Connect with us

Društvo

Danilovgrad nije dobio nijedan dokument o promjeni lokacije za kolektor: Vlada ćuti, a ispaštaće Opština i Vodovod

Formirana komisija uspjela je za 15 dana da procijeni da lokacija Landza nije adekvatna, što nije pošlo za rukom ni najvećim lokalnim i regionalnim stručnjacima iz ove oblasti, a zatim da nasumično, bez prethodno urađene ikakve studije, odabere lokaciju kod ZIKS-a, piše u informaciji.

Objavljeno

dana

Izvor Dan

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Opština Danilovgrad na sjednici jedinice za implementaciju usvojila je informaciju kao odgovor Vladi na informaciju o promjeni lokacije za gradnju kolektora, koja je objavljena na njenom sajtu nakon sjednice prije mjesec dana. Predsjednica Opštine Danilovgrad Zorica Kovačević istakla je da će informaciju danas uputiti komisiji i Vladi, dodajući da ni nakon više od mjesec dana nijesu dobili nikakav zvanični dokument.

– Ni mi ni Vodovod kao potpisnik ugovora još uvijek nemamo nikakav dokument iz Vlade o promjeni lokacije i razlozima za gradnju kolektora Landza. Opština Danilovgrad koja je korisnik kredita od dva i po miliona nije zvanično dobila nijedan dokument sa sjednice Vlade vezano za usvajanje informacije, niti o prekidu kredita kod Evropske investicione banke, a u saznanju smo da je to urađeno negdje 1. jula prošle godine – istakla je Kovačević.

U informaciji se navodi da je osnovni zaključak komisije da lokacija Landza nije adekvatna za postrojenje, već predlažu da se odabere lokacija u okviru ZIKS-a.

– Prvo što se primjećuje da je formirana komisija uspjela za 15 dana da procijeni da lokacija Landza nije adekvatna lokacija, što nije pošlo za rukom ni najvećim lokalnim i regionalnim stručnjacima iz ove oblasti, a zatim da nasumično, bez prethodno urađene ikakve studije, odabere lokaciju kod ZIKS-a. I sve to bez ikakve konsultacije sa zaposlenima iz Opštine Danilovgrad i investitorom, koji su od početka uključeni u ovaj projekat, i koji su na kraju i obveznici vraćanja polovine kreditnih sredstava. Postavlja se pitanje koliko je uopšte bitna sama Opština Danilovgrad i investitor u svemu ovome, kad nijesu konsultovani prilikom donošenja ovako krupne odluke, koja će zasigurno dovesti do blokade njihovih računa – piše u dokumentu.

Finansijske posljedice već vidljive

Vodovod već sada trpi finansijske posljedice, jer mu je 18. maja 2021. godine od strane izvođača radova, ispostavljena faktura za zateznu kamatu na iznos od 16.535 eura, nastala zbog kašnjenja sa isplatom Prve privremene situacije, navodi se u informaciji iz Opštine.

– Ovaj iznos se iz dana u dan sve više povećava. Predlažemo da dio oko DUP-a, PUP-a, Parka prirode „Rijeka Zeta“ obrade nadležni opštinski organi, koji su bili uključeni u procedure njihove izrade i usvajanja. S obzirom na to da je Vlada Crne Gore potpisala ugovor sa EBRDO-m i da su iz toga ugovora proistekli ugovori sa izvođačima radova za kanalizaciju i PPOV, kako je moguće da u slučaju raskida osnovnog ugovora sa EBRDO-m, ugovori sa izvođačima uopšte mogu da nastave da važe, a kamoli da se potpiše aneks ugovora – piše u dokumentu.

Dalje se u informaciji koju je Opština usvojila navodi da je apsolutno razumljivo i opravdano da je formirana komisija, s nadležnim ministarstvom na čelu, tražila načine da nađe novu lokaciju.

– Nije opravdano da se u tom postupku služi lažnim i pogrešnim informacijama, kao što su udaljenost lokacije, zloupotreba građevinskih termina o padovima terena, netačne informacije o nedostajućim sredstvima, lažne tvrdnje o nepoštovanju zakonskih procesa, nepoznavanje zakonskih procedura. Zatim se navode obmane da izvođači mogu da u najkraćem vremenskom periodu pristupe radovima. Lažna je informacija da će odabir nove lokacije za izgradnju PPOV kod ZIKS-a povećati troškove samo za šest kilometara cjevovoda (povećaće ih i nekoliko puta više u odnosu na trenutno postojeće), da će se radovi nastaviti u najkraćem mogućem roku, jer neće, i što je najvažnije, da neće doći do štete po državu, Opštinu Danilovgrad i najviše po investitora preduzeće Vodovod i kanalizacija – navodi se, između ostalog, u dokumentu.

Izvor: dan.co.me

Ostavite komentar

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Required fields are marked *

Društvo

Put ka Manastiru Ostrog blokiran zbog radova

Objavljeno

dana

By

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Ako ste danas krenuli prema najvećem svetilištu u Crnoj Gori, Manastiru Ostrog, vjerovatnoća da ne budete vraćeni nazad je jako mala.

Naime, na “novom” putu koji povezuje opštinu Danilovgrad sa Manastirom, tačnije put koji počinje od mjesta Gorica i vodi ka Ostrogu, vrše se radovi na sanaciji kolovoznih traka koje su, uslijed vremenskih neprilika i uslijed odrona, oštećene.

Ukoliko se odlučite posjetiti Manastir Ostrog, preporučujemo da idete magistralnim putem Danilovgrad – Nikšić, preko Bogetića.

I naš čitala, Vunko Boričić, je juče išao do Manastira Ostrog i došao do kako kaže “blizu pod stijena i gore blokiran put i ne samo ja nego su se svi vraćali.”

Prevalili smo punih 10 km i morali smo se vraćati ponovo do Danilovgrada i ići preko Bogetića, kazao nam je Boričić ukazujući da je u mjestu Gorica potrebno postaviti upozorenje da je put do Manastira neprohodan.

NASTAVI SA ČITANJEM

Društvo

Kolekcija “Znaci pored puta”

Objavljeno

dana

By

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


NASTAVI SA ČITANJEM

Danilovgrad
Ведро
06:5016:12 CET
Осећај: 6°C
Ветар: 13km/h N
Влажност: 53%
Притисак: 1022.01mbar
УВ индекс: 0
УтоСреЧет
13/5°C
13/7°C
13/8°C

Facebook

Najčitanije

[wcepe_products recent=true order='desc' number='4' columns='4' hide='rating,onsale' button='Vidi artikal']