Connect with us

Društvo

EU da uslovi članstvo Crne Gore zaštitom Sinjajevine

Lokalne i međunarodne grupe za zaštitu životne sredine i ljudskih prava pozvale su crnogorsku vladu da ukine odluku o vojnom poligonu na Sinjajevini, a Evropsku uniju (EU) da uslovi članstvo Crne Gore zaštitom i uspostavljanjem zaštićenog područja na toj planini.

To su saopštili iz Građanske inicijative (GI) Sačuvajmo Sinjajevinu, navodeći da je više od 11 hiljada građana iz cijelog svijeta već dalo potpis podrške zaštiti te planine, prenosi RTCG.

Iz te GI kazali su da je u srcu Crne Gore, Sinjajevinska visoravan okružena sa više od 22 hiljade ljudi koji žive u malim gradovima i zaseocima.

Ona, kako su rekli, čini dio UNESCO-vog rezervata biosfere sliva Tare i graniči se sa dva UNESCO-va lokaliteta svjetske baštine, pejzaži i ekosistemi Sinjajevine su oblikovani kulturom stočara tokom milenijuma i nastavljaju da se oblikuju i čuvaju.

“Aktivnosti Vlade Crne Gore o pretvaranju velikog dijela te tradicionalne i jedinstvene pašnjačke teritorije u vojni poligon navele su lokalne zajednice i grupe civilnog društva da se, na osnovu naučnih istraživanja, mobilišu za odbranu tih veoma vrijednih pašnjaka i kultura, sa zahtjevom da se uspostavi zaštićeno područje kojim upravlja lokalna zajednica”, kaže se u saopštenju.

Iz GI Sačuvajmo Sinjajevinu rekli su da je nekoliko lokalnih i međunarodnih grupa izrazilo solidarnost sa lokalnim stanovništvom na toj planini.

Predsjednik GI Sačuvajmo Sinjajevinu, Milan Sekulović, istakao je da Crna Gora, ako želi da bude dio EU, mora poštovati i štititi evropske vrijednosti, uključujući Green Deal EU, Natura 2000 područje koje je EU predložila na Sinjajevini i strategiju EU o biodiverzitetu i prirodnim staništima.

On je kazao da je militarizacija Sinjajevine u direktnoj suprotnosti sa preporukom studije iz 2016. godine, koju sufinansira EU, koja podržava stvaranje zaštićenog područja na Sinjajevini do 2020. godine.

“Sa saveznicima širom svijeta, GI je pokrenula peticiju upućenu komesaru EU za susjedstvo i proširenje Oliveru Varheljiju kako bi pozvali EU da utiče na Crnu Goru da odustane od planova za vojni poligon i otvori konsultacije s lokalnim zajednicama kako bi se stvorilo zaštićeno područje na planini, kao preduslov za članstvo Crne Gore u EU”, naveo je Sekulović.

On je kazao da se, pored gubitka pristupa tradicionalnim pašnjacima, plaše da će doći do zagađenja, smanjenja ekološke i hidrološke povezanosti, štete po divlje i domaće životinje i biodiverzitet.

Persida Jovanović iz porodice stočara Sinjajevine rekla je da bi, ako prirodni resursi, tradicionalni proizvodi i pejzaži izgube vrijednost, mogla nastati velika socio-ekonomska šteta za hiljade ljudi.

Sabine Palas iz International Land Coalition, globalne mreže koja promoviše upravljanje zemljištem usmjereno na ljude i koja je prihvatila GI Sačuvajmo Sinjajevinu u članstvo prošle godine, kazala je da Sinjajevina nije samo lokalno pitanje, već globalni problem.

“Veoma smo zabrinuti zbog toga što će pašnjaci postati nedostupni onima koji su njima održivo upravljali vjekovima i stvaraju jedinstven biodiverzitet koji bi nestao bez njih”, navela je Palas.

Kako je rekla, obezbjeđivanje prava lokalnih zajednica na njihove teritorije prepoznato je kao najbolja strategija za zaštitu prirode i preokretanje degradacije takvih ekosistema.

U saopštenju se navodi da su sve pristalice kampanje Sačuvajmo Sinjajevinu pozvale Vladu da hitno povuče uredbu o stvaranju vojnog poligona i stvori zaštićeno područje kojim upravljaju lokalne zajednice Sinjajevine.

Clémence Abbes, koordinatorka Land Rights Now kampanje, globalne alijanse koju zajedno sazivaju International Land Coalition, Oxfam i the Rights and Resources Initiative, rekla je da stočarska plemena Sinjajevine uvijek treba da imaju posljednju riječ u onome što se dešava na njihovim teritorijama.

