Preko 1.500 stanovnika Danilovgrada potpisalo je peticiju za izmještanje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda sa lokacije Landža, na kojoj je predviđena izgradnja kolektora, prenosi dnevni list DAN.

Mještani navode da nisu protiv izgradnje postrojenja koje je Danilovgradu potrebno, ali jesu protiv lokacije koja je opredijeljena za tu namjenu.

Mještanin Dragiša Lakić ističe da svjetska praksa pri izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda podrazumijeva da se ona izmještaju što dalje od centra grada.

-U svim crnogorskim opštinama ovakva postrojenja su od gradskog jezgra udaljena po nekoliko kilometara, na primjer u Budvi je udaljenost četiri kilometra, a u Kotoru i Tivtu desetak kilometara od gradskog jezgra. Princip rada tih postrojenja je kao i ovog najavljenog za Danilovgrad, a mora se istaći da je ta tehnologija već zastarela – kazao je Lakić.

Boban Perović navodi da je predviđeno da kolektor bude na svega 150 metara od samog gradskog jezgra, a na sto metara udaljenosti od Mirkovog mosta.

-Ispod tog mosta održavaju se razne kulturne i sportske manifestacije. Kolektor se nalazi na oko 250 metara od stadiona koji je skoro rekonstruisan. Peticiju za izmještanje je potpisalo preko 1.500 građana za svega dva dana. Preko 90 odsto Danilovgrađana smatra da se kolektor mora izmjestiti iz centra grada, jer ova lokacija je praktično dvorište Danilovgrada. Za Landžu nemamo alternativu- kazao je Perović.

On takođe ističe da na postrojenje neće biti moguće priključiti preko 90 odsto industrijskih objekata u Danilovgradu.
-Postrojenje je predviđeno za 6.000 stanovnika za uži dio grada, a zdravlje građana biće ugroženo izgradnjom ovog kolektora – smatra Perović.

Goran Nikčević ističe da kompanija koja će izvoditi radove na izgradnji kolektora nije prepoznatljiva po uspjehu u tom poslu.

– Rađeno je više istraživanja na radijusu od 500 metara od postrojenja i utvrđeno je da ovakva postrojenja utiču na pojavu bolesti srca, pluća, kožnih bolesti, depresije i raznih drugih oboljenja. U tom radijusu od 500 metara ugroženo je tri do četiri hiljade ljudi. Tu si i škole i vrtići na nekoliko stotina metara. Najugroženiji su zaposleni na bazenima s muljem. Direktna izloženost tom mulju ne smije prekoračiti 60 minuta dnevno, a najviše četiri sata za one koji nijesu direktno izloženi. Zbog toga je bolje da na ovoj lokaciji bude sportski kompleks, koji je i bio predviđen. Dodatni problem predstavljaće i odvoz otpadnog mulja kroz centar grada – navodi Nikčević.

Predstavnik NVO „Rural Urban” Milan Mijajlović podsjetio je da su u Landži nekada bili rasadi i plastenici, a da je ta lokacija i dalje poseban potencijal.

– Lokaciju Landža treba iskoristiti kao prostor za rekreaciju, odmor i druge sadržaje.Malim ulaganjima se mogu ostvariti veći profiti i stvoriti bolji uslovi života za lokalno stanovništvo.

Dakle, građani nisu protiv kolektora, već protiv predložene lokacije. Lokalno stanovništvo želi Landžu po svojoj mjeri, Landžu koja će uljepšati. Građani ne žele Landžu koja će ih skupo koštati u svim mogućim segmentima života. Vjerujem da je ovo sjajna prilika za lokalnu samoupravu, ali i za predsjednicu Opštine Zoricu Kovačević da pokaže da je sjajan menadžer, da potvrdi pragmatičnost i sasluša sve ono što sugrađani imaju da predlože, ali i dio struke koji se protivi gradnji kolektora u Landži – istakao je Mijajlović.

Izvor DAN

Piše M.D.S.