Kako je i ranije najavila, Grupa građana “Stop kolektoru u centar Danilovgrada” uputila je danas pismo Predsjedniku Vlade Dušku Markoviću, Predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću, Predsjedniku Skupštine Ivanu Brajoviću i Aleksandru Drljeviću Šefu kancelarije za pregovore sa EU a sve radi rješavanja višemjesečne problematike i protesta povodom planirane izgradnje kolektora i prečišćača otpadnih voda na lokaciji Landža.


Grupa građana je ranije izdala saopštenje u kojem navodi da odustaje od bilo kakve komunikacije sa lokalnom samoupravom, koja se u više navrata oglušila na njihove zahtjeve.

Kako su naveli iz ove grupe, lokalna samouprava je navodno prihvatila inicijativu građana, a ona je ustvari uplatila avansno pola miliona eura nekoj grčkoj firmi, za koju niko nije čuo bez 2 odbornika DPS-a, i to na brzinu preko Googla, dok je trajala Skupština Opštine Danilovgrad.

“Od ovog trenutka odustajemo od pregovora sa lokalnom samoupravom, jer to nema nikakvog smisla i grupa građana će se u ime svih stanovnika Danilovgrada obratiti Predsjedniku države, Premijeru, Predsjedniku Skupštine, kancelariji EU, kao i nizu relevantnih institucija, u nadi da će neko konačno shvatiti, prihvatiti i uzeti u razmatranje ovako važan problem jednog od najljepših gradova Crne Gore. – kategorični su bili u svom ranijem obraćanju.

Iz ove građanske grupe su najavili pisma i urgencije i ka relevantnim međunarodnim adresama.


U intervjuu za PR Centar Zorica Kovačević je navela da su organizovali  sjednicu lokalnog parlamenta na kojoj su po prvi put bili prisutni građani. Na toj sjednici, kako je navela, dali su odgovore na sva pitanja koja su građani postavili u peticiji.

“I dalje veoma ozbiljno razmatram svako pitanje iz peticije, konsultujući eksperte i struku“, kazala je Kovačević.

Ona je u intervjuu poručila da će sve uraditi da gradnja kolektora bude po najvećim evropskim standardima, navodeći da to znači da će poštovati struku „i da ćemo dio problema koje su građani postavili u toj peticiji otkloniti tokom izgradnje glavnog projekta“.

„Iskoristiću da u narednim mjesecima upoznam građane o tome šta smo to naknadno uradili vezano za njihova pitanja. Daću sve od sebe da izgradnja kolektora bude po najvećim evropskim standardima i time otklonimo sve opravdane dileme i bojazan građana vezanih za njegovu izgradnju. To je za nas najvažniji infrastrukturni projekat, imajući u vidu da smo proglasili Rijeku Zetu Parkom prirode, a da je Danilovgrad jedan od većih zagađivača Rijeke Zete, jer sve fekalije koje imamo u gradu idu u rijeku Zetu“, navela je Kovačević.”

Građani koji žive u Landži, Pažićima i Grliću od decembra prošle godine vode borbu za promjenu lokacije budućeg kolektora a njihovoj borbi priključili su se i lokalni privrednici.