Kada sjedite i slušate čovjeka koji je ispratio nekadašnjeg predsjednika SFRJ, dobar dio posleratnih predsjednika Crne Gore, par lokalnih administracija, sastajao se sa svim velikim svjetskim imenima biznisa i politike, svaka riječ ima posebnu težinu.

O nagradama i priznanjima koje je lično ali i sa Crnagoracoop donio u Crnu Goru najbolje svjedoči kolekcija priznanja i sertifikata u njegovoj kancelariji.

Nedeljko je 2010. godine angažovao projektanta Mladena Krekića da, za potrebe “Novog Danilovgrada”, kreira idejno rješenje modernog poslovno stambenog naselja koje bi se gradilo u okviru zemljišta fabrike kafe i konditorskih proizvoda.

Tako je i nastao projekat “Raj na zemlji” koji bi se danas naslanjao na rijeku Zetu, Park prirode rijeka Zeta i predstavljao simbol pametnog i pažljivog planiranja prostora. O kratkom istorijatu fabrike možete pročitati u I dijelu našeg razgovora sa gospodinom Nedeljkom.

Kolektor u Landži

Borba koju trenutno vodi inicijativa “Stop kolektoru u Centar Danilovgrada”, može se reći, je u pravom trenutku došla na adresu Crnagoracoop-a i definitivno otvorila vrata sa opcijama budućeg razvoja Danilovgrada u kojem bi bili uključeni svi relevantni akteri počevši od građana i privrednika. Transparetno i suštinski – ne pro forme i tasterski.

U razgovoru sa Nedeljkom Babićem, koji danilovgradsku fabriku vodi proteklih 24 godine, dolazimo do saznanja da se sa lokacijom budućeg postrojenja upoznaje putem sredstava javnog informisanja – što putem portala Volim Danilovgrad što putem drugih medija.

Nedeljko  je 2010. godine, imajući lucidni uvid u dalji razvoj Crne Gore, Danilovgrad zamislio kao Opštinu koja će biti mješavina modernog, zelenog i održivog planiranja i razvoja, a kao što rekosmo ranije, vizija je izrodila projekat “Raj na zemlji”

U smislu interesa, koji bi imao realizacijom projekta “Raj na zemlji”, mu se ne može i nema pravo zamjeriti jer bi se njegovom realizacijom podredio postojećem stanju prostora vodeći računa o prirodnoj cjelini koja ga okružuje. Uzećemo za pravo pomenuti gospodina Mladena Krekića koji je u jednom intervjuu rekao i sledeće ,,Forma jeste vrlo važna ali i pristup materijalizaciji ideje, korišćenje adekvatnih materijala, uvid u odnos prostora i života u njemu. Mora postojati pravi miks izmedju kulture ambijenta, principa tzv. zelene gradnje i načina interpretacije dobre forme.,,

O  ukupnim ekonomskim dobitima Danilovgrada i zajednice možemo samo nagađati. Ono što je sigurno je da bi vrijednost i kvalitet života porasli – kolektor na lokaciji Landža to sigurno ne bi mogao uraditi.

Urbanistički planovi su se od 2010. godine do danas mijenjali i prilagođavali potrebama mnogih firmi i preduzeća a zelena vizija razvoja grada uvijek čekala neko bolje vrijeme.

Da li je to vrijeme došlo?

Građani su na svojoj strani, u borbi za izmiještanje kolektora, dobili još jedan adut – u vidu podrške od strane Nedeljka Babića. Uz odobrenje gospodina Babića, u nastavku u cjelosti, prenosimo pismo koje je dostavljeno na više relevantnih adresa u Crnoj Gori, počevši od predsjednice opštine Danilovgrad:

 

Nastaviće se…

Milan Mijajlović za građane Danilovgrada

Građanska inicijativa Stop kolektoru u Centar Danilovgrada