Kako je navela, te lokalne zajednice su stvorile, upravljale i očuvale taj jedinstveno vrijedan krajolik, koji je sve rijeđi u Evropi, i žele biti u središtu napora za očuvanje, promociju i upravljanje svojom teritorijom.

“Umjesto toga sada su u opasnosti od gubitka zemljišta i održivog načina života. EU bi trebalo da podrži prava na zemljište za lokalne zajednice kao dio njihove strategije o biodiverzitetu 2030”, dodala je ona.

Sinjajevina je najveći planinski pašnjak na Balkanu, UNESCO-ov rezervat biosfere i vitalni ekosistem koji je dom za preko 22 hiljade ljudi.

Kampanja Sačuvajmo Sinjajevinu je nastala 2020. godine kako bi zaštitila taj jedinstveni evropski pejzaž.

Reklama
Ostavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Društvo

Postavljeni kontejneri za kabasti otpad, pokrivene najkritične lokacije

Lokalna samouprava određuje lokaciju za odlaganje kabastog otpada, na čemu ista radi, a do tada ovo Društvo kabasti otpad odvozi na Deponiju Livade – Konik.

„Komunalno“ doo je prije dvije godine definisalo lokacije i termine za odlaganje kabastog otpada ali je praksa pokazala da građani nijesu poštovali navedene lokacije i termine.

U cilju rješavanja navedenog problema ovo Društvo je upravo postavilo na kritičnim lokacijama velike kontejnere zapremine 5 kubika i to: Željeznička stanica Spuž, Stologlav – raskrsnica za Grbe, Podanje i Klikovače.

„Komunalno“ doo trenutno ne pruža usluge odvoza kabastog otpada fizičkim licima, ali je u planu u narednom periodu da pružimo i tu uslugu građanima za adekvatnu nadoknadu. Što se tiče pravnih lica, Društvo svakodnevno po pozivu vrši uslugu odvoza kabastog otpada.

Usvajanjem Sporazuma o regulisanju međusobnih prava i obaveza između Opštine i DOO „Komunalno“ riješio se dugogodišnji problem potraživanja između ova dva pravna lica koji datira još od 2013.,2014.,2015.godine,….. kada je Komunalno izvodilo građevinske radove za potrebe Opštine i lokalne samouprave. S druge strane Opština je Sporazumom sa Upravom prihoda preuzela dugovanja Komunalnog prema Upravi prihoda i carina a pri čemu Društvo nije uplaćivalo Opštini one iznose rata koje je Opština uplatila po sporazumu. Ovim će se u 13 godišnjih rata, kompenzacijom na kraju svake kalendarske godine izmiriti međusobne obaveze, čime će Društvo izmiriti dugoročne obaveze prema Opštini.

Društvo je u prethodnom periodu procesuiralo sva fizička i pravna lica koja imaju dugovanja prema DOO „Komunalno“. Na današnji dan dugovanja pravnih lica prema DOO „Komunalno“ iznose 170.000,00 eura, dok fizička lica duguju 103.000,00 eura.

NASTAVI SA ČITANJEM

Društvo

RE-kreiraj: Napravimo animaciju i učimo o ekologiji

NVO Multimedijalni studio EHO iz Danilovgrada organizuje tri kreativno-edukativne radionice za mlade, koje će biti održane 6,9. i 13. oktobra u prostorijama Centra za kulturu Danilovgrad.

 

U prvom segmentu radionica polaznici će imati priliku da nauče nešto više o konceptu cirkularne ekonomije, o 3D štampanju i recikliranju, kao i o kompostiranju kao primjeru održivog biznisa, dok ćemo u drugom dijelu praviti stop-motion animaciju od reciklažnog materijala.

 

Ovaj događaj dio je projekta „RE-kreiraj“, podržanog od Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2, koji finansira Evropska unija, a sprovodi UNDP u partnerstvu sa četrnaest lokalnih samouprava, među kojima je i Opština Danilovgrad.  

 

Edukativne segmente radionica će voditi inženjer zaštite životne sredine Andrija Krivokapić, kreativni sektor kompanije 3D soba, kao i vlasnica održivog biznisa Montehum iz Danilovgrada, Emica Krivokapić.

 

Kreativne segmente, na kojima će se polaznici upoznati sa procesom produkcije animiranih filmova i na kojima ćemo zajedničkim snagama stvoriti jedan kratki animirani film će voditi multimedijalni umjetnici iz NVO EHO.

 

Radionice su besplatne i svi mladi su dobrodošli, bez obzira na iskustvo. 

NASTAVI SA ČITANJEM

Facebook

Najčitanije