoge druge koristi. 

 

Uprkos tome, čovjek često nije svijestan svih korsiti koje nam pružaju životinje i njihove uloge u prirodnoj ravnoteži. 

 

Malo je životinja koje ulivaju toliko neopravdanog straha kod ljudi sa naših prostora, kao što je to slučaj sa gmizavcima i slijepim miševima. Razlog tome su mnoge zablude i predrasude o ovim životinjama koje su nastale kao rezultat njihovog slabog poznavanja. Što više budemo upoznavali ove životinje, bolje ćemo razumjeti njihov značaj za čovjeka i prirodu. Što ih bolje budemo upoznavali, manje ćemo ih se bojati. “, saopštili su iz CDE-a.

 

Izložba o značaju i zaštiti vrsta je aktivnost koju NVO Crnogorsko društvo ekologa i Wildlife Montenegro sprovode u okviru projekta ,,Podizanje kapaciteta OCD za aktivno učešće u uspostavljanju ekološke mreže Natura 2000 i njenom upravljanju”. Podržan je od Centra za građansko obrazovanje ( CGO) u okviru programa OCD u Crnoj Gori – od osnovnih usluga do oblikovanja politka – M’Base, koji se finansira iz sredstava Evropske unije.

NASTAVI SA ČITANJEM

NVO Sektor

ISOP i SIOP završili 5 projekata u oblasti rodne i polne ravnopravnosti

Published

on

By

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


U protekloj 2021-oj godini, Institut za socijalnu i obrazovnu politiku je u partnerstvu sa Savjetom za implementaciju omladinske politike sproveo ukupno 5 projekata u oblasti rodne i polne ravnopravnosti u kojima je učešća uzelo više od 70 osoba.

Projekat ,Rodnom ravnopravnošću do jednakosti za djecu’’ je sproveden u periodu od 10.01.2021. do 10.03.2021. I sastojao se od 3 predavanja kojima je prisustvovalo 15 djece uzrasta od 14 do 16 godina I jedne simultane predstave koja je umjetničkim izrazom za cilj imala da ukaže na važnost rodne ravnopravnosti za ukupnu rodnu I polnu jednakost u društvu.Aktivnosti su posebno prilagođene uzrastu ciljne grupe I većinom su se sprovodile kroz animacije I animirane slajdove radi lakšeg I praktičnijeg učenja I usvajanja znanja I relevantnih pojmova.

Projekat ,,Rodnom ravnopravnošću do jednakosti za mlade’’ je sproveden u period od 15.03.2021. do 15.06.2021. I sastojao se od tri seminara kojima je prisustvovalo 18 mladih od 16 do 22 godine I 3 predavanja kojima je prisustvovalo 17 mladih od 16 do 30 godina. Tokom seminara I predavanja su obrađene teme rodne I polne ravnopravnosti, nacionalnog I međunarodnog zakonodavstva koje definiše rod I pol dok je poseban focus stavljen na važnost rodnog I polnog identiteta.

Projekat ,,IT osposobljavanjem do zaposlenja’’ je sproveen u periodu od 01.06.2021. do 01.09.2021. u kojem je učestvovalo 5 žena iz ruralnih područja Nikšića, u dobi od 40 do 50 godina koje su se stručno osposobljavale za praktičan rad na računaru I programima Word, Excel, PowerPoint, Publisher, Access I osnovnim knjigovodstveno-računovodstvenim radnjama. Projektne aktivnosti su dovele do zaposlenja svih 5 korisnica projekta.

Projekat ,,Ekonomska edukacija za žene iz Nikšića, Šavnika I Plužina’’

je sproveden u period od 15.07.2021. do 15.09.2021. I sastojao se od seta od 12 predavanja u okviru kojih je 7 žena u dobi od 20 do 30 godina iz ruralnih predjela Nikšića,Šavnika I Plužina steklo osnovno znanje iz oblasti ekonomije, knjigovodstva I računovodstva kao I start-up preduzetništva u cilju kasnijeg lakšeg zaposlenja. Rezultat projekta je da je 5 od 7 žena u roku od dva mjeseca od završetka projekta pronašlo zaposlenje u skladu sa oblašću u kojoj je projekat sproveden.

Projekat ,,Rodna ravnopravnost – ključ za demokratsko društvo’’ je sproveden u periodu od 01.06.2021. do 10.12.2021. I sastojao se od 4 dvodnevna seminara na kojima je učestvovalo ukupno 27 osoba I 3 predavanja kojima je prisustvovalo 14 osoba.Projektne aktivnosti su za cilj imale edukaciju ciljnih grupa o važnosti rodne I polne ravnopravnosti za ukupnu demokratizaciju društva a tokom seminara I predavanja se fokus najviše stavio na pravne tekovine EU u koje definišu rodnu I polnu ravnopravnost.

NASTAVI SA ČITANJEM

Najčitanije