Connect with us

Društvo

Građani negoduju zbog neuređenosti prostora, Komunalno: Uskoro počinje sređivanje drvoreda i zelenih površina u Danilovgradu

U poslednjem periodu veliki broj čitaoca nam je dostavio fotografije nepokošenih zelenih površina, koje se često nalaze uz same trotoare i šetačke zone, iskazujući zabrinutost od mogućih ujeda gmizavaca, pa smo stoga kontaktirali Komunalno preduzeće Danilovgrad iz kojeg su nam naveli da su akcije uređivanja koje sprovodi ovo preduzeće u toku.

Većina zelenih površina u Danilovgradu, pored trotoara i saobraćajnica, uslijed dužeg kišnog perioda i kasnijih visokih temperatura,  nabujala je, pa se veliki broj Danilovgrađana ne osjeća sigurno izvesti djecu u šetnju ili igru.

Danilovgrađani su nezadovoljni održavanjem mobilijara, održavanjem stabala ali i drugim komunalnim problemima.

Dječije igralište kod stadiona jednom se pokosi u mjesec dana, ljuljaške polomljene, klackalice takođe, kućice za djecu koje su bile napravljene polomljene su, ostaci su svuda okolo. Moglo bi se popraviti dosta toga, prvo službe koje su zadužene za to, pa bi se uz to popravila i svijest građana kazao je za portal Volim Danilovgrad Slobodan Đukić navodeći da se i zelene površine više ne održavaju nego što se održavaju.  Vidjeli ste i sami na slikama što se tiče borova, da se na vrijeme i stručno vodilo računa o njima, ne bi bilo problema sa spuštenim granama, dosta grana i pokriva dio puta što je veliki problem kad naiđe kamion kombi ili autobus. Pa dosta puta, izbjegavajući grane prelazi u suprotnu traku kolovoza. Što može da bude vrlo opasno s obzirom da znate kako se vozi ulicom Novice Škerovića.

Uglavnom se vodi računa o strogom centru grada, ostale ulice u širem centru grada su u dosta lošijem stanju što se da vidjeti kad god se prošeta malo dalje od centara, dosta smeća završi i oko kontejnera što je uglavnom djelo nesavsjesnih građana koje je muka da izađu iz auta i bace smeće u kontejner pa isti završi ili isred ili pored kontejnera, revoltiran je Slobodan.

Iz danilovgradskog Komunalnog preduzeća su nam kazali da su aktivnosti na uređenju zelenih površina u  Danilovgradu  u toku i da se na nekim lokacijama košenje se vrši po drugi put s obzirom da je za početak maja karakterističan nagli rast trave i drugog rastinja.

Konkretno, u ulici Novice Škerovića počelo je košenje travnatih površina dok će se sa orezivanjem drvoreda početi ove nedjelje.

Uređenje Mjesnih zajednica van DUP-a je na mještanima

Uređenje prostora mjesnih zajednica na užoj teritoriji grada (koje pripadaju DUP-u) su u nadležnosti DOO „Komunalno” dok ostale mjesne zajednice organizuju akcije neposrednim angažovanjem i putem samodoprinosa.

Kada su u pitanju groblja na teritoriji opštine Danilovgrad, gradsko groblje u Danilovgradu sa kapelom je u nadležnosti DOO „Komunalno”, kapela u Spužu takođe i shodno tome uređenje kapele i prostora ispred iste.

Sva ostala mjesna groblja uključujući i Spuž su u nadležnosti mjesnih odbora za održavanje groblja koja preko svojih predstavnika sakupljaju nadoknadu za održavanje.

Reklama
Ostavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Društvo

Otvoren tender za Martinićki put

Nakon radova na asfaltiranju saobraćajnice i ispred Osnovne škole “Vuko Jovović” danas je Opština Danilovgrad otvorila tender za izbor izvođača radova za rekonstrukciju puta Pažići – Spuž -Stologlav.

“Priča o Martinićkom putu na zadovoljstvo najviše mještana tog kraja ulazi u završnu fazu.”, saopštio je na zvaničnoj Facebook stranici predsjednik Opštine Danilovgrad, Aleksandar grgurović.

Obezbeđivanje sredstava za eksproprijaciju bez dodatnog zaduživanja u iznosu od 240.000 eura, izrada novog projekta, revizija, raskid ugovora sa Gradnjom promet, obezbjeđivanje 5.9 miliona za radove iz Kapitalnog budžeta države, danas su zaokruženi otvaranjem tendera za izvodjaca radova na putu, naveo je predsjednik Opštine na Facebook-u.

Novim projektom, duzine 8.6km, predviđen je trotoar sa jedne strane, u dijelu puta GUR Spuž, trotoar će biti sa obje strane puta. Takođe su predviđena autobuska stajališta.

Podloga će u određenim djelovima puta u potpunosti morati biti izmijenjena zbog močvarnih karakteristika zemljišta, navodi se dalje u objavi i podjseća da će vrijednost radova prema revidovanom Glavnom projektu iznosi 5.741.400 € i obuhvata: saobraćaj, hidrotehniku, konstrukciju, signalizaciju i uz to elaborat zaštite od požara.

Novčana sredstva potrebna za realizaciju projekta u vrijednosti od 5,9 miliona eura za izvođenje radova i licencirani nadzor su obezbijeđeni amandmanom na tehnički rebalans budžeta koji je pisao naš poslanik i sugrađanin Darko Dragović. Amandman je usvojen od strane parlamentarne većine.

Na ovaj način smo uspjeli da zajedničkim djelovanjem obezbijedimo poslednji i najvazniji uslov neophodan za otvaranje tendera za izbor izvođača, naveo je Grgurović na Facebook-u i istakao da upućuje zahvalnost porodici Kalezić i firmi Gradnja promet na sporazumnom raskidu ugovora sa Upravom javnih radova. U slučaju da ugovor nije bio raskinut, došlo bi do dugih sudskih sporova koji bi neminovno prolongirali otvaranje tendera za izvodjača radova.

NASTAVI SA ČITANJEM

Društvo

U petak dobrovoljna akcija davanja krvi

Giving blood

Klub Dobrovoljnih davalaca krvi Danilovgrad u saradnji sa Crvenim krstom Danilovgrad, povodom Dana Opštine Danilovgrad, Nedelje Crvenog krsta i povodom 15 godina od osnivanja kluba, organizuje tradicionalnu akciju davanja krvi koja će se održati u petak, 8. decembra 2023. godine (petak), u prostorijama Centra za kulturu Danilovgrad.

Prijem gostiju i davanje krvi od 08 – 14h nakon čega će u Hotelu Zeta biti organizovao svečani ručak i dodjela zahvalnica.

 

NASTAVI SA ČITANJEM

Facebook

Najčitanije