Predsjednica opštine Danilovgrad, Zorica Kovačević, je u jučerašnjem intervjuu za PR Centar, između ostalog, najavila početak izgradnje kolektora i prečišćača otpadnih voda na lokaciji Landža. Predstavnici građana okupljeni oko inicijative o promjeni lokacije, nisu ostali bez riječi i njihovo saopštenje prenosimo u nastavku ovog teksta.

 


Radi javnosti i motiva koji stoje iza reakcije Grupe građana “Stop kolektoru u Centar Danilovgrada”, prenijećemo dio iz intervjua Zorice Kovačević, a koji se tiče kolektora i prečišćača na lokaciji Landža:

„Organizovali smo sjednicu lokalnog parlamenta na kojoj su po prvi put bili prisutni građani. Na toj sjednici dali smo odgovore na sva pitanja koja su građani postavili u peticiji. I dalje veoma ozbiljno razmatram svako pitanje iz peticije, konsultujući eksperte i struku“, kazala je Kovačević.

Ona je poručila da će sve uraditi da gradnja kolektora bude po najvećim evropskim standardima, navodeći da to znači da će poštovati struku „i da ćemo dio problema koje su građani postavili u toj peticiji otkloniti tokom izgradnje glavnog projekta“.

„Iskoristiću da u narednim mjesecima upoznam građane o tome šta smo to naknadno uradili vezano za njihova pitanja. Daću sve od sebe da izgradnja kolektora bude po najvećim evropskim standardima i time otklonimo sve opravdane dileme i bojazan građana vezanih za njegovu izgradnju. To je za nas najvažniji infrastrukturni projekat, imajući u vidu da smo proglasili Rijeku Zetu Parkom prirode, a da je Danilovgrad jedan od većih zagađivača Rijeke Zete, jer sve fekalije koje imamo u gradu idu u rijeku Zetu“, navela je Kovačević.”

Podsjetićemo javnost da je Grupa građana, na pomenutoj sjednici, isključivo zahtjevala promjenu lokacije a  ne iznalaženje “tehničkih rješenja” za sanaciju budućih i izvjesnih incidentnih situacija. U prilog tome, u nastavku, cjelokupan snimak sa sjednice SO Danilovgrad na kojoj su svoje stavove iznijeli građani.  (Početak ovog dijela zasijedanja je na 03:41:48)

Snimak sjednice Skupštine opštine Danilovgrad, 15.05.2020. godine

Grupa građana je putem svog zvaničnog kanala komunikacije uputila otvoreno pismo javnosti, koje prenosimo u cjelosti:

“Poštovani građani Danilovgrada, u obavezi sam da Vas obavijestim, a posebno posle izjave Predsjednice opštine da će uprkos našim zalaganjima i naporima, ipak početi izgradnja Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

A kako i ne bi, kad je lokalna samouprava navodno prihvatila inicijativu građana, a ona ustvari uplatila avansno pola miliona eura nekoj grčkoj firmi, za koju niko nije čuo bez 2 odbornika DPS-a, i to na brzinu preko Googla, dok je trajala Skupština Opštine Danilovgrad.

Eto toliko o servisu građana. Od ovog trenutka odustajemo od pregovora sa lokalnom samoupravom , jer to nema nikakvog smisla i grupa građana će se u ime svih stanovnika Danilovgrada obratiti Predsjedniku države, Premijeru, Predsjedniku Skupštine, kancelariji EU, kao i nizu relevantnih institucija , u nadi da će neko konačno shvatiti, prihvatiti i uzeti u razmatranje ovako važan problem jednog od najljepših gradova Crne Gore.

STOP KOLEKTORU U CENTAR DANILOVGRADA”


Pismo predsjednici opštine Danilovgrad, Zorici Kovačević, uputio je i Nedeljko Babić, direktor fabrike kafe i konditorskih proizvoda, Crnagoracoop-a. Gospodin Babić je pismo dostavio i Predsjedniku države, Predsjedniku Vlade, Predsjedniku Skupštine, Potpredsjedniku Vlade i Ministru poljoprivrede, Ministarki ekonomije kao i Predsjedniku Privredne komore Crne Gore.

Nedeljko Babić, Crnagoracoop: Danilovgradski raj ili… (II Dio